építészet : környezet : innováció

Ideje az építésnek - kiállítás

kezdés: 2018. június 6. CEST 16:00vége: 2018. június 28. CEST 17:00
A Teleki László Alapítvány június 4-én nyíló kiállítása a határon túli magyar műemlékek felújítását mutatja be. Az interaktív elemekkel színesített tárlat a 2015-ben útjára indított Rómer Flóris Terv eddigi eredményeit, az újjáépítések folyamatait, valamint az építészeti és a restaurátori beavatkozások módszereit tárja a látogatók elé.

A Rómer Flóris Terv célja a külhoni magyar vonatkozású épített örökség feltárása, megóvása és megismertetése. A program lebonyolítását végző Teleki László Alapítvány az elmúlt csaknem három évben több mint száz műemlék felújítását és restaurálási munkálatait koordinálta a Muraköztől Erdélyen át a Felvidékig. A Rómer Flóris Terv azonban nemcsak az épületek felkutatását és állapotuk megóvását végzi, feladata a megmentett értékek megismertetése és közzététele is a nagyközönség és a szakmai érdeklődők számára egyaránt.

A Teleki László Alapítvány és a Magyarság Háza által közösen, illetve Deák Ildikó művészettörténész kurátori munkájának segítségével megrendezett tárlat ennek jegyében tárja a látogatók elé a határainkon túli, kiemelkedően gazdag magyar vonatkozású épített örökséget, bemutatva a műemlékek felújítási folyamatait, valamint az alkalmazott építészeti és restaurátori beavatkozásokat. Az épületekről készült művészi fotók és ismeretterjesztő leírások mellett több eredeti tárgy, kordokumentum, műtárgymásolat, hang- és filmfelvétel is segíti, hogy a látottak az érdeklődők és a hozzáértők számára egyaránt emlékezetesek legyenek. 

A kiállításmegnyitót különleges mozzanat is színesíti: ekkor nyitják fel és mutatják be a viharban ledőlt kutyfalvi református templomtorony buzogányában 100 évvel ezelőtt elrejtett üzenetüveget. Mindezeken túl számos interaktív elemet is tartalmaz a kiállítás, így a látogatók maguk is megtapasztalhatják a restaurátori munka nehézségeit és szépségeit.

Időpont: 2018. június 4., 16:00
Helyszín: Magyarság Háza, Falk Miksa terem (1051, Zrínyi u. 5.)

 

vélemény írásához jelentkezzen be »