építészet : környezet : innováció

Áfakérdés – 5 vagy 22, nem mindegy

2020. január 1-től 27 százalékra nő az építkezések áfája, amely a jelenlegi 5 százalékos kedvezményes áfához képest jelentősen meg tudja emelni a költségeket, ha egy építkezés nem fejeződik be ez év szilveszterekor. Bele kell húzni, vagy megéri inkább előre fizetni?

Az 5 százalékos, kedvezményes áfa kizárólag az ez év december 31-ig kifizetésre kerülő tételekre vehető igénybe, az azonban erősen kétséges, hogy a jelenlegi építőipari leterheltség mellett az elvégzendő munkák jelentős része áthozható lenne az idei évre, ezért az építkezők 22 százalékos költségemelkedéssel számolhatnak minden olyan munkára nézve, amelyet jövőre végeznek el és fizetnek ki. Ellenben, ha a megrendelő előlegben fizeti ki a következő évre átcsúszó munkák ellenértékét, akkor arra még a kedvezményes áfa érvényes. Amennyiben az előleg ügyvédi letétbe kerül az is biztosítható, hogy a megrendelő csak a már elvégzett munkálatok ellenértékét fizesse ki a teljesítés igazolása után.

Ezzel a módszerrel – az építkezés költségétől függően – akár milliókat is lehet spórolni. A BERGER Házak oldalán elérhető Áfa Kalkulátor néhány adat (az építkezés nettó költsége, önerő nagysága, építkezés megkezdésének várható időpontja) megadását követően bárki felmérheti, mennyivel nőhetnek a költségei az áfaemelés hatására, illetve hogy azokat milyen mértékben tudja csökkenteni.

vélemény írásához jelentkezzen be »