építészet : környezet : innováció

Elhunyt Paul Virilio

86 éves korában elhunyt Paul Virilio, az École spéciale d’architecture igazgatója, világhírű urbanista és filozófus. Halála előtti napokban még egy új kötet kiadásán illetve tanítványával, Hala Wardé építésszel közös kiállításon dolgozott.

A technológiai fejlődés érzékeny, szubjektív tapasztalatra alapozó elemzője számos témát érintett életműve során, de az építészethez fűződő szoros kapcsolata a hatvanas években kezdődött. Ezekben az időkben alapította az 'Architecture Principe' csoportot, Claude Parent-al, illetve ekkor adta ki a 'Function Oblique' (Ferde funkció) nevű, a kortárs francia építészettörténet fordulópontját jelölő manifesztumot. A szöveg a tapasztalatok felerősítése érdekében a falak megdöntését, a testi megpróbáltatások szükségszerűségét hirdette az építészetben. Virilio legtöbb elemzése a mai terek absztrakt, csak a tekintet számára létező, élménynélküli minőségére hívják fel a figyelmet (The Vision Machine című könyve angolul ingyenesen elérhető itt). Mindezzel szemben az általa kidolgozott 'bunker archeology' a tömeg nehézségének fontosságára hívja fel a figyelmet, melyet nem eltörölni, hanem egyszerűen megtapasztalni kell.

Fenomenológiai megközelítése nem véletlen, hiszen miután a Algéria függetlenségi háborújában részt vett, e francia iskola legnagyobb filozófusától, Maurice Merleau-Pontytól hallgatott előadásokat. 2010-ben így fogalmazott: "az érzelmek összehangolásának, a hatások globalizációjának időszakában élünk… ugyanakkor ugyanabban a pillanatban, mindegy milyen pontján a Földnek, ugyanazt a félelmet, aggodalmat éljük meg."


Bunker Templom - építész: Paul Virilio


 

 

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »