építészet : környezet : innováció

Amszterdam [17]

Csináld magad lakótelep Amszterdamban

A '60-as években lelkes modellkísérletként kezdődött az amszterdami Bijlmermeer kerület élete, ám ahogy múlt az idő, rossz közbiztonságával vonta magára a figyelmet. A De FLAT konzorcium most ezen a helyzeten szeretne javítani humánus, szabadon formálható, amolyan "csináld...

Nyomtass magadnak házikót!

A világon bárhol bevethető, gyorsan összeállítható, masszív, ideiglenes épületek előállításához a jövőben lehet, hogy nem lesz másra szükségünk, csak egy 3D nyomtatóra. A holland DUS Arcitects amszterdami kísérleti kabinja egyelőre "csak" a kikapcsolódást szolgálja,...

Újrafogalmazódó Amsterdam-Noord

Néhány lépésre Amszterdam belvárosától, a főpályaudvar tőszomszédságában hömpölyög az IJ. Túlpartja sokáig üzemeitől, kikötőjétől volt zajos, de terület mára kezd teljesen átalakulni, az ipari hanyatlás után újjáéledni.

Rétegek közt - damasztba burkolva

Az amszterdami óváros központjában titokzatos sikátorok rejtett hálózata maradt fenn. Ide tervezte meg Angie Abbink (Abbink X Co architecture) új műteremházát, amely a Blue Sheet és a Black Sheet utcácskák közé feszül be.

Üveg-acél "mini-stadion”

A cepezed építészei, Jan Pesman és Ronald Schleurholts által tervezett Jinso-pavilon nyerte a 2010-es Holland Nemzeti Acél-díjat. Az épület kialakításában az a különleges, hogy hasonló tetőszerkezetet eddig csak sokkal nagyobb léptékben, például stadionok esetén alkalmaztak.