építészet : környezet : innováció

Kommunikációs ABC épitészeknek

EMA: Miközben Bardóczi a Magyar Épitész Kamara éves tagdijával foglalkozott, a sors úgy adta, hogy a korábbinál mélyebb ismeretséget kössek a Kamara tagságával... pontosabban, a Budapesti Épitészeti Kamara 4162 tagjával..,. hogy egészen pontos legyek, a mai napon 1171 tag adatait "futottam át".

Miközben Bardóczi a Magyar Épitész Kamara éves tagdijával foglalkozott, a sors úgy adta, hogy a korábbinál mélyebb ismeretséget kössek a Kamara tagságával... pontosabban, a Budapesti Épitészeti Kamara 4162 tagjával..,. hogy egészen pontos legyek, a mai napon 1171 tag adatait "futottam át".

Csaknem fél éve annak, hogy elhatároztam - csinálok egy kommunikációs kurzust épitészeknek. Megtanitom őket beszélni. Kérdezni és válaszolni, monológok helyett párbeszédet folytatni, egyszerű szavakkal elmagyarázni a terveiket, néha irni arról, amit éppen csinálnak. Megtanitanám nekik a megbizókkal való tárgyalás fortélyait, hogy sikeresebbek, talán még boldogabbak is lehessenek. Mindenesetre, érezzék magukat jobban, éppen ezért alkothassanak szabadabban... szóval ilyen világmegváltó gondolataim voltak... egyik régi barátom szerint a zsidóknak mindig ez a mániájuk...ja, mellesleg, az izraeli beruházók lelkivilágával kapcsolatban is adnék tippeket, ha már volt alkalmam megismerni őket...

Szépen leirtam egy tematikát, a saját tapasztalataimon felül, természetesen, könyvtárnyi kommunikációs elméletet is belegyúrtam, de mindig olyan szempontok szerint csoportositva, hogy az épitészek részére mi lehet fontos belőlük.

Az anyagot elküldtem az ország megannyi épitészt képző felsőfokú intézményébe, és vártam. Legtöbb intézmény vezetői válaszra sem méltattak - ez jellemző arra a félfeudális rendszerre, amelyben a tartalomra oda sem figyelnek, ha nem az érdekkörön belüli név fémjelzi...

A BME több hónapos késsel válaszolt, hogy szegény egyetemisták úgyis le vannak terhelve, ezért egyelőre, úgy tűnik, hogy a sikerességüket elősegitő kommunikációt most nem illesztenek bele a tantervbe... Viszont, rettentő kedvesek voltak, mert elküldtek egy kanadai egyetem épitészei kommunikációját segitő tanerőre kiirt pályázatot - menjek oda tanitani... Mert Kanadában, ezek szerint, fontosnak tartják, hogy az épitészek képesek legyenek szakmai témáról közönséges halandókkal kommunikálni...

Talán el is mentem volna, ha ezt a levelet jóval megelőzve, az Ybl dékánjától nem kaptam volna egy e-mailt, amelynek lényege az volt, hogy ez annyira jó, hogy már régen meg kellett volna csinálni... De éppen azért, mert a hiány sok évtizedes, nem egyetemi tárgyként, hanem nyitott kurzusként kellene meghirdetni, és a Kamara támogatását is megnyerve a diplomás épitészek számára lehetővé tenni, hogy továbbképezzék magukat, hiszen ők, már a saját bőrükön érzik, hogy a sikerhez talán szükséges, de közel sem elégséges az épitészeti kvalitás. Azt el is kell tudni adni. Egyetértettünk, igy benyújtottuk a kamarai elbirálásra, amely végén megállapitották, hogy négy kreditpontos továbbképzésként elfogadják. Addigra viszont, már nyakunkon volt az év vége, vizsgaidőszak, úgyhogy átcsúsztunk a mostani félév bonyolult órarendegyeztetéses időszakába.

Most, hogy már van időpont, terem, valahogy értesitenem kéne a célközönséget, igy keresgéltem azt a listát, amelyben megtalálhatom a Kamara tagjainak e-mailjét. Az országos honlapon ilyen nincs. Bár időnként megjelenik valamilyen cimjegyzék, de azt, még ma is nyomtatják...?!, és persze elavult. De a Budapesti Kamarának csinos kis honlapja van, ABC sorrendbe szedve a tagokat - na ennek ültem neki ma: egyenként rákattanva 1171 tagra (az F kezdőbetűig bezárólag). A hétvégén el kell jussak az Y-ig, vagyis addigra 4162 tag személyes lapját fogom zsinórban látni. Az alábbi statisztikám addigra lesz pontos, de a fő tanulságokat az egynegyedes minta alapján is elmondhatom:

Дизайнер Филип Старк (Philip Stark)

1. A Kamara feltette az alapadatokat, vagyis a nevet, a tagság státuszát, a jogosultság betűjét és számát, de ennél sokkal több lehetőséget is adott az egyes tagok számára: Szakmai önéletrajzot, sőt, fényképeket is fel lehet tölteni, vagyis a kamarai kereteken belül, szinte saját szakmai honlapot lehetne ott üzemeltetni.

2. Ehhez képest az 1171, eddig átpörgetett tag közül 4, azaz négy ember volt olyan élelmes, hogy ezt meg is tegye! 0.34% További 9 begépelte a szakmai önéletrajzát, de munkáiról fotókat nem mellékelt. Mellesleg, néhányan a saját képület odabiggyesztették, nem értve, hogy ez nem egy személyi igazolvány, hanem szabad publikációs felület...

3. A kamarai honlapot ki lehetne egésziteni saját honlap cimének megadásával, de azt egyet sem találtam eddig! Nem biztos, hogy nincs senkinek az 1171 közül, de azt nem tartották fontosnak, hogy az adatot itt megjelöljék.

4. Ha valakinek nincs pénze saját honlap üzemeltetésére, akkor a kamarai lehetőség mellett egy ingyenes blogfelülettel megtoldva és annak linkjét ide bejegyezve egy interaktiv kommunikációs lehetőséget nyithatna meg, de ezzel, mint ahogy mondtam, a kamarai tagok negyede esetén egyetlen sem élt még. Vagyis négyen fontosnak vélték a publikációs lehetőséget, de "beszélgetni" ők sem akarnak.

5. E-mail cimet kb. 45%-uknál találtam, amelyekre módszeresen el is küldtem a kurzus-ismertetőt. Tehát, durván 500 tag kapott tőlem ma e-mailt. Ennek 35%-tól kaptam vissza automatikus választ, hogy a cimmel valami probléma van, a legnagyobb valószinűség szerint a cim elavult. Vagyis még azok sem tartják fontosnak a kontaktus-teremtés lehetőségét, akik valamikor az e-mailjüket legalább megadták.

6. Bardóczi cikkéből tudom, hogy az éves tagdij 44000 forint - tényleg nagyon sok. De ha már be kell fizetni, akkor legalább azt ki kellene használni, amit ezért a pénzért ad a kamara... Névjegykártya helyett, legalább.

15 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »