építészet : környezet : innováció

Miskolc, Szent István tér rendezése

Rangsorolás nélküli díjazásban részesült a 3. számú pályamű:
Építészet: Gyalay-Korpos Gyula

Rangsorolás nélküli díjazásban részesült a 3. számú pályamű:
Építészet: Gyalay-Korpos Gyula
Munkatársak: Germán Géza, Benkő Tibor

 

részlet a térről
Nézet a Meggyesalja utcából
nézet a Polgármesteri Hivataltól
nézet a Széchenyi szobortól
az áthelyezett Szent István szobor

 


Részletes bírálat:

Karakteres teret képez az Avas felé, lépcsőzetes felvezetéssel, amely vizuálisan összekapcsolja a városházát a műemléki templomegyüttessel.

A tér középpontjába helyezi a vízfelületet. A Szinva áthelyezett nyomvonalával jelentős fejlesztési területet biztosít a kereskedelmi funkciónak.

A sikló gondolata jól illeszkedik a koncepcionális elképzelésekhez.

Határozott térfalakkal körülvett városi teret hoz létre, melyet funkcionálisan is jól tagol. A városháza előtt gyülekezésre alkalmas, burkolt térrészt alakít ki. Ettől délre az Avas felé jó átmenetet képző zöldfelületekkel és bútorozással gazdagon formált teret képez.

A Szinva és a Meggyesalja utca közötti tömbök kereskedelmi funkciókra való hasznosítása kedvező, de kerülni kell a nagy, monolit tömb-összevonásokat, és az ebből következő homogén, egymagasságú beépítést. Ugyanakkor a tér egységes építészeti megfogalmazása dicséretes. A Szinva sétány passzázs szerű lefedése vitatható. A következetesen végigvitt tömblezárások nem mindenhol igazodnak a környező épületekhez és látványelemekhez. Jó gondolat a tereket (Bartók, Szent István, Erzsébet) összekötő Szinva-sétány. Kedvező az Erzsébet téri kitorkollás téraránya. A vezérszinti alaprajz nagyon vázlatos, de értelmezhető.

Közlekedési szempontból a főút átvezetési nyomvonala kedvező, jó a külön szintű gyalogos átvezetés az Avasra, viszont az új funkciókkal (új áruház) megnövekedő forgalom számára a 2x1 forgalmi sáv kevés, a leálló sávok helyett forgalmi sávok szükségesek. A szint alatti parkoló megoldása jó, de a Meggyesalja utcai lehajtás vezérszinten történő ábrázolása hiányzik.

A pályamű komplexen megvalósítható és igényes megoldásaiért rangsorolás nélküli díjazásban részesül.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »