építészet : környezet : innováció

Ergonómia és ökológia

Az irodai munka: teljesítmény vagy egészségmegőrzés?A Wiesner-Hager paro_net irodai forgószéke a FACTS független német irodai tesztmagazin versenyén „sehr gut“ – nagyon jó - minősítéssel a teszt nyertese lett.

Az irodai munka: teljesítmény vagy egészségmegőrzés?

Az új ergonómia

Az ember túl sokat ül, habár a test anatómiája nem erre rendezkedett be. A napi „ülésmaraton” a legtöbb embernél már a munkahely felé vezető úton megkezdődik, majd folytatódik az irodában a monitor előtt végzett munkával, a konferenciákkal és a csoportos megbeszélésekkel. De a szabadidőnkben is rengeteg időt töltünk ülve, a tévé előtt vagy a moziban. Ennek következménye a statikus mozgás és az egyoldalú terhelések, amelyek gyakran izom- és csontrendszeri megbetegedésekhez vezetnek.

A dinamikus ülés az egészség megőrzésének kulcsa. Azonban a rosszul értelmezett ülésdinamika - a hintázás és billegés a kényelmes székeken, vagy az ülőfelületeken való ide-oda csúszkálás - nem oldja meg a problémát. A testet ülés közben okosan mozgásba hozni a legfontosabb feladat – miközben a gerincoszlopot, a porckorongot és az izomrendszert kímélnünk kell. Sok vállalat a betegségmegelőzés érdekében nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a munkatársak az ergonómiailag helyes testtartást megtanulják.

Azonban nemcsak egyedül a testtartás garantálja az egészséges ülést. A munkára való koncentrálás közben már rövid időn belül megfeledkezünk a testtartásunkról és a szükséges mozgásról. Az új ergonómia a testtartást a passzív (porckorong, csigolyaizületek, szalagok, csigolyatest), az aktív (izomrendszer) és az alakító (agy, idegrendszer, gerincvelő) komponensek összjátékaként definiálja. A helyes testtartás mellett az egészség megőrzésében az ergonómikus forgószékek is fontos szerepet játszanak.

Ülni mindenki tud, de a helyes ülést meg kell tanulni. Az egészséges ülés alapját a forgószék helyes beállítása jelenti. Üljünk olyan mélyen a forgószékbe, hogy jól érezzük a háttámlát, és a talpaink teljes egészében a talajon nyugodjanak. A gerincoszlopnak ülés közben is a természetes S-vonalat kellene követni. Ezt elősegíti a medence enyhe előre történő billentése, aminek köszönhetően a mellkas kiegyenesedik és megnyúlnak a nyaki gerinccsigolyák. Így szabadon lélegezhetünk, és a gerincoszlopunk az álló testhelyzethez hasonlóan, optimális vonalat követ.


Így ülünk helyesen:

 • A csípő és a gerinc alsó szakasza a háttámlának támaszkodik.
 • A felső kar függőleges helyzetekor a könyék és az alsó kar érintik a karfát.
 • A comb és az alsó lábszár 90 fokos szöget zárnak be.
 • Körülbelül egy kézszélességnyi hely van az üléslap elülső éle és a térdhajlatunk között.
 • Talpunk teljes felületével a padlón nyugszik.

 Ülés közben is gondoskodjunk a mozgásról! A következetes mozgásban maradás a „dinamikus ülés” révén ugyanúgy hozzájárul egészségünk megőrzéséhez, mint a fizikailag helyes testtartás. Már egy csekély pozícióváltás is terhelést vesz le a porckorongról, ellazítja a szalagokat és az inakat, és megakadályozza a gerinc egyoldalú terhelését. Az ergonómikusan kialakított forgószékek támogatják a dinamikus ülést, egyrészt, mert lehetővé teszik a mozgást, másrészt, mert minden pozícióban megtámasztják a testet.

Az egészséges ülés a jó irodaszéknél kezdődik: a paro_net többszörösen kitüntetett

 

A Wiesner-Hager paro_net irodai forgószéke a FACTS független német irodai tesztmagazin versenyén, ahol 17 neves európai gyártó irodai forgószékeit tesztelték „sehr gut“ – nagyon jó - minősítéssel a teszt nyertese lett. „A forgószék rendkívül kényelmes ülést biztosít meglepően kedvező áron“, indokolta a FACTS szerkesztősége döntésüket. A paro_net melletti döntésben mérvadó volt, hogy a forgószék a saját árkategóriájában megszokotthoz képest szokatlanul sok ergonómiai tulajdonsággal és beállítási lehetőséggel rendelkezik. Így például a beépített szinkronmechanikával, egyénileg beállítható rugóerővel. Az ülés és a háttámla több dimenzióban állítható a legkiválóbb üléskomfort elérése érdekében, továbbá az igényesen kialakított karfának nem csak a magassága és mélysége állítható, hanem a kartámasz is elforgatható, továbbá a karfák közötti távolság is szabályozható.

A háttámla magassága állítható (a paro_net hálós háttámlája is) a különböző méretű felhasználók hátának tökéletes megtámasztása érdekében
A paro_net különleges ergonómiai tulajdonságait és kényelmét az innovatív feszített kötött-hálós háttámlának köszönheti. Ezen a rugalmas Trevira CS hálós háttámlán kiválóan oszlik el a nyomás, az anyag aktívan lélegezik, bőrbarát és antiallergén – ezek mind olyan plusz komfortot biztosítanak, amit egy szék sem tud ebben az árkategóriában nyújtani. A kivitel minőségét a GS- és Ergonómia Tanúsítványok igazolják.

 


A kötött hálós háttámla tulajdonságai:
 • varrásmentes kötött feszített hálóaktívan lélegző
 • a jó nyomáseloszlást biztosító háló élettartama hosszú
 • magas kopásállóság
 • magas nedvszívó képesség
 • károsanyag-mentes az Öko-Tex Standard 100 szerint
 • bőrbarát és antiallergén


Ökodesign: a Paro székcsalád az osztrák környezetvédelmi jelzés használatára jogosult

A FACTS tesztelést végző szakemberei számára a minőség és az ergonómia nagyon fontos kritériumok voltak, akárcsak az Osztrák Környezetvédelmi Minisztérium számára. Az ergonómikus kialakítás és az újrahasznosítható konstrukció szintén lényeges szempont az osztrák környezetvédelmi jelzés odaítélésénél. A Wiesner-Hager paro forgószéke az első, melynek ökológikus termékdizájnját az osztrák „Umweltzeichen” (környezet) jelöléssel díjazták.

Az ökologikus terméktervezés a Wiesner-Hager fenntartható termékstratégiájának meghatározó eleme. A vállalat fontos célja, hogy a megfelelő anyagválasztással - nemes és tartós anyagok - egy termék környezetbarát tulajdonságait a termék teljes életciklusa alatt biztosítani tudja. A környezetvédelem szempontjait már a fejlesztési folyamat kezdetén figyelembe kell venni. További fontos kritérium a könnyen szétszedhető konstrukció tervezése, ami a Wiesner-Hager termékeinek majdnem 100%-os újrahasznosíthatóságát biztosítja. A termékösszetevők osztályozása, könnyű javíthatósága, hosszú élettartama az ökológikus terméktervezés fontos követelményeit képezik. A Wiesner-Hager már az 1990-es években az öko-design elvei alapján készült, példamutató termékek sorát hozta létre. Az „ECO-Design” díjjal kitüntetett „thesis” székcsalád a mai napig trendmeghatározó terméknek tekinthető. Mára a Wieser-Hager design stúdiójából kikerülő összes terméket következetesen az öko-design elvei szerint terveznek meg.


Sikerek a paro-val az irodabútor piacon

A paro forgószékcsalád a piacra történt bevezetése óta Ausztriában, Németországban és más európai export piacokon is sikeres terméknek számít. A paro elismertségét Európa-szerte közületi vevőink széles skálája bizonyítja, legyen szó akár nagy iparvállalatokról, szolgáltatókról vagy közintézményekről. Íme néhány példa a referencialistánkból: az Airbus Toulouse-ban, az Austrian Airlines, a Siemens és a Xerox Bécsben, a Vodafone Dublinban, vagy a DHL Budapesten.


www.wiesner-hager.com
E-mail: eondesign@t-online.hu

Eon Design Kft.
1023 Budapest
Mecset u. 10.
Tel.: 0036-1-356-0854
Fax: 0036-1-212-3189