építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Magyar Formatervezési Díj 2007

Szövetség’39 (Baróthy Anna, Bozsó Melinda, Kelner Krisztián) és a NextLab (Szakál Péter, Szakál Tamás) alkotói közösség - Homo lumens MMVII dinamikus üveghomlokzat (Lánchíd 19 Design Hotel)

Szövetség’39 (Baróthy Anna, Bozsó Melinda, Kelner Krisztián) és a NextLab (Szakál Péter, Szakál Tamás) alkotói közösség - Homo lumens MMVII dinamikus üveghomlokzat (Lánchíd 19 Design Hotel)

 

Fotó: Szabó Attila

 

„A mintás üveglamellákból álló homlokzat látszólag ellentétes funkciókat békít össze: a tűző naptól való védelmet és a helyiségek természetes fénnyel történő megvilágítását. Építészek, grafikusok, üvegművészek, számítógép-programozók közös, heroikus küzdelme, melynek eredménye városképet is meghatározó jelentőségű, izgalmas alkotás lett. Sok rétegben értelmezhető. Más más üzenete van, attól függően, hogy milyen messziről, vagy milyen napszakban találkozunk vele. Átgondolt és magas színvonalú mű.”

 

2007. évi díjazott: dinamikus üveghomlokzat / Lánchíd 19 Design Hotel; fotó: Szabó Attila
Fotó: Szabó Attila

 

Európában ez az első, környezetével dinamikusan együtt élő homlokzat. A művészeti tervezés két részre tagolódott: az üvegfelületek kialakítására és azok mozgatásának és megvilágításának kidolgozására. Az előbbi a Szövetség’39 (Anna, Melinda és Krisztián) az utóbbi, a NextLab (Péter és Tamás) kísérleti tervezéssel foglalkozó művészcsapat feladata volt. Péter és Tamás ötlete volt, hogy a homlokzat valami módon reagáljon a környezetére. A fény és a mozgás vezérléséhez ők írták a programot, szenzorok után szaladgáltak, szelet mértek, meg utcazajt, a járművek mozgását, mert az elején még nem tudták biztosan, hogy mi lesz az a jól mérhető környezeti tényező, ami befolyásolhatja a homlokzat színét, mozgását. Melinda Annával és Krisztiánnal azon dolgozott, hogy mi legyen az a statikus kép, ami megjelenik a homlokzaton. Ujjlenyomat-tendert hirdettek, vízből partra vetett, szétázott tárgyak fotóit gyűjtötték, színterveket gyártottak, heteket ültek a számítógép előtt homokfújásmintákat szerkesztve. Tavasszal, a teljes homlokzat beszerelése után megtörtént az első világításpróba. Kiderült, hogy a homokfújt rétegnek kell az utca felé néznie, mert úgy jobban látszik a mintázat éjjel. Miután ez egy összefüggő képet kiadó homlokzat, az elemeket nem volt elég pusztán megforgatni, hanem minden egyes lamellát (150 darab) le kellett emelni a homlokzatról és az ellentétes oldalra helyezni. Tehát, miután minden fel lett szerelve, mindent leszedtek, és újra felraktak.

A csapat életében ez a másféléves időszak nagy fejlődést jelentett: kiderült, hogy csapatban nagyobb feladatokkal is meg tudnak birkózni. A művészeti tervezés világában (leszámítva az építészeket) még inkább kivételes mint jellemző, hogy nagyobb létszámú közösségek dolgozzanak együtt. Még nem aludtak a szállodában. Imádnak kávézni járni!

Fotó: Szabó Attila


A „Lánchíd 19” a "Design Hotel" nemzetközi szállodalánc első magyarországi darabja. Építészet- belsőépítészet: RADIUS B+S KFT., Sugár Péter, ifj. Benczúr László

vélemény írásához jelentkezzen be »