építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Ken Architekten: Óvoda, Dietikon, Svájc

Építészet: Ken Architekten (Jürg Kaiser, Martin Schwager, Claudia Hofer, Lorenz Peter)
A dietikoni iskola főépülete mögött, egy lakótömb határán volt egy kihasználatlan átmeneti sáv, amit hosszában egy második világháborús erődítmény 75 méteres fala osztott ketté. A terv erre a sajátságos helyzetre reagált. A fal egyik oldala vertikális, a másik rézsútos; az új épületnél ezt a kétféleséget használták fel arra, hogy a bejárat és az óvoda közötti határt jelezzék.

A fal a szerkezet egyszerű koncepcióját is meghatározta. A fal tartja a vasbeton kereteket, amelyek a rézsútos oldalon előreugranak, így jön létre az előtetős bejárati szakasz, míg a függőleges oldalon megformálja a termek csarnokszerű térfogatait. A vasbeton keretek nyitott oldalain kissé visszaléptetett üvegajtók nyílnak a kert felé. A szalagablakok kívül egy síkban vannak a homlokzatokkal.



Bent a szekrények, a mosdó, a konyha és a tároló egy objektumot alkotnak, amelyek három zónát jelölnek ki: a fő teret, a csoportos aktivitások terét és az öltözőt. A vasbeton keretek bent is burkolatlanok. Egy-egy lépcsőfok vezet ki a külső terekbe, ezáltal az óvoda egyfajta „csodaországként” jelenik meg.

szöveg: Ken Architekten
Fotó: Hannes Henz


Óvoda, Dietikon, Svájc, 2005

Pályázat: 2002
Kivitelezési költség: 1.4 millió CHF
Építészet: Ken Architekten, Baden (Jürg Kaiser, Martin Schwager, Claudia Hofer, Lorenz Peter)
Tájépítészet: Kuhn Truniger, Zürich

vélemény írásához jelentkezzen be »