építészet : környezet : innováció

Az Earth Lab Architects tervezi a Pánafrikai Parlament épületét

A dél-afrikai köztársaságbeli Earth Lab Architects nyerte a Pánafrikai Parlament épületére kiírt nemzetközi tervpályázatot. A 17.000 m2-es épület a Dél-Afrikai Köztársaságban található Randjesfonteinben áll majd, s az alapítók szándéka szerint a kontinens kulturális sokszínűségének szimbóluma lesz.

A dél-afrikai köztársaságbeli Earth Lab Architects nyerte a Pánafrikai Parlament épületére kiírt nemzetközi tervpályázatot.


részlet az Earth Lab Architects, nyertes munkájából

A Dél-Afrikai Köztársaság kormánya 2007. áprilisában valamennyi Afrikában élő és dolgozó építész számára hirdette meg a kétfordulós pályázatot. A 17.000 m2-es épület a Dél-afrikai Köztársaságban található Randjesfonteinben áll majd, s az alapítók szándéka szerint a kontinens kulturális sokszínűségének szimbóluma lesz.
A projekt egyfajta deklaráció: az afrikai egységben rejlő lehetőségekre hívja fel a figyelmet – afrikaiak építik afrikaiaknak Afrikában.

A pályázat lebonyolítását az Építészek Nemzetközi Szövetsége (UIA), az Építészek Afrikai Szövetsége (African Union of Architects) és a Dél-Afrikai Építészeti Intézet (South Africa Institute of Architects) támogatta.

Ötvenöt pályamű érkezett a felhívásra, a második fordulóra öt jutott tovább.
A zsűri a nyertes terv formai-funkcionális tisztaságát, eleganciáját, határozott építészeti koncepcióját és innovatív megoldásait értékelte.

Második helyezett: Yassre Ibrahim al-Beltagy (Egyiptom)
Harmadik helyezett: Martin Kruger Associates és Piet Louw Architects (Dél-Afrikai Köztársaság)
Negyedik helyezett: Mashabane Rose Associates (Dél-Afrikai Köztársaság)
Ötödik helyezett: MMA Architects (Dél-Afrikai Köztársaság)


részlet a második helyezett munkából
a harmadik díjas pályamű
a negyedik helyezett munka
az ötödik helyezett pályamunka


A zsűri elnöke Olufemi Majekodunmi építész (Nigéria), az UIA egykori elnöke volt.
A zsűri tagjai Afrika legjelesebb építészei közül kerültek ki: Prof. Ora Joubert, építész (Dél-Afrikai Köztársaság), Ramatoulaye Diagne, építész (Szenegál), Yassar Mansour, építész (Egyiptom), Robert van Anraad, architect (Dél-Afrikai Köztársaság).
Szavazásra nem jogosult tag volt Khotso Moleko, építész (Dél-Afrikai Köztársaság), Rodney Harber, építész (Dél-Afrikai Köztársaság), Andrew Viva Marama, építész (Malawi).
A zsűriben több közjogi méltóság is helyet foglalt: Murumba Werunga, (Kenya, Pánafrikai Parlament képviseletében), Gwen Mahlangu-Nkabinde (Dél-Afrikai Köztársaság, a Dél-Afrikai Köztársaság Parlamentje képviseletében), Dlamini Zuma, külügyminiszter (Dél-Afrikai Köztársaság),
Az UIA képviselője Vassilis Sgoutas (Görögország) volt.

részletek még: http://www.papcompetition.co.za/

vélemény írásához jelentkezzen be »