Helyek

Ács Ferenc: Blog Ausztráliából

1/17

North Hobart-i Utcakep
Battery Point: felkapott kerülete Hobartnak. A képen egy ingatlanközvetítő iroda. Nem szabad alábecsülni a kinézet alapján, forgalma több millió dollár.
egy jó kis "spanyol étterem", belül nagyon kellemes, de fogalmam sincs, hogy mitől spanyol
New Town, nevével ellentétben az egyik legrégibb negyed. A felirat megtévesztő,  mert mindig kocsmát takar
A kedvenc kávézóm
Mount Stuart: Hobart egy lakónegyede, a képen egy tipikus utcakép
Mount Stuart, kilátás a lakónegyedből a Derwent folyóra
egy öreg faházat bővítettek így ki, itt mernek kisérletezni
kilátás a folyóra Berridale-ből
Black Jerry: egy (nekem) nagyon szokatlan légköri képződmény. Ijesztő felhő-vonat húz az óceán felé, általában télen, kora reggel.
North Hobart-i Utcakep
Battery Point: felkapott kerülete Hobartnak. A képen egy ingatlanközvetítő iroda. Nem szabad alábecsülni a kinézet alapján, forgalma több millió dollár.
egy jó kis "spanyol étterem", belül nagyon kellemes, de fogalmam sincs, hogy mitől spanyol
New Town, nevével ellentétben az egyik legrégibb negyed. A felirat megtévesztő,  mert mindig kocsmát takar
A kedvenc kávézóm
Mount Stuart: Hobart egy lakónegyede, a képen egy tipikus utcakép
Mount Stuart, kilátás a lakónegyedből a Derwent folyóra
egy öreg faházat bővítettek így ki, itt mernek kisérletezni
kilátás a folyóra Berridale-ből
Black Jerry: egy (nekem) nagyon szokatlan légköri képződmény. Ijesztő felhő-vonat húz az óceán felé, általában télen, kora reggel.
1/17

Ács Ferenc: Blog Ausztráliából
Helyek

Ács Ferenc: Blog Ausztráliából

2006.08.17. 11:40

Egy építész helyváltoztatása a Föld másik sarkában

Egy véletlen révén, és persze kalandvágyból is átjöttem Perth-ből Hobart-ba, Tasmania szigetére, minimum egy évre... Az itteni tél nem az, amit megszoktam, a kellemes meleg helyett itt időnként meglehetősen csipős hideg szél fúj, és talajmenti fagyok is vannak hajnalban. Nekem meg vagy tíz éve csak rövidujjú ingeim vannak (voltak). Hát mit mondjak, meglepődtem. Főleg azon hogy ennyire hozzászoktam a mediterrán jellegű éghajlathoz. Be kell valljam, a simogató napsütést most jobban értékelem, mint valaha.
 
Hogy ebből a kirándulásból mi jön össze, még nem tudom, mivel Tasmania nagyon zárt világ, és ellentétben Ausztrália többi részével, ahol most nagy a jövés-menés, itt megállapodott, lokálpatrióta népek laknak. Hobart Ausztrália második legrégebbi városa Sydney után, de míg Sydney állandóan átalakul, lüktet és óriási tempóban növekszik, változik, addig itt, Hobartban rögtön a kezdeteknél kialakult egy viszonylag népes "angol vidéki kisváros", ami azóta csak nagyon komótosan, öregurasan alakulgat. Ennek számtalan előnye és hátránya van.

Az előnye egy nagyon kellemes idill, szinte a "Szindbád" film és Krúdy hangulata ömlik az utcákon, rengeteg kicsiny boltocska, milliónyi mini kávézó (3 km-es szakaszon 42-őt számoltam össze!), pékség, kis asztalosműhely, barátságosan kicsi élelmiszerbolt, amivel már így egyenesben más "fővárosokban", főleg a központban már nem lehet találkozni. A középületek és iskolák "ősrégiek" (itteni viszonyok között), és az utóbbi 80-150 évben változatlan helyen, változatlan funkcióval, ugyanabban a "rendszerben", háborítatlanul és ugyanúgy működnek mint a kezdeteknél, ami valószínűleg a világháborúk-dúlta Európában is ritkaság lehet.
Mindamellett itt van a 21. század is teljes mellszélességgel, mindenhol nagyon olcsón elérhető a széles-sávú internet, majd minden lakóház és minden közintézmény, közigazgatási intézmény, iskola, kórház, szolgáltató és bolt, amit akarsz, aktívan rajta van, és nagyon sok minden már csak ezen inteződik. A régi gyárépületek átalakultak óriási szakboltokká, de a tesco vagy westend típusú óriási bolt-ömlemények itt nincsenek meg. Szintúgy nincs és kétségbeesetten védekeznek a többemeletes társasházak, csoportlakások ellen is. Új épület viszonylag kevés van, az 1960-70-es években épültek katasztrofálisan sikerültek (szerencsére kevés épült).

Kb. 2001 óta egy határozott fellendülés érezhető (módjával persze, hiszen az egész sziget lakossága a budapesti egynegyede). A mostanában létrehozott épületek pedig nagyon-nagyon jók,  üdítően hatnak, jól illeszkednek, bátran modernek, ahogy azt művelni érdemes. Ha ez így megy tovább, Hobart 10-15 éven belül egy nagyon klassz, hagyománytisztelő, de izig vérig 21 századi kis-városka lesz a szó nemesebb értelmében.

 Tasmania egy-harmada szigorúan vett természetvédelmi terület, és a világ legtisztább helye, ezt használják etalonnak, ehhez mérik/hasonlítják a világ összes többi térségének a szennyezettségi fokát. Ezen a területen még földutak sincsenek... A sziget többi része is igen kellemesen változatos és kimondottan szép. Például Hobart központjától légvonalban úgy 5 km-re van a Mount Wellington (1270 m), maga a város egy óriási "fjord"-szerű folyótorkolat mentén fekszik, dimbes-dombos terepen, úgy 10-15 km-re a tengertől. Mivel a folyó 50 méter mély, így még a repülőgép-anyahajók is felúsznak (meg az óriási turista hajók) a város kellős közepébe, ami igen bizarr látvány, ugyanis a hajók mellett eltörpülnek az épületek.Nagyipar nincs, nem is volt, és ennek megfelelően óriási a választék a hihetetlenül friss, változatos tengeri herkentyűkből, a hegyoldalak legelőin kérődzik a marha és a birka, így aztán általában az éttermek nagyon kellemesen és változatosan látják el az idetévedteket. A város hátránya szintén a kisvárosias létből adódik, az idegenektől udvariasan, de határozottan tartanak, szűkszavúak és halgatagon nyugodtak. Ha családod van, vagy idősebb vagy, ez igen kellemes is tud lenni, de az ifjúság csapatosan húz át az 1 órányi repülőútra lévő 4 milliós Melbourne-be (csak 80 au$!), vagy az 1 óra 20 percre lévő, szintén 4 milliós Sydney-be (100 au$).

Mellesleg az itteni viszonyok között kicsinynek számító Tasmania majdnem akkora mint Magyarország, de Nyugat-Ausztrália után tényleg kicsi. Csak illusztrációképpen: autóval (úgy jöttem át ide) 2 és fél húzós napomba került, míg kikeveredtem Nyugat-Ausztráliából, és újabb 3 teljes nap, míg ideértem (nem számolva az egész éjszakás komp-utat). Maga az átkelés a Nullabor-on nagy élmény volt. (A Nullabor egy sík és teljesen lakatlan félsivatagos terület kb. 1800-2000 km-en át, ahol csak a benzinkutak közvetlen környékén lehet "menedéket" találni. Annak ellenére, hogy az út jó - 60-80 km-enként van vezetékes telefon és jó minőségű vécé, motel meg hideg sörital -, az időjárás igen szélsőséges, így még ma is "izgalmas" az átkelés. A napon +50 fokig fel tud menni a hőmérséklet, éjszaka viszont a fagypont felé közeledik, bármikor jöhet igen erős szél-lökés, szélvihar, óriási felhőszakadás, vagy csak simán elütsz egy 90 kilós kengurút, ami igen kellemetlenül össze tudja törni az autódat. Az autórádió süket vagy sistereg, a mobiltelefon nem működik, kívül teljes a csönd, csak a "rónák végtelenjét látod..." A táj alig vagy semmit se változik, az út egyenes, 1000 km után még mindig minden ugyanolyan, és ettől egy furcsa "tér-idő-vesztéses" állapotba lehet keveredni.

 

Így azután igencsak üdítően hatott, amikor egy-két magányos vagy kettesével taposó biciklistát előztem le. Hát nem piskóta az a kaland, amire vállalkoztak, az biztos, de állítólag Europából és az USÁ-ból direkt ezért jönnek az extrém-turizmus kedvelői. Az itteniek csak a vállukat vonogatják, a rendőrök meg idegesek, mivel itt tényleg hamar lehet komoly bajba jutni, és eltelik egy idő, míg a legközelebbi 1500-2000 km-re lévő kórházba eljutsz. Meg aztán vannak olyan 100 km-es szakaszok, ahol az út abszolút nyílegyenes, egy fa-bokor sincs. Egy biciklivel ez 4-5 óra a tűző napon... hát a fene tudja?

Én már elég régóta elfogult vagyok Ausztrália irányában, ahogy idővel egyre jobban megismerem, annál több kellemes meglepetés ér. Tasmánia pedig Ausztrália egyik gyöngyszeme. Ha valaki a déli féltekén utazik, féltétlenül vegye az utitervei közé.

Ács Ferenc

* acsferi/kukac/hotmail.com címen elérhetik a szerzőt azok is, akik érdeklődnének a Hobart város vízparti történelmi negyedére kiírt nemzetközi tervpályázatról

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk