építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Kortárs sportközpont krajnai környezetben

Szlovénia délkeleti részében, Stopiče 500 fős településén az iskola és a helyi közösség igényeit egyaránt kiszolgáló új sportcsarnok épült Rok Jereb és Blaž Budja építészek elképzelései alapján. A tervezők számára nagy kihívást jelentett, hogyan illeszthető be egy kortárs közösségi létesítmény a hagyományos szlovén vidéki környezetbe - a megoldást a megfelelő lépték, anyaghasználat és telepítés megtalálása jelentette.  

Szlovénia délkeleti részében, Dolenjska (Alsó-Krajna) területén, Novo Mesto város közelében található Stopiče 500 fős települése, ahol 2011. szeptember 30-án készült el az új sportközpont a Rok Jereb és Blaž Budja építészek vezette csapat tervei alapján. A projekt során a tervezők arra szerettek volna választ adni, hogyan illeszthető be egy kortárs közösségi létesítmény egy hagyományos szlovén vidéki környezetbe. Az épület a helyi általános iskola tornatermeként és a település sportközpontjaként egyaránt működik.

 

Sportközpont, Stopiče - vezető tervezők: Rok Jereb, Blaž Budja
Sportközpont, Stopiče - vezető tervezők: Rok Jereb, Blaž Budja
Sportközpont, Stopiče - vezető tervezők: Rok Jereb, Blaž Budja
 

 

Az építészeti formálás a tömeg szerkesztésével, telepítésével és anyaghasználatával próbál választ adni az „archetipikus” szituációra (a közelben falusi házak, templomtorony és Alsó-Krajna zöld hegyei láthatók). A sportcsarnok kiszolgáló zónája és a meglévő iskolához kapcsolódó funkciók az épület peremén, L alakban helyezkednek el, alkalmazkodva a lejtős terephez. Ez a külső „gyűrű” ellensúlyozza és egyben el is rejti a középen elhelyezkedő, faburkolatú csarnoktér tömegét. A belsőben a helyiségek a központi csarnok köré szerveződnek, a tervezők úgy alakították ki a közlekedők, a bejáratok és az átlátások rendszerét, hogy a terek – amennyire lehetséges – átláthatók legyenek. Az üvegfelületek lehetővé teszik a látogatók számára szinte a teljes épület áttekintését. A főbejárat mellett található egy gazdasági bejárat is, a csarnok nézőtere 220 fő befogadására alkalmas. Az épületben kialakítottak egy kisebb gyakorló termet is amit elsősorban kézilabda-edzésekre szándékoznak használni.

 

Sportközpont, Stopiče - vezető tervezők: Rok Jereb, Blaž Budja
Sportközpont, Stopiče - vezető tervezők: Rok Jereb, Blaž Budja
Sportközpont, Stopiče - vezető tervezők: Rok Jereb, Blaž Budja
 

 

A Jereb in Budja építésziroda 2007-ben 1. díjat nyert a Novo Mesto önkormányzata által kiírt nyílt tervpályázaton. A sportközpont tervezése közben az építészek a helyi hagyományokra és anyagokra, valamint azok újraértelmezésére támaszkodtak. A megjelenést meghatározó fa, valamint a látszóbeton és a fémlemez intenzív használata jól integrálja az épületet a vidéki környezetbe. A homlokzat nagy részét rétegelt-ragasztott vörösfenyő elemekből álló, vertikális rácsozatú burkolat alkotja, a nyíláskeretezések alumínium anyagúak. A főhomlokzat üvegfala előtt húzódó mozgatható, perforált alumínium árnyékolók mintázata az esi megvilágításban sportolók sziluettjeit rajzolja ki. A helyiségek padlóit főként terazzo borítja, a sportcsarnokba speciális sportpadlót építettek be.

 

Sportközpont, Stopiče - vezető tervezők: Rok Jereb, Blaž Budja
Sportközpont, Stopiče - vezető tervezők: Rok Jereb, Blaž Budja
Sportközpont, Stopiče - vezető tervezők: Rok Jereb, Blaž Budja
 

 

Az épület rövid ismertetése szerepelt az A10 július-augusztusi számában.

A tervezők által rendelkezésre bocsátott műleírás felhasználásával fordította: Garai Péter


Sportközpont, Stopiče

vezető tervezők: Rok Jereb, Blaž Budja

Rok Jereb, Blaž Budja

építész munkatársak: Petra Cegnar, Sara Zorzut, Tadeja Božičnik, Nina Majoranc, Ana Križaj
tervpályázat: 2007
tervezés éve: 2008-2009
kivitelezés éve: 2010-2011
helyszín: Stopiče, Szlovénia
bruttó szintterület: 2.350 m2
generáltervező: Jereb in Budja arhitekti
tartószerkezetek: Janez Štupnik
épületgépészet: Medard Hafner
elektromosság: Jakob Lovšin
tájépítészet: Tomaž Štupnik, Gašper Janežič
grafikai tervezés: Domen Fras
fotók: Blaž Budja
beruházási költség: 4,2 millió EUR
megbízó: Novo Mesto önkormányzata
generálkivitelező: CGP

5 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »