építészet : környezet : innováció

Épített örökség [37]

Nem apáinktól kaptuk örökbe, hanem unokáinktól kölcsön. Az örökséggel jól kell tudni sáfárkodni. De hogy ez pontosan mit is jelent, abban nincs feltétlenül megegyezés - még közöttünk, építészek között sem.

Újjáéledő passzázs a Petőfi Sándor utcában

Budapest Belvárosának utolsó, második világháború előtt épült, Gerlóczy Gedeon tervezte házának földszintjét passzázs tárja fel. A '70-es években még komoly tervek voltak az erre és a Párisi-udvarra építő, a fél belvárost behálózó fedett bevásárlóutcák...

Építészeti örökség? Politika!

"Hogyan lehet az, hogy Szeged egy fontos darabját - a szegedi Kendergyár patinás épületegyüttesét - hagytuk megsemmisülni azért, hogy pótoljuk a sokak számára nélkülözhetetlen bevásárlóközpont hiányát a belvárosban?" - teszi fel a kérdést Szőke Virág, s mivel a...

Védési tervezet az FME-től

A Fiatal Műemlékvédők Egyesülete (FME) leadta a Budapest belvárosáról szóló védési tervezetét a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal számára.

Így

Elsőként az Építészfórum tiszteleg, majd a nemzetközi sajtó is fog. A megújult Rác fürdő még nincs teljesen készen, de a lényeg már látszik - vigyázat, építészet. Török Tamás kritikája.