építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Lakóépületek egyszerűsített bejelentési eljárása

Hartmann György Sándor: Ma megjelent az ominózus 155/2016. kormányrendelet módosítása, még pedig úgy, hogy az, a mai napon 20 órától már életbe is lépett! (Még a netjogtár sem tudta követni az eseményeket, e sorok írásakor, „megbízható, gyors és pontos” – idézem a jelszavaikat – még az 2016 évi közlönyállapotot tartalmazta.)

Az erre vonatkozó törvénymódosítás már lassan egy hónapos, mire ezt sikerült megszülni. (És az is már a törvénymódosítás elfogadása előtt köztudott volt, hogy ennek megszavazásában nem lesz semmi kétség. Tehát lett volna elég idő e kormányrendelet módosításának az összekalapálására. ) Viszont – egyes hírek szerint – a MÉK és az MMK közötti ellentétek miatt nem sikerült megállapodni az erre vonatkozó tervek tartalmi követelményeiben.

Tehát maradt minden a régiben! Lásd:

1. melléklet a 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelethez

I. Az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységhez szükséges kivitelezési dokumentáció munkarészei:

1. Aláírólap tervjegyzékkel

2. Helyszínrajz

3. Kitűzési helyszínrajz

4. Utcakép

5. Eltérő szintek alaprajzai

6. Metszetek

7. Homlokzatok

8. Tartószerkezeti tervek

9. Épület műszaki berendezéseinek rendszerterve

10. Műszaki leírás

11. Tervezői költségvetési kiírás

II. Az I. rész szerinti munkarészek elkészítéséhez az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló kormányrendelet keretei között a kivitelezési dokumentáció tartalmi követelménye tekintetében a dokumentáció egyes munkarészeinek kidolgozottságára, a Magyar Építész Kamara, illetve az I. rész 8. és 9. pontja tekintetében a Magyar Mérnöki Kamara által kidolgozott szakmai követelményeket megállapító, a Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara együttes szabályzatát kell figyelembe venni, amelyet a Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara honlapján közzétesz.

Pedig már  - az eredeti rendelet megjelenésének pillanatában - köztudott volt, hogy a szakágak tekintetében tervezői költségvetési kiírást a megkövetelt tervtartalom mellett, csak az tud elkészíteni, akinek Sanghajban táncosnő volt a nagymamája!

Ryhe

Ui. És most készülnek a kamarák a küldöttgyűléseikre, de ehhez egy szavuk sincs! Pedig már évek óta oda van dobva eléjük a konc, szabályozzátok a szakmagyakorlást, a tervek tartalmi követelményeit! De úgy látszik, ehhez még fel kell nőniük!

vélemény írásához jelentkezzen be »