építészet : környezet : innováció

BETONTAVASZ — Nemzetközi Látszóbeton Szimpózium

kezdés: 2011. február 25. CET 09:00vége: 2011. február 26. CET 18:00
A KÉK BETONTAVASZ című rendezvénysorozatának nyitóeseménye 2011. február 25-26-án a Merlinben.

A KÉK – Kortárs Építészeti Központ következő rendezvénysorozata egy igazán aktuális téma, a látszóbeton köré szerveződik. A BETONTAVASZ elnevezésű rendezvénysorozat nyitánya a Nemzetközi Látszóbeton Szimpózium, amely a hazai előadók mellett német, osztrák és svájci építészeket szólaltat meg. A Szimpózium az első olyan hazai látszóbetonos rendezvény, amely hangsúlyozottan építészeknek szól. Bár a látszóbetonok kapcsán a technológiai és ipari háttér alapvető, a látszóbeton milyensége elsősorban építészeti kérdés. Gondoljunk csak Peter Zumthor wachendorfi kápolnájára, Zaha Hadid római MAXXI múzeumára, vagy Tadao Ando épületeire. Mind máshogy látszóbeton – és az, hogy ez a beton miért olyan, az építészeti koncepción múlik.

 

Zaha Hadid MAXXI
 
Peter Zumthor wachendorfi kápolna
Tadao Ando

 

A konferencia első blokkjában ezért hazai és külföldi építészek számolnak be látszóbetonokkal kapcsolatos tervezési elveikről. Előadóink között üdvözölhetjük Ernst J. Fuchs építészt, a világszerte elismert the next ENTERprise vezető építészét, valamint a Mayer-Bährle Architekten építészeit, akik Zaha Hadid és Tadao Ando európai partnereiként első kézből számolnak be ismert ikonikus épületek létrejöttének részleteiről.

A látszóbeton tervezése kéz a kézben jár a kivitelezéssel. Ezért a konferencia második blokkjában a tervezés és a kivitelezés kérdéseire összpontosítunk. A zsalu és építészet összefüggése kapcsán bepillantást nyerhetünk az UN Studio stuttgarti Mercedes Múzeumának építési kulisszatitkaiba. Előadást hallhatunk magáról a betonról s a benne rejlő lehetőségekről is. S hogy vajon hogyan függ össze ökológia, gazdaságosság, tér és beton, arról a svájci Dominik Arioli tart beszámolót.

 

Seebad Kaltern - the next ENTERprise
Seebad Kaltern - the next ENTERprise
Mercedes Múzeum - UN Studio
 

 

A beton azonban messze nem csak építészet. A konferencia harmadik blokkjában a beton határterületeit mutatjuk be: előadást hallhatunk a beton és más anyagok összefüggéseiről, az üvegbetonról, tárlatvezetést láthatunk a képzőművészet betonos irányzatairól, s megtudhatjuk, mit is jelent a monolitikusság a tájépítészet és a design számára.

A szimpózium másnapján a konferencia regisztrált résztvevői számára lehetőség nyílik a 4-es metró egyes szerkezetkész állomásait és látszóbeton felületeit tervezői vezetés mellett megtekinteni.

Kreditpontos rendezvény, a konferencián szinkrontolmácsolás és ebéd biztosított.

kurátor: Varga Péter István, építész
Részletes program és regisztráció
e-mail: beton/kukac/kek.org.hu

A szimpózium a BETONTAVASZ rendezvénysorozat nyitóeseménye.

vélemény írásához jelentkezzen be »