Épületek/Középület

Izzó tudomány: a Kopernikusz Tudományos Központ

1/11

JANSEN Janisol SG lábazati metszet

JANSEN Janisol SG lábazati metszet
JANSEN Janisol strukturális ajtó függönyfalba befogva
JANSEN Janisol strukturális ajtó lábazati megoldása
Kopernikusz Tudományos Központ - építész: Jan Kubec, Ruda Slaska
Kopernikusz Tudományos Központ - építész: Jan Kubec, Ruda Slaska
Kopernikusz Tudományos Központ - építész: Jan Kubec, Ruda Slaska
Kopernikusz Tudományos Központ - építész: Jan Kubec, Ruda Slaska
Kopernikusz Tudományos Központ - építész: Jan Kubec, Ruda Slaska
Kopernikusz Tudományos Központ - építész: Jan Kubec, Ruda Slaska
Lengőajtók alaprajzi részlete
JANSEN Janisol SG lábazati metszet
JANSEN Janisol strukturális ajtó függönyfalba befogva
JANSEN Janisol strukturális ajtó lábazati megoldása
Kopernikusz Tudományos Központ - építész: Jan Kubec, Ruda Slaska
Kopernikusz Tudományos Központ - építész: Jan Kubec, Ruda Slaska
Kopernikusz Tudományos Központ - építész: Jan Kubec, Ruda Slaska
Kopernikusz Tudományos Központ - építész: Jan Kubec, Ruda Slaska
Kopernikusz Tudományos Központ - építész: Jan Kubec, Ruda Slaska
Kopernikusz Tudományos Központ - építész: Jan Kubec, Ruda Slaska
Lengőajtók alaprajzi részlete
1/11

JANSEN Janisol SG lábazati metszet

Izzó tudomány: a Kopernikusz Tudományos Központ
Épületek/Középület

Izzó tudomány: a Kopernikusz Tudományos Központ

2016.01.07. 13:17

Projektinfó

Földrajzi hely:
Varsó, Lengyelország

Cég, szervezet:
Alukönigstahl

Építészek, alkotók:
Jan Kubec, Ruda Slaska

Vélemények:
1

Kopernikusz Tudományos Központ, Varsó

Tervezés éve:
2008

Építés éve:
2010

Bruttó szintterület:
15000 m2

Stáblista

építész vezető tervező(k): Jan Kubec, Ruda Slaska
szerkezeti mérnök: Buro Happold

beruházó: Stołeczny Zarząd Rozbudowy Miasta

fővállalkozó: Warbud SA, Varsó 

A népszerű, interaktív tudományos intézmény Varsó központjában, a Visztula partján áll. A hagyományos múzeumi hangulattól eltérő, kreatív légkörben igazi lélegzetelállító élményben lehet része az idelátogatóknak. Jan Kubec és Ruda Slaska, akik az egyedi hangulatú oktatási központot szokatlan tervezési koncepcióval álmodták meg.

Az épületben a rendhagyó kiállítások, műhelyek, laboratóriumok mellett egy étterem és konferenciaközpont is működik, valamint a világ egyik legkorszerűbb planetáriuma is itt található.

A 15.000 m2 alapterületű, kétszintes épület tervezői az RAr-2 Laboratorium Architektury Gilner & Kubec iroda fiatal lengyel építészei: Jan Kubec és Ruda Slaska, akik az egyedi hangulatú oktatási központot szokatlan tervezési koncepcióval álmodták meg. A külső határoló szerkezeteket egy óriási kirakósként kezelték – nagy hangsúlyt fektetve a természetes színek megjelenésére a homlokzat kialakítása során. Így a ház progresszív megjelenése mellett kapcsolatot teremt a természettel is.

Kopernikusz Tudományos Központ - építész: Jan Kubec, Ruda Slaska
6/11
Kopernikusz Tudományos Központ - építész: Jan Kubec, Ruda Slaska



Az épületet körülvevő Discovery Parkban kültéri experimentárium, művészeti kiállítás és amfiteátrum is helyet kapott. A belső terekre a sok átlátható kapcsolat, a változatos síkok, az üvegfelületek és a színek játéka a jellemző.

A nagy üvegfelületek tartószerkezete szinte láthatatlanná válik a filigrán acél profiloknak köszönhetően. A homlokzaton és tetőn a Jansen VISS SG strukturális függönyfal-rendszert és a Jansen VISS TVS üvegtető-rendszer elemeit alkalmazták, illetve ez utóbbi tűzgátló változatát is a szükséges helyeken (Jansen VISS Fire TVS).

Kopernikusz Tudományos Központ - építész: Jan Kubec, Ruda Slaska
4/11
Kopernikusz Tudományos Központ - építész: Jan Kubec, Ruda Slaska

A közönségforgalom kiszolgálását az egyedi strukturális lengőajtók teszik lehetővé a homlokzaton, míg a belső tűzszakaszok elhatárolásánál Jansen Janisol 2 EI30 tűzgátló ajtókat építettek be.

Alukönigstahl Kft. 


Alkalmazott rendszerek: 

Jansen Janisol 2 EI30 tűzgátló ajtók
Jansen VISS SG strukturális függönyfal-rendszer
Jansen VISS TVS üvegtető-rendszer
Jansen VISS Fire TVS tűzgátló üvegtető-rendszer

 

Vélemények (1)
Pákozdi Imre
2016.01.07.
15:16

A Szczecini Filharmónia 2014-ben emelt épülete után ez a második lengyelországi középület, amely szélsőségesen egyszínű csomagolást kapott. Pontosabban itt, a Kopernikusz Központ esetében csupán a legjelentősebb tömegű épületrészt borították be hézagmentes pirossal.

Jó is az ilyen, alig várom a túlhajtásait :-).

A Szczecini Filharmónia világbajnok épület, le is aratott néhány fontos építészeti díjat (ld.: http://filharmonia.szczecin.pl/en ). Zsenialitása röviden abban áll, hogy bár tetőtől talpig hófehérben tündököl, megtartotta a környező épületek léptékét, sőt, még a homlokzatok tömeg-tagolásával is igazodik a vele egybeépült, hagyományos háztömbhöz. Így, egyetlen gyökeres elkülönbözéssel kínál igazi meglepetést, elgondolkodtató, agyunkat-szívünket marokra fogó élményt.

A fenti írásban ismertetett épület esetében azonban a résmentes piros szín csalódást okozóan érdektelen. Itt nem történt más, mint hogy egy jó nagy, ám építészettörténeti képzeteket nem keltő, önmagában semmitmondó téridomot - egy megfaragott téglatestet - pirosra színeztek. Persze, ez az épület nem csak ebből a csarnokból áll, de engedelmükkel erre összpontosítok.

A Szczecini Filharmónia épületének hatása Christo becsomagolt Reichstag-jának hatásához mérhető ( http://berlin2010.blog.hu/2010/06/08/reichstag_recycle ). A piros tudományos központé pedig a minap hazavitt karácsonyi ajándékokéhoz.

Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk