építészet : környezet : innováció

A Pannonhalmi Főapátság új Látogatói Központja a Kosaras dombon 

A hét éve átadott Fogadóépület, illetve a borászati központ átadása után újabb egységgel bővült a Pannonhalmi Főapátság környezete. A holland-magyar RS | Roeleveld-Sikkes Architects iroda 2006-os pályázatgyőztes terve nyomán felépült Látogató Központ nemrégiben nyílt meg a Kosaras dombon.

A Pannonhalmi Bencés Főapátság turisztikai szolgáltatásainak és infrastruktúrájának fejlesztése, gasztronómiai szolgáltatásainak bővítése céljából 2006-ban építészeti tervpályázatot írt ki az új Látogatói Központ építészeti koncepciójának megfogalmazására. A létrehozandó együttes célja, hogy kielégítse az egyre növekvő számú apátsági látogatók idegenforgalmi igényeit.

 

Pannonhalmi Főapátság Látogató Központ - építészet: Roeleveld-Sikkes, fotó: Bujnovszky Tamás
Pannonhalmi Főapátság Látogató Központ - építészet: Roeleveld-Sikkes, fotó: Bujnovszky Tamás
Pannonhalmi Főapátság Látogató Központ - építészet: Roeleveld-Sikkes, fotó: Bujnovszky Tamás

 

Az RS | Roeleveld-Sikkes Architects által készített első díjas tervek nem csupán az ún. Látogatói Központ megformálására fektetett nagy hangsúlyt, hanem az azt körülölelő környezet és a meglévő épületekkel való kapcsolat kialakítására, a műemléki környezetbe való illeszkedésre is.

A helyszín az 1996 óta a Világörökség részét képező Apátság közvetlen közelében, a történeti épületegyüttes alatti Kosaras dombon helyezkedik el. Az új beruházást megelőzően a domb teljes felületét – a turisták gépkocsijait és autóbuszait parkoltató – aszfaltburkolat fedte, minőségi infrastruktúra és vendégfogadás nem állt rendelkezésre. A legfontosabb építészeti szempont tehát a terület természetes, táji szerepének visszaállítása volt.

 

 
Pannonhalmi Főapátság Látogató Központ - építészet: Roeleveld-Sikkes, fotó: Bujnovszky Tamás
Pannonhalmi Főapátság Látogató Központ - építészet: Roeleveld-Sikkes, fotó: Bujnovszky Tamás
Pannonhalmi Főapátság Látogató Központ - építészet: Roeleveld-Sikkes, fotó: Bujnovszky Tamás

 

A Skardelli György által 2003-ban tervezett Fogadóépület az Apátság műemléki környezetének hangsúlyos építészeti eleme, kapuszerepe mellett erős vizuális dominanciával is bír: ezt a szimbólum-jelleget az új fejlesztés tiszteletben tartja. Így az új Látogatói Központ telepítését és tömegformálását – második alapvető építészeti vezérelvként – a Fogadóépülethez való viszony határozza meg.

 

Pannonhalmi Főapátság Látogató Központ - építészet: Roeleveld-Sikkes, fotó: Bujnovszky Tamás
Pannonhalmi Főapátság Látogató Központ - építészet: Roeleveld-Sikkes, fotó: Bujnovszky Tamás
Pannonhalmi Főapátság Látogató Központ - építészet: Roeleveld-Sikkes, fotó: Bujnovszky Tamás
 

 

A Látogatói Központ kétszintes, de alsó része a visszaépített domb természetes tömegébe süllyed és a tájképben csak a transzparens üvegfelületű felső szint jelenik meg. Ez a félig-rejtőzködő viselkedés teszi lehetővé azt, hogy – az egyébként nagyméretű – épülettömeg a dombfelülettel és a fogadóépülettel arányos léptékű maradjon. A Kosaras-domb rehabilitációja, a természeti környezet visszaállítása rejti el a fedett-nyitott parkolót, a kerékpártárolót és a csomagmegőrzőt, amelyek szintén a rendezett talajszint alatt, az érkezési iránnyal átellenesen helyezkednek el. A dombot megkerülő egyirányú út így az autókat és buszokat az Apátságból és a völgyből egyaránt láthatatlan részre vezeti.

 

Pannonhalmi Főapátság Látogató Központ - építészet: Roeleveld-Sikkes, fotó: Bujnovszky Tamás
Pannonhalmi Főapátság Látogató Központ - építészet: Roeleveld-Sikkes, fotó: Bujnovszky Tamás
Pannonhalmi Főapátság Látogató Központ - építészet: Roeleveld-Sikkes, fotó: Bujnovszky Tamás
 

 

Az alsó (a parkolókkal megegyező) szinten, de a Fogadóépület felé megnyitottan egy megosztható, 120 fős konferenciaterem fogadja a látogatókat. Ez lehetőséget teremt arra, hogy az épület különböző típusú és vendégkörű egyházi és világi rendezvények helyszíne legyen. A domb felett „lebegő” épülettömegben az éttermi funkciók, az ehhez tartozó kiszolgáló helyiségek az alsó szinten kapnak helyet, biztosítva ezzel a felső rész átlátható és rugalmas térszervezését. A felső szint ’a la carte’ és önkiszolgáló étterme egy 200 m2-es pihenőterasszal egészül ki a domb zöld felületén.

 

 
Pannonhalmi Főapátság Látogató Központ - építészet: Roeleveld-Sikkes, fotó: Bujnovszky Tamás
Pannonhalmi Főapátság Látogató Központ - építészet: Roeleveld-Sikkes, fotó: Bujnovszky Tamás
Pannonhalmi Főapátság Látogató Központ - építészet: Roeleveld-Sikkes, fotó: Bujnovszky Tamás

 

A terület megújítása által lehetőség nyílik arra, hogy a tárlatvezetés kezdetéig fennmaradó időt is kellemesen töltsék el az Apátságba látogatók, sőt a projekt további ütemeiként megújuló arborétummal, az új gyógynövénykerttel és zarándokházzal kiegészülve egy pannonhalmi kirándulás akár többnapos családi kikapcsolódást is jelenthet majd.



építész tervezők: Dick Sikkes, Albel Éva
építész munkatársak: Födémesi Zsuzsa, Bártol Nándor, Simongáti Veronika
szakági tervezők:
statika: Földvári Gábor - Földvári Mérnökiroda Kft.
üvegszerkezetek: Stocker György - Stokplan Kft.
épületgépészet: Erhardt Lajos - Novoterv Kft.
épületvillamosság: Szabó László - Elpro Kft.
tűzvédelem és költségvetés: Takács Lajos
konyhatechnológia:
Polnauer Lajos - Gasztro-Optik Kft.
Kátai Barna - Gasztroszerviz Mérnökiroda Kft.
közúttervező: Csejtei György - Viadukt Kft.

generáltervezés, belsőépítészet: Roeleveld-Sikkes Építészek Magyarország Kft. megrendelő: Pannonhalmi Bencés Főapátság
generálkivitelező: Merkbau Kft.

Fotó: Bujnovszky Tamás

Az RS | Roeleveld-Sikkes Architects Európa számos országában dolgozó építésziroda, amely a hágai és budapesti irodájában 33 állandó munkatársat foglalkoztat. Portfolióját változatos városépítészeti, középület- és lakóépület-tervezési, rekonstrukciós és belsőépítészeti feladatok gazdagítják.

10 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »