építészet : környezet : innováció

Az építésfelügyeleti bírság szigorításáról

A hazai sajtó jelentősebb orgánumai és a szaksajtó is szinte egyidőben tudósított arról, hogy 2008. február 2-től jelentősen megszigorodtak az építési tevékenységgel összefüggő építésrendészeti bírságok.

A hazai sajtó jelentősebb orgánumai és a szaksajtó is szinte egyidőben tudósított arról, hogy 2008. február 2-től jelentősen megszigorodtak az építési tevékenységgel összefüggő építésrendészeti bírságok. A hírt az MTI tette közzé és az összes megjelenő sajtótermék változtatás nélkül átvette, de EGYIK SEM vette a fáradságot, hogy az idézett kormány rendelet számát megadta volna. Írnak, hogy melyik fejezet, melyik bekezdés, melyik melléklet mit és mennyivel büntet, csak azt felejtették el MINDANNYIAN megírni, hogy mindennek hol lehet utána nézni? Ennyit a magyar sajtóról és ebbe beleértendő az építészeti szaksajtó is.

Nem volna értelme elismételni az MTI hírt, inkább csak kiemelek belőle pár fontos dolgot. A most megjelent 9/2008. (I.26.) Kormány rendelet az építésfelügyeleti bírságról szóló 238/2005. (X. 25.) Kormány rendelet módosítása.

  • A bírság alapját jelentő bekerülési költséget a különféle funkciókhoz kötik, melyek táblázatos formában megtalálhatók a rendelet végén (az 1-2 lakásos lakóépületekre 140 eFt-os nm árat adnak meg).
  • A rendelet azt is megadja, hogy a bírság összegét kinek kell megfizetni, lévén ebbe a körbe beletartozik az építtetőn kívül a kivitelező, a műszaki vezető, a műszaki ellenőr, sőt a tervező is.
  • A bírságolás kiterjed arra is, ha nem készül kiviteli terv, vagy ha attól eltérnek a kivitelezés során.
  • Az ellenőrzés során az építési szerzõdést, és többek között a kivitelezési dokumentáció tervezõjével kötött tervezési szerzõdés meglétét is.
  • ha a kivitelezési dokumentáció tervezõjének tervezõi nyilatkozata vagy a tervellenõrnek a tervellenõri nyilatkozata hiányzik, nem felel meg az elõírásoknak vagy tartalma valótlan, illetve ha a tervezõ által készített kivitelezési dokumentáció szakszerûtlen vagy tartalma valótlan, akkor az építésfelügyeleti hatóság eljárást kezdeményez a tervezõi jogosultságról névjegyzéket vezetõ szervnél.
  • Akit többször megbírságolnak, azt megemelt bírsággal sújtják és megvonhatják a működési engedélyét.

A szigorítások olyan súlyúak, hogy az építés minden szereplőjének - saját érdekében - kötelező áttanulmányozni, mert a bírságtételek jelentősek és szakmagyakorlási korlátozással is járhatnak.

tovább a teljes cikkhez és a rendelet letöltéséhez >>

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »