építészet : környezet : innováció

Haza a mélyben I. - Kortárs öko-regionalista építészet Romániában

kezdés: 2018. október 25. CEST 18:30vége: 2018. december 13. CET 18:30
A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete idén ősszel indította el határokon túli kortárs magyar építészekkel foglalkozó előadássorozatát. Az első szemeszter tematikája a romániai öko-regionalista építészet, melynek következő alkalmával Kozma Zsolt tart előádást saját munkáiról október 25-én.

KOZMA ZSOLT ÉPÍTÉSZ ELŐADÁSA A FUGÁBAN
2018 OKTÓBER 25, 18:30

Létezik-e magyar építészet a határainkon túl? Meghatározza-e a külföldön élő magyar származású építészek életművét az identitás, a mélyben élő haza? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete a 2018 őszén indított kortárs építészeti előadásaival. A terveink szerint több szemeszteren ívelő sorozat első évének meghatározó témája végül az a romániai öko-regionalista építészet lett, amelyről a hazai építészeti szcénának jobbára fogalma sincs. A kortárs magyar építészek Erdély-recepciója ugyanis kettős. Vagy nem ismerik az ott zajló munkát – miközben székelyföldi kollégák szoros olvasással követik a hazai eseményeket -, vagy pedig ritkán túl a székelykapuk közé állított három kopjafa ikonográfiáján.

Nem volt kifejezett cél, hogy kizárólag az erdélyi-székelyföldi magyar származású építészek munkáival foglalkozzunk: régi vágyunk volt, hogy a Bécsben élő és Magyarországon még soha elő nem adó András Pálffy is bemutathassa költőien formált minimalizmusát. A néhány ismertebb romániai magyar építészt felkérve azonban egy olyan, személyeikben egymást igazoló és egymásra hivatkozó hálózatra leltünk, amelynek közel teljes körű ismertetése lett e sorozat első évének célja.

Szeptemberben a Bukarestben élő Nemes Károly mesélt a Graphic Studióban végzett munkáiról, október 25-én pedig Kozma Zsolt tart előadást saját építészetéről a FUGÁBAN 18:30-kor.

Az esték házigazdája: Wesselényi-Garay Andor

További előadások:

  • Pálffy András (Bécs) - 2018 november 29;
  • Tövissi Zsolt (Románia) - 2018 december 13.

 

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »