építészet : környezet : innováció

Háromrétegű innováció - M1 Energia Plusz Masszívház

Németországban a Xella Technológiai és Kutatóintézet, valamint az Elbe-Haus Kft. közösen vesz részt egy olyan kísérleti projektben, amelynek célja egy M1 Energia Plusz Masszívház megvalósítása a Form Nord építésziroda tervei alapján. Az épület neve a kiemelkedő hőszigetelő képességű, homogén falszerkezetre utal, az energia plusz ház pedig egy olyan aktív épület, amely több energiát termel, mint amennyit üzemeltetése során felhasznál.

Modern házépítés, energetikai függetlenséggel ötvözve

Ma már nem lehetetlen az energetikai függetlenség megvalósítása. A német Közlekedési-, Építési- és Városfejlesztési Minisztérium (BMVBS) megbízásából készülő M1 projekt ötlete mögött az áll, hogy a jövőbeli magánépíttetők elszakadhassanak a fosszilis energiahordózóktól és gazdaságosan, fenntartható módon építkezzenek. Az elmúlt évek fejlődése egyértelműen mutatja, hogy az építésben szemléletváltásra van szükség - nem pusztán az egyre dráguló energiaárak miatt, hanem a piacon folyamatosan megjelenő új fejlesztésű, gazdaságos koncepciók és megoldások miatt is.

 

M1 Energia Plusz Masszívház
M1 Energia Plusz Masszívház
M1 Energia Plusz Masszívház
 

 

A projektben résztvevő cégek véleménye szerint itt az idő megfelelni a jövő elvárásainak, és olyan termékeket fejleszteni, amelyek elősegítik az energiatudatos életet és házépítést úgy, hogy ez a jövő emberének megfizethető „luxus” legyen. Ezért valósítják meg ma a jövő otthonát, az első német M1 Energia Plusz Masszívházat, amely egyrétegű, homogén falszerkezettel készül.

Az M1 családi ház kivitelezésénél egy új építőanyagot építenek be, az Ytong Energy+ falazóelemet, amit Dániában már sikeresen használtak különféle alacsony energiaigényű épületeknél. Ez a termék a piacon fellelhető egyéb falazóanyagokhoz képest különösen jó hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik, valamint megkapta a „Cradle to Cradle” („Bölcsőtől a bölcsőig”) környezetbarát védjegyet is.

Háromrétegű innováció

Az Ytong Energy+ egy pórusbeton alapú, tömör ásványi falazóelem, amely magas hőszigetelő képességét két réteg pórusbetonból és egy középső, Ytong Multipor ásványi hőszigetelőmagból nyeri. A három réteg egy különös eljárás során, autoklávozással válik homogén falazóelemmé, amely 41,5 cm-es vastagság esetén eléri a 0,06 W/(mK) lambda, illetve a 0,14 W/(m²K) U értéket. Ezen kívül - magas nyomószilárdságának köszönhetően - új perspektívát nyit a családi házas, illetve a többlakásos épületek teherhordó falazatának piacán. Az Ytong Energy+ termékkel kivitelezett épület a jelenlegi tapasztalatok és kutatások alapján egy fűtési szezonban 1 liter fűtőolajat használ fel fal-négyzetméterenként.

 

Ytong Energy+ falazóelem
 

 

A partnerek hozzájárulása a sikerhez

Az Elbe-Haus Cosy-Floor padlózatát úgy alakították ki az M1 energia plusz családi ház számára, hogy már előre beépítették a padlófűtést, így a lakók az épületben termelt energiát még gazdaságosabban használhatják fel, lehetővé téve ezzel a még magasabb fokú energia-megtakarítást.

A Multiwatt és Multitherm cégek speciális gépészeti berendezésekkel járulnak hozzá a projekt sikeréhez. Beépítenek egy Aerex szellőztető berendezést, egy speciális termikus szolár rendszert, egy nagyon hatékony levegős hőszivattyút (ATEC) és egy erre a projektre kifejlesztett energiatároló berendezést is. Az eszközök beépítése után várhatóan a ház több energiát termel, mint amennyit felhasznál, a plusz energiát (48 kWh áramot) eltárolja, ami szükség esetén igénybe vehető - így az épület 80%-ban függetlenné válik az elektromos hálózattól. A megtermelt energiát nem feltétlenül kell a központi energiatároló berendezésben gyűjteni, igény szerint egy elektromos autó töltésére is fordítható.

A projekt megvalósulása érdekében a résztvevő partnerek közösen vásároltak Brandenburgban egy telket, ahol egy kétszintes, minden építtetői igényt kielégítő családi ház megépítése a cél. Az M1 projekt kísérleti épületét a Xella Technológiai és Kutatóintézet (T&F) szakértő csoportja folyamatosan vizsgálja valós, lakott körülmények között. A tudományos eredményeket később fogják nyilvánosságra hozni.

Az M1 projektben részt vevő partnerek

Építőanyag: Xella Technológiai és Kutatóintézet (T&F), Elba-Haus
Gépészeti berendezések: Multitherm GmbH, Multiwatt GmbH
Építészet: FORM NORD Architektur-Design-Grafik GbR 
Tervezés / Statika / Kivitelezés: W.Tomson Planungsgesellschaft mbH

vélemény írásához jelentkezzen be »