építészet : környezet : innováció

Itt a skandináv példa: tömegkályha- és tömegtűzhely-építő tanfolyam Gyálon

Nálunk még újdonságnak számítanak, de a skandináv országokban gazdaságosságuk és hatékonyságuk miatt már rendkívül elterjedtek a tömegkályhák és a tömegtűzhelyek. Juhász János tömegkályha fejlesztő szakember most fantáziát lát ezen kályhák elterjesztésében, ezért tanfolyamot szervezett, hogy megismertesse a szakmával is ezt az innovatív fűtési- és melegvíz-előállítási módot.

Innovatív és takarékos épített kályhák Leier kisméretű tömör téglával
Nálunk még újdonságnak számítanak, de a skandináv országokban gazdaságosságuk és hatékonyságuk miatt már rendkívül elterjedtek a tömegkályhák és a tömegtűzhelyek. Juhász János tömegkályha fejlesztő szakember most fantáziát lát ezen kályhák elterjesztésében, ezért tanfolyamot szervezett, hogy megismertesse a szakmával is ezt az innovatív fűtési- és melegvíz-előállítási módot. A képzés során Budapest mellett, Gyálon egy 43 m2-es bemutatóház is létesül, ahol az érdeklődők nemcsak megtekinthetik és elsajátíthatják az építés módját, de ősztől szálláshelyként is funkcionál majd a létesítmény. Az egy-egy hetes oktatás fő alapanyagát, a közkedvelt, kisméretű tömör téglát a Leier biztosítja.

A tömegkályha és a tömegtűzhely a Skandináviában használt hagyományos téglakályha évtizedek óta fejlesztett új változata; másodégés-kamrával, másodlevegővel, nagy hőtartó tömeggel készül, kevés fával nagyon kellemes hőkomfortot ad. Az amerikai szakirodalmi adatok szerint Finnországban az új építésű családi házak több mint 90%-át tömegkályha fűti. Juhász János először saját házába építette be ezt a kályhafajtát 2006-ban. Jó tapasztalatai, a jelentősen lecsökkent rezsiköltségek, ill. a kályha nyújtotta hangulat hatására megerősödött benne az elhatározás, hogy itthon is elterjeszti ezt a rendkívül takarékos fűtési és melegvíz-előállítási technológiát. Míg néhány évvel ezelőtt sokan még furcsállották, hogy a kényelmes gázfűtés helyett a szakember miért választja inkább a fával való tüzelést, addig ma már alig kérdőjelezik meg döntését: a földgáz folyamatosan drágul, és mivel importból szerezzük be, ezért fennáll a lehetősége annak, hogy időről időre csak korlátozottan áll rendelkezésre. Ausztriában és Németországban is sok helyen fűtenek fával, és ezekben az országokban is egyre jobban kezd elterjedni a tömegkályha, mivel olcsóbb, biztosabb és hangulatosabb is, mint a gázfűtés.

 

Tömegkályha Leier kisméretű tömör téglából
Tömegkályha Leier kisméretű tömör téglából
Tömegkályha Leier kisméretű tömör téglából
 

 

Juhász János szerint az évente megépülő néhány tízezer tömegkályha is képes lenne munkahelyeket teremteni, és nem utolsósorban a hazai építőanyagból létrehozott tűzhelyeket hazai fával fűtenék ki, - ez egyértelműen jót tenne a magyar gazdaságnak is. A vállalkozó most azon dolgozik, hogy elismert, OKJ-s szakmát adó képzés legyen a tömegkályha- és tömegtűzhely-építő tanfolyama. A mostani, június végétől július közepéig tartó, önköltséges tanfolyamokra gyorsan meglett az induló létszám, az újdonságnak számító képzésre főként Pest megyéből és Budapestről érkeztek a szakemberek.

A tömegkályha háromhéjú, másodlevegős, dán típusú másodégés-kamrás, hamuteres, fűtött ágyas, magas segédkéményes kályha. A kályhába melegvizet adó hőcserélőt is beépítenek. A tanfolyam keretében, a nyílt építésen minden szükséges gyakorlati szakmai ismeret elsajátítható: mennyi és milyen alapanyag kell, mennyi idő alatt lehet felépíteni, milyen a belső szerkezete és mekkora helyet foglal el a kályha. A résztvevők, akik a tanfolyam alatt akár bent is lakhatnak a bemutatóházban, azt is megtanulhatják, hogy hogyan lehet például egy, belsőleg már felújított házba utólag beépíteni ezt a típusú kályhát, ill. tűzhelyet.  

A tanfolyamhoz szükséges kisméretű tömör téglát a Leier cég biztosította. Mint azt Juhász János, a képzések és a bemutatóház megálmodója és létrehozója elmondta, azért választotta a Leier kisméretű tömör tégláját, mert véleménye szerint kategóriájában jelenleg ennek a terméknek a legjobb a minősége a piacon.
„A Leier üdvözöl és támogat minden olyan kezdeményezést, mely innovatív jellegű és környezettudatosan törekszik a hatékonyságra. Büszkék vagyunk rá, és köszönjük Juhász úr bizalmát, hogy a Leier kisméretű tömör tégláját választotta tanfolyamaihoz. Figyelemmel fogjuk kísérni ezt az egyedülálló kezdeményezést, és a továbbiakban is együttműködünk ezen szakemberképzésben.” - mondta Komlós Andor, a Leier Hungária ügyvezetője.

Az ünnepélyes begyújtás szeptemberben lesz, ekkor a bemutatóházban – az ígéretek szerint - már 100%-ban megújuló fatüzelésű lesz a fűtés, a melegvíz-előállítás és a főzés is, - az eseményre természetesen visszavárják a tanfolyamot elvégzetteket is.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »