építészet : környezet : innováció

Hullarablás!

EMA: Tegnap a KÉK-ben éppen az építészeti kritika volt a téma - ma látom, hogy megjelent egy ismertető azzal a projekttel kapcsolatban, ami miatt 2004 januárjában irni kezdtem az építészfórumra. Nos, annak ellenére, hogy nem vagyok sem BIA, sem WGA, de még építész sem, csak egy városgazdász, e rémség mellett elmenni nem tudok, tehát leirom, amit gondolok.

Tegnap a KÉK-ben éppen az építészeti kritika volt a téma - ma látom, hogy megjelent egy ismertető azzal a projekttel kapcsolatban, ami miatt 2004 januárjában irni kezdtem az építészfórumra. Nos, annak ellenére, hogy nem vagyok sem BIA, sem WGA, de még építész sem, csak egy városgazdász, e rémség mellett elmenni nem tudok, tehát leirom, amit gondolok.

Igaz, 2004 januárjához képest szelídült a projekt, hiszen mozgólépcsők nem döfik át a pincefödémet, de attól ez a műemléki átirás sokkal jobb nem lett.

Nem kétlem, hogy van ebben bőven beruházói kapzsiság, kisstílűség, de az építészeket, akik a beruházói szándékot szolgai módon kielégítették, ez nem menti - szerintem. Különösen azért nem, mert nem egy diétára fogott, nevesincs cégről van szó, hanem arról a Mérték stúdióról, amelynek bőven volt kreditje a tervezés kezdetén is. 

Persze tudom, az ősbűn a főváros városrendezési impotenciáját mutatja, mert az ő általuk elfogadott Madách sétány miatt vágták keresztül a Gozsdu-udvart, ölték meg a lelkét, bontották le a fél Holló utcát, herélték ki a meghagyott épületeket, tuszkoltak belé oly borzalmakat, amelyek a kibelezett Gozsdu-udvar közepén tárul a látogató elé. 

Már terv-szinten nyilvánvaló volt, hogy a jó arányú polgári lakásokat tönkreteszik azzal, hogy egy szinten négy lakást nyomoritanak beléjük, és ezzel az épületek közepén majd 4 métert közlekedők foglalnak el. Ezt fokozták azzal, hogy a tetőtérbe, ahol csak bírtak belenyomorítottak két szintet - elképesztően pocsék lakásokat kialakítva igy. 

Ha van kozmikus igazság, akkor nemcsak használatbavételi engedélyt nem kap ez a komplex, hanem az elkövetőit is tönkreteszi, ha már a városrész szempontjából oly fontos épületkomplexumot képesek voltak tönkretenni! 

Építészeti értéket itt senki ne keressen, mert nincs! Snassz liftekkel tönkretették a gyönyörű lépcsőházak belső terét, ócska anyagokkal, primitív megoldásokkal vulgarizálták mindazt, ami ebben az udvarláncban valaha szép volt. 

A kialakitott üzletkeretek csak falodáknak alkalmasak, az abnormális méretű, hozzájuk csatolt pincerészeket ki tudja, mire tudják majd használni. Az a finomság, az az elegancia, ami a hajdani üzleteket jellemezte - eltünt. Jellemző, hogy a Király utcai fronton úgy választottak el két üzletteret, hogy az utcáról látni a primitiv gipszkarton-elosztást. Az építészek lezüllöttek a beruházó primitiívségének szintjére - kétségtelen.

Bementem a Holló utca félig lebontott, és protézissel kiegészitett szárnyába (Holló 12) - klausztrofóbiás élmény a folyósokon eljutni a kutyaól méretű lakásokba."kiemelkedő minőségű lakások" - hát azok itt nincsenek! Az egyik tulajdonos be is vallotta, hogy üzleti célra fogja használni, nem lakásnak, mert annak alkalmatlan. Egy szimpla irodának elmegy. Ahhoz képest, hogy 850 ezer  forint egy négyzetméternyi terület, hót gyenge anyagokat építettek be. Izlésről, praktikumről, minőségről nincs mit beszélni. Négy évvel ezelőtt azt jósoltam, hogy luxusbordélynak jó ez a kialakitás. Pár év múlva érdemes lesz ellenőrizni, hogy kik és miért tulajdonolják az itteni ingatlanokat. Az irek, akik az első kanyarban, terv-szinten nagy mennyiségben felvásárolták, már szabadulni igyekeznek a megvalósult produktumtól, vagy kiadásra hirdetik. Az irektől vett meg néhány cég lakást, iroda céljára. Az első vásárlók közül van olyan, aki visszaadta a lakást és az üzletet is, mert a terveken eladott ingatlanok a valóságban más méretekkel, és az egyiknél az ablak előtti oszloppal lepték meg a boldogtalan tulajdonost. Ő még visszakapta a pénzét, azóta a beruházó számlája zárolva.

Ezen a projekten azóta nincs áldás, mióta avatatlan kezek hozzányúltak. Érthetetlen számomra, hogy a jobb sorsra érdemes Mérték miért asztisztált ehhez. 

Ez a projekt nem a Gozsdu rehabilitációja, hanem HULLARABLÁS!

vélemény írásához jelentkezzen be »