építészet : környezet : innováció

Építészmérnökök fizetése Magyarországon

Az elmúlt időszakban rohamos tempóban bővül a hazai építőipar, emellett pedig az ingatlanárak is komolyan emelkedtek. Több építészmérnök azonban nem érzékeli ennek hatását a saját megélhetési lehetőségeiben. A kutatók által összeírt kérdőív megpróbálja felkutatni az építész végzettséggel rendelkező szakemberek munkavállalói helyzetét, lehetőségeit.

A kétszerzős cikk egyik szerzője egy tervezőirodában dolgozó építészmérnök, valamint Danics Rebeka Zita, vállalkozásfejlesztő közgazdász, aki a bérpolitikai innovációk témában jelentkezik 2018 szeptembertől doktori iskolába a Budapesti Corvinus Egyetemre.

A kutatás célja, hogy a végén egy nagyobb cikk/publikáció készüljön az építőipar hazai helyzetéről és annak tükrében az építészek munkavállalói státusáról és a fizetési tükörről. A kérdőívvel arra kísérelnek meg választ találni, hogy az építész végzettséggel rendelkező szakemberek milyen munkavállalói és fizetési körülményekre számíthatnak ma Magyarországon. A körülmények jobb ismerete szélesebb körű szakmai összefogást és hatékonyabb érdekképviseletet eredményezhet.

Eddig már több, mint 300-an kitöltötték az “Építészmérnökök fizetése Magyarországon” címmel létrehozott kérdőívet. Aki még nem találkozott volna vele más szakmai fórumokon, a linkre kattintva töltheti ki ezzel is segítve a kutatók munkáját. Fontos tudnivaló, hogy a válaszadás anonim, az adatfelvétel kizárólagos célja a reális munkaerő-piaci kép kialakítása az építész szakmában.

A későbbiekben a kérdőív eredményét is publikáljuk.

Danics Rebeka Zita

 

vélemény írásához jelentkezzen be »