építészet : környezet : innováció

Közérdekű felhívás!

Értesítjük a kedves építész kollégákat és cégeket, hogy ha az alábbi tervezési meghívást kapják, ne fordítsanak rá energiát és mérnöknapokat, mert egy átverésről van szó.

Az e-mail-es megkeresés szövege az alábbi volt:

"Dear CEO,
Have a nice days
Our company has a project of five star hotel  the site area is 38,000 square meters, the gross area is 86,000 square meters, 31 floors above ground . Now we want to entrust the design company for us to make a interior design scheme, if you’d like to cooperate, please contact with us
Thanks and best regards
Company :YUNNAN COPPER GROUP CO,LTD
Business address: renming road NO.111,Kunming City,Yunnan province: Tel:0086-871-65175096 or  0086-17183130433
website :www.yunnancopper.com
Coad;.650000
or you can send email to yuntonga@vip.163.com
Project manager:chen haojie" 

Gyors levélváltás után kiderült, hogy a csalók nem hajlandók semmilyen online kommunikációra (skype, stb) az e-mail-en kívül, viszont erőltették a személyes találkozót Kínában saját költségre és azonnal küldtek szerződéstervezetet 1.800.000 EUR összegről, amit a helyszínen kellett volna aláírni. Ahogy tartja a mondás, ha valami túl szép, hogy igaz legyen, akkor az valószínűleg nem igaz.

Egy google keresés egyértelművé teszi, hogy másutt is próbálkoztak és elég régóta működő szervezetről van szó, akik az évek során változtattak ugyan megkeresési szövegezésben, de tavaly még szinte teljesen ugyanezzel a metódussal próbálkoztak külföldi tervezőknél.

A tanulságos sztori régebbi részletei ezen a fórumon olvashatóak.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »