építészet : környezet : innováció

Két telken egy intézmény - Velencei Ifjúsági Tábor

"... a bejárati közlekedő út a faházak mellett elhaladva, a patakot a hídon átszelve érkezik a túlpartra, ahonnan a domboldalra vezető lépcsőkhöz tart. A tervezői koncepció szerint ez az út a rendező tengely, mely egyetlen tömbbé kapcsolja össze a két telekrészt, felfűzve rá a szabadon álló épületeket."
Építész tervező: Niszler Katalin, Benedek Botond, Nagy Csaba - Archikon Kft.

Két telken egy intézmény – a Velence belterületén található Ifjúsági Tábor területét egy patak osztja ketté. A mélyebben fekvő területre 2005-ben írtak ki „Velencei Ifjúsági tábor 90 fős szállásépület elhelyezése” címmel egy meghívásos építészeti tervpályázatot, melynek győztese a Bíráló Bizottság döntése alapján az Archikon Kft. által készített terv lett.

A felső telek zsúfolt, vegyes épületállománnyal rendelkező terület, melyen az utcával párhuzamos főépület, valamint a bejáratot és a patakhidat összekötő, a telekhatár mentén vezetett útra szervezett faházak állnak. Ez a bejárati út egyértelmű tengelyként tárja fel a patak túloldalán fekvő tervezési területet.

 

A Bágyom-patak igen vonzó természeti környezetben, kanyarogva szeli át az ifjúsági táborokat. A szállásépületek mögött a terület meredeken emelkedik, sűrű növényzettel borított, majd felül vízszintes platóval zárul, ahol sport és játszóterület található.

Az építésre legalkalmasabb terület a Bágyom-patak és a fákkal borított domboldal között elnyúló, síknak tekinthető telekrész. Az épület vonalvezetése hossztengelyében lágyan követi a patakot. A tábor másik meghatározó eleme a bejárati közlekedő út, mely a faházak mellett elhaladva, a patakot a hídon átszelve érkezik a túlpartra, ahonnan a domboldalra vezető lépcsőkhöz tart.

A tervezői koncepció szerint ez az út a rendező tengely, mely egyetlen tömbbé kapcsolja össze a két telekrészt, felfűzve rá a szabadon álló épületeket. Az út – csakúgy, mint a patakot – az épületet is átmetszi, kijelölve azt a központot, amely a bejárattól jól érzékelhetően rendezi az új beépítés és a meglévő épületek viszonyát. E központi tér után, a kijelölt tengelyt vezettük tovább a domboldalra, a felső sportterület felé.

 

 

A tervezési program és a vonatkozó előírások alapján kialakuló épület – a beépítési mutatókat figyelembe véve – két szinten valósult meg. A program nagyobbik része a szállás funkció, kisebb alapterületi egysége a közösségi terület. A szállás épületrész építészeti gesztusa a patak felé nyitott, könnyed, áttört közlekedő, míg a domboldal felé zömök, zárt épületkubus.

A közös társalgó a szálláshelyiségektől szeparáltan kapott helyet, az egyszintes, nagyobb belmagasságú épületrészben. Oldalfalán nagyméretű tolóajtókat terveztünk, így a társalgó a fedett nyitott előtérrel összenyitva szellős, és viszonylag nagyobb rendezvények befogadására is alkalmas. A felső sportpályához vezető lépcső nem kap külön hangsúlyt, az épület mögött, a terephez idomulva jelenik meg.

 

A megérkezés tengelye a két funkcionális egység között metszi át, tárja föl a házat. A szállásrész kétszintes, könnyed és áttört tömege, illetve a társalgó zártabb tömege között a fedett-nyitott „kapu” képezi a zsibongó előteret, a társalgó meghosszabbításaként. Ez a tér – együtt a domboldalban elhelyezett padokkal együtt – az alsó tábor központi elemévé válik, felszabadítva a patak melletti területet napközben a játékok, este pedig a tábortűz számára.

forrás: tervezői műleírás



Velencei Ifjúsági Tábor
Helyszín: Velence, Széchenyi út 13.
Építtető: Budapest Főváros XIII. ker. Önkormányzat Polgármesteri Hivatala
Építész tervező: Niszler Katalin, Benedek Botond, Nagy Csaba - Archikon Kft.
Tartószerkezet tervező: Pintér Tibor - ÉKITERV Kft.
Épületgépész tervező: Farkas Tamás - Reliplan Bt.
Elektromos tervező: Dorgai Károly - KA-TE Bt.

Generálkivitelező: Fehérép Kft., Construm Kft.
Fotó: Bujnovszky Tamás

vélemény írásához jelentkezzen be »