építészet : környezet : innováció

50 ezren a Construmán

Csaknem 50 ezren látogattak ki a most zárult 38. CONSTRUMA otthonteremtési kiállításra. A Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 20 ország 600 kiállítója mutatta be újdonságait az építőipar hazai csúcsrendezvényén. Az Építészfórum standdal, szakmai előadásokkal és a Média Építészeti Díjáról szóló kiállítással vett részt az eseményen.

A kiállításhoz kapcsolódó szakmai programokon a részvevők az iparág gyors növekedése mellett megvitatták a munkaerőhiánnyal kapcsolatos gondokat is.

A magyar építőipar az elmúlt két évben kiugróan jól teljesített, a szektor kibocsátása összesen 56 százalékkal emelkedett — mondta a kiállításon György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságszabályozásért és stratégiáért felelős államtitkára, hozzátéve, hogy 2018 és 2023 között az építésgazdaság megrendelésállománya eléri a 25 ezer milliárd forintot. 

Koji László, az ÉVOSZ elnöke elmondta, hogy tíz év alatt a szükségesnél 150 ezerrel kevesebb új lakás épült, és ezt az elmaradást a következő 15 évben úgy kellene behozni, hogy az időközben felmerülő új igényeket is kiszolgálja az építőipar. A legnagyobb gond a megrendelésekhez képest kevés szakember és a kapacitáshiány. A következő egy-két évben az építőipar 15 százalék körüli
növekedést produkál, amelyben a jelenleg domináló állami, az ipari és a lakossági megrendelések súlya idővel változhat.

A HUNGAROTHERM épületgépészeti szakkiállítás középpontjában idén a légtechnika és a megújuló energia volt a középpontban. Az
épületgépészetnek ez az ága hozta ezúttal a legtöbb kiállítót.

A Zöld Bútor – Fenntartható bútorgyártás itthon című kiállításon olyan sikeres hazai brandek és designerek bútorait mutatták be, akik márkaépítésükben a fenntartható fejlődés mellett köteleződtek el, és minden egyes fejlesztési lépésnél figyelembe veszik az ökológiai lábnyomot, a közösségre és a környezetre tett hatást,valamint tevékenységük hosszútávú következményeit.

Az Építészfórum standdal, szakmai előadásokkal és a Média Építészeti Díjáról szóló kiállítással vett részt az eseményen.

ÉFvélemény írásához jelentkezzen be »