építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Bezár a Kultiplex

anita: "Hajléktalanná válik március elsejétől a Tilos Rádió, az artmozisok és a hazai alter színtér színe-java. Az Almássy Téri Szabadidőközpont és a West Balkán után bezár a Kultiplex Művelődési Ház, a IX. kerület alternatív központja is - ezúttal véglegesen és visszavonhatatlanul. A télen-nyáron egyaránt 500 látogató fogadásra képes underground kulturális centrum egyszerre volt művészmozi, változatos zenei programok otthona és hangulatos kisvendéglő, emellett persze a Tilos Rádió bölcsője és játszótere.

"Hajléktalanná válik március elsejétől a Tilos Rádió, az artmozisok és a hazai alter színtér színe-java. Az Almássy Téri Szabadidőközpont és a West Balkán után bezár a Kultiplex Művelődési Ház, a IX. kerület alternatív központja is - ezúttal véglegesen és visszavonhatatlanul. A télen-nyáron egyaránt 500 látogató fogadásra képes underground kulturális centrum egyszerre volt művészmozi, változatos zenei programok otthona és hangulatos kisvendéglő, emellett persze a Tilos Rádió bölcsője és játszótere. Helyén park épül, szomszédjában szálloda...

A Kultiplex - leánykori nevén Kinizsi Mozi majd Blue Box - igazi fapados művészmoziként funkcionált a 80-as évek derekán, a letűnt időkben, amikor még három forint volt egy jegy és főként fekete-fehér csehszlovák filmek futottak a vásznon. A rendszerváltás azonban a nyugati mintára dizájnolt pláza-moziknak kedvezett, így a Blue Box lassanként háttérbe szorult: a mozibelsőt alig fejlesztették, az épületben pedig a Tilos Rádió legénysége lelt otthonra. A szabadrádióként induló Tilos-projekt volt Magyarország első független, non-profit adója, akik 1991-es születésüktől fogva mintegy 85 ezer óra (!) adást bocsátottak az éterbe - a műsorok szignifikáns része persze a Kulti avíttas bájú graffitikkal tarkított falaihoz köthető.

Rövidebb kényszerszünet után (átfogó felújítási munkálatok) 2002-ben született újjá a Kulti, immár egy jó minőségű hang-, és fénytechnikával rendelkező színpaddal, egy hangulatos kisteremmel, és az épülethez tartozó impozáns kerthelyiséggel. A népek pedig özönlöttek, kluboztak és művészmoziztak - ameddig lehetett.

A kultúrház lebontásával ugyanis hatalmas haszonhoz jut a IX. kerület, hiszen a szomszédos, Üllői út 27. alatti foghíjtelek 1,146 milliárdot ér, míg a Kulti épülete csupán 164 milliót kóstál. Az Üllői úti telket egy befektető vásárolta meg, akinek tervei között szálloda építése szerepel - ehhez azonban pótolni kell a kieső zöldterületet. Végeredményben ez lett a Kulti veszte: az épület lebontása és a szomszédos játszótér parkosítása megoldja a kötelező belvárosi zöldövezet kérdését.

Már csak hab a tortán, hogy a fejleményekkel az önkormányzat is elégedett. "A Kultiplexszel annyi baja volt a szomszédoknak és a lakóknak, hogy jó szívvel javasoltuk parkosításra" - fogalmazott Hardi Róbert alpolgármester (MSZP-SZDSZ), utalva arra is, a környéken lakók gyakran panaszkodtak az "állandó zaj" és a fiatalok éjszakai tivornyáiból visszamaradt szeméthalmaz miatt. Az alpolgármester szerint a Kultiplex tulajdonosa, a Budapest Film is jól jön ki a projektből, hiszen a lebontásra váró épületért kapott 164 millió forint őket illeti."

részlet az origo.hu cikkéből

bővebben az origon

vélemény írásához jelentkezzen be »