Épülettervek

Dunakömlőd központjának fejlesztése — ötletpályázati eredmény

1/1

1/1

Dunakömlőd központjának fejlesztése — ötletpályázati eredmény
Épülettervek

Dunakömlőd központjának fejlesztése — ötletpályázati eredmény

2009.03.06. 10:17

Projektinfó

Földrajzi hely:
Dunakömlőd, Magyarország

Vélemények:
2

Paks város önkormányzata meghívásos ötletpályázatot írt ki Dunakömlőd központjának fejlesztésére. A feladatra minden szempontból megoldást adó, átütő erejű építészeti megoldás nem készült. Három pályamű részesült megvételben, kettő költségtérítésben.Bemutatjuk a pályaműveket.

Paks város önkormányzata meghívásos ötletpályázatot írt ki Dunakömlőd központjának fejlesztésére. A feladatra minden szempontból megoldást adó, átütő erejű építészeti megoldás nem készült. Három pályamű részesült megvételben, kettő költségtérítésben.

Az ötletpályázat célja
Az ötletpályázat a tervezési feladatok tervkoncepciójának szakmai megalapozására, a kiírói igények előzetes tisztázására, a tervezési program előkészítésére szolgál.

A Kiíró javaslatokat vár a tervezési terület építészeti megújítására, ezen belül

  • egy több feladatot ellátó központi tér kialakítására, mely korszerű megjelenésű és megfelelő helyet ad a közösség életének, rendezvényeinek,
  • a Faluház átalakítására és bővítésére,
  • a közterek építészeti kereteinek meghatározására, a közösséget szolgáló új beépítésekre,
  • a főutca beépítését befejező, vegyes funkciójú épületre,
  • a településkép hagyományokat tisztelő, de korszerű építészeti eszközökkel való fejlesztésére.

A Faluház, az új beépítések és a hozzájuk kapcsolódó közterületek magukban hordozzák egy olyan központi tér kialakításának lehetőségét, mely mozgatórugója lesz a helyi kezdeményezéseknek, eseményeknek, nyitottabbá teszi a közösségi életet, segít megőrizni a hagyományokat, miközben korszerű életvitelre is inspirál. A megoldások élénkítsék a vállalkozó kedvet, az idegenforgalmat, és nem utolsó sorban teremtsenek új, példamutató építészeti értéket.

Az ötletpályázat tárgya

A falu életének meghatározó része a Faluház, és az azt körülvevő tér. Az együttes újraértelmezését a vele délről határos területeken történt épületbontások tették szükségessé, mely megnyitotta egyúttal Dunakömlőd központjának a településképbe illő és arányos fejlesztési lehetőségét.

A tervezési terület magába foglalja a Faluház telkét (8254 hrsz.) és épületét, a Faluház előtti térséget (8253, 8258 hrsz.), a 8251 hrsz. nem telkesített és beépítésre szánt részét, valamint a Béke utca tervezési területtel érintett tágabb szakaszát. A tervezési feladat a terület épített, zöldfelületi és burkolati elemeinek összessége, melyek egymással összhangban kell új, értékes együttest alkossanak.

Az ötletpályázat jellege, formája

a) A tervpályázat jellege: meghívásos ötletpályázat
b) A tervpályázati eljárás formája: A Közbeszerzési törvény, valamint a tervpályázati eljárások részletes szabályairól szóló 137/2004. (IV. 29.) számú Korm. rendelet szerinti ötletpályázati eljárás
c) A tervpályázat: titkos

A lebonyolítás rövid ismertetése
Paks Város Önkormányzata, mint a tervpályázat kiírója 2008. októberében meghívásos, titkos ötletpályázatot hirdetett.

2008. november 12-én helyszíni bejárás történt a meghívott pályázókkal. A helyszíni bejárásról készült emlékeztető megküldésre került. A bejárást követően a pályázókban felmerült kérdéseket a kiíró megválaszolta.

A kiírásban megadott postára adási határidőig (2009. január 19. 24:00 óráig) öten nyújtották be tervpályázatukat.

A pályázatok állapotát, tartalmát a bontási jegyzőkönyv ismerteti. Valamennyi pályázat megfelelt a tartalmi és formai előírásoknak, így kivétel nélkül érvényesek voltak.

A pályaművek értékelési szempontjai
Főbb bírálati szempontok:

  • a közterület, a létesítmény és a településkép korszerű eszközökkel való továbbépítése a tervezési program alapján,
  • a kulturális tartalom és a korszerű építészet összhangjának megteremtése,
  • a gazdaságos üzemeltetés és a fenntarthatóság szempontjainak figyelembevétele,
  • az akadálymentes közlekedés és az esélyegyenlőség biztosítása,
  • magas szintű, komplex és érzékeny építészeti megoldás bemutatása.

Az ötletpályázat eredménye
A meghívásos tervpályázatot a Bíráló Bizottság eredményesnek ítélte, de a feladatra minden szempontból megoldást adó, átütő erejű építészeti megoldás nem készült. Az öt pályázat azonban – a hibákkal együtt is – jól térképezte fel a lehetséges további gondolkodási irányokat, és elemeikben hasznosítható, inspiratív ötletekkel, megoldásokkal szolgált. Az ajánlás tehát elsősorban arra szól, hogy a további munkában mely építészeti elemek lehetnek kiinduló pontban, illetve mely tervezők felfogása, gondolkodásmódja kínálkozik a legalkalmasabbnak.

A településközpont fejlesztése szempontjából az egyik lehetőség a meglevő elemek átalakítása, fejlesztése. Ez elsősorban a Faluház rossz adottságai miatt kompromisszum mentes megoldást nem eredményez, de egy elfogadható, jól működő, ütemesen megvalósítható együttest igen. Ebben a vonatkozásban nehezen használható fel a teljes terület újrafogalmazását megcélzó gondolkodásmód (2. sz. pályázat), mely azonban felvillantja a tágabb összefüggések vizsgálatának szükségességét. Az említett pályázat összességében a településszerkezeti kapcsolatok vizsgálatával és a központ új összefüggésben való elhelyezésével nyit meg egy külön gondolkodási irányt, mely – az építészeti részletek, funkciók bírálatán túl – a későbbiekben szem előtt tartható.

A reális megoldások (mely nem feltétlenül az építészetileg legértékesebb gondolatok összege) az 5. sz. pályázat Faluház átalakítási koncepciójában, a 3. és 5. sz. pályázat tér és kert alakítási javaslatában, továbbá a 3., 4. és 5. sz. pályázat saroképületre adott javaslatában kereshetőek. Hol a funkcionális helyénvalóság, hol a kertépítési szellemesség, hol az építészeti nagyvonalúság emelhető ki. Összességében javasolható, hogy a további tervezés során ezen pályázatok gondolatai legyenek szem előtt, és legyen tanulság az általuk elért eredmény, de a hibák is.

A pályaművek rangsorolása
Az öt benyújtott/felbontott tervpályázat készítőinek a zsűri díjat nem ítélt meg, költségtérítésben és rangsorolás nélkül megvételben részesítette a 2., 3., és 5., bírálati sorszámú pályaművet.

Megvételben részesült: (400.000,- Ft meghívási díjon felül 200.000,-Ft megvétel)
a 2. számú pályamű
tervezői: Czita Építész Iroda Kft.
Czigány Tamás, Németh Arnold, Németh Norbert, Écsi Zoltán

a 3. számú pályamű
tervezői: Duplan Kft.
Pelényi Margit, Ruppert Gábor, Böszörményi Kriszta (kertészet), Dancs Tamás, László Zsolt

az 5. számú pályamű
tervezői: Artem Kft.
Máté János, Földesi Zoltán, Hodossy László

A kiírás szerinti meghívási díjat kapták mint költségtérítést:

az 1. számú pályamű
tervezői: Gettoplan Építész és Belsőépítész Kft.
Getto Tamás, Schunk Tímea

a 4. számú pályamű
tervezői: B6 Építész Iroda Bt.
Molnár Csaba, Lantos Olivér

Vélemények (2)
csipoficam
2009.03.06.
12:07

nagyon szép tervek, de komolyan

abra
2009.03.06.
15:26

@csipoficam: És nagyon szép volt a feladat is. Kár, hogy meghívásos volt a pályázat, szívesen megcsináltam volna én is akár.

Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk