építészet : környezet : innováció

Nagy értékű beruházások a Ruukki termékeiből

A Ruukki szállítja az acél vázszerkezeteket és homlokzatburkolati elemeket a svéd nemzeti aréna (Swedbank Arena) és Finnország legnagyobb IKEA áruháza beruházásához. (x)

Több nagy értékű és méretű beruházás készül Ruukki termékekből. Legtöbb esetben acél vázszerkezetekre és homlokzatburkolati elemekre kap megrendelést a finn acélkonszern. A termékekből nemcsak csarnokokat, de sportarénákat, áruházakat, kereskedelmi központokat is építenek.


Többfunkciós aréna Ruukki termékekből


20 millió euró értékű szerződést kötött a Ruukki a stockholmi többfunkciós aréna acélszerkezeteinek és tetőlemezeinek gyártására és kivitelezésére a megrendelő Peab céggel.

A 2012-re elkészülő svéd nemzeti aréna (Swedbank Arena) különlegessége az eltolható tetőszerkezet lesz. A hatalmas stadion 50 000 nézőt tud befogadni a sportrendezvények alatt, míg koncertek és egyéb rendezvények esetén akár 65 000 ember is elfér benne.

“A Ruukki csapata kellő szakértelemmel és erőforrással rendelkezik ahhoz, hogy véghezvigyen egy olyan igényes projektet, mint a Swedbank Arena építkezés. A Ruukki kitűnő referenciákkal rendelkezik, és mi már dolgoztunk együtt korábban is, például a svédországi Malmöben a Swedbank Station projekten” - mondja Nils Yttergård, az Arenastaden, Peab Sverige beszerzési igazgatója.

A Ruukki munkatársai az előzetes tervek elkészítésénél ügyeltek arra, hogy minimalizálják a helyszíni hegesztések számát az építkezésen, ezért az építőelemek és alkatrészek egy részét szinte készre gyártják majd, és az előre gyártott komponenseket az építkezés helyén szerelik össze. Ez a megoldás csökkenti az építkezés során felmerülő rizikótényezőket, ugyanakkor növeli a munkabiztonságot.

“Ez a nagy értékű szerződés a Ruukki szakértelmét bizonyítja az igényes projektek terén. A Ruukki acélgyártó cégként erős bázissal rendelkezik a skandináv országok építőipari piacán. A kivitelezés és tervezés területén is szakértelemmel rendelkező Ruukki kibővített szolgáltatást és minőséget közvetít. Többfunkciós komplexumok és sport arénák építése terén széleskörű tapasztalatokkal rendelkezünk” - mondja Sami Eronen, a Ruukki Construction Észak-Európai Régiójának Elnöke.

Az elmúlt pár évben, Svédországban, Oroszországban és a balti országokban, a Ruukki számos aréna építésénél vett részt a tervezési, gyártási és kivitelezési munkálatokban. A legújabb projektek Svédországban, Malmöben a Swedbank Stadion, és a Malmö Aréna.
 

Finnország legnagyobb IKEA áruházát építi a Ruukki


A Ruukki szállítja az acélszerkezetet és az IKEA-kék szendvicspaneleket Finnország legnagyobb IKEA áruházához.


A cég számára a jelenlegi 2 millió eurós projekt nem az első IKEA megbízás: a Ruukki acélszerkezeteit és burkolatait használták az ismert lakberendezési cég több áruházának kivitelezésénél más európai országban, például Svédországban, Oroszországban és Lengyelországban is. A finnországi Tampereben épülő, 35 000 m2 alapterületű új egység lesz Finnországban az első IKEA, amelynek szerkezetét acélból építik.  Sami Eronen, a Ruukki Construction észak-európai alelnöke szerint költséghatékony és gyorsabb kivitelezést tesz lehetővé a cég azon stratégiája, amely szerint az építési projekt a tervezéstől kezdve az acélszerkezetek és burkolatok gyártásán keresztül a kivitelezésig egy kézben van.

A Ruukki a 2010-ben nyíló új IKEA áruház építése során - ahogy hasonló beruházások esetén szinte kivétel nélkül - komplett szolgáltatást nyújt. A cég az acélszerkezetek, szendvicspanelek és homlokzatburkolati elemek tervezését, gyártását és azok szerelési-kivitelezési munkálatait is elvégzi. A beruházás különlegessége a tűzvédelemmel kapcsolatos magas igények kielégítése, amelyet az acélgyártó kiemelt tűzvédelmet nyújtó termékei biztosítanak, mind a projekt lebonyolítása, mind pedig a kész épület használata során.Mega beruházás a „Mega mall” bevásárlóközpontnál


Hasonlóan nagyméretű beruházás alkalmával dolgozott együtt az IKEA és a Ruukki az oroszországi „Mega mall” bevásárlóközpont felépítésekor 2006-ban. Az IKEA-nak, az Auchannak, az OBI-nak és a Mallnak helyet adó hatalmas épületegyütteshez a Ruukki szállította a teljes homlokzatburkolatot.

Ez a beruházás mind a Ruukki, mind a generálkivitelezők számára kihívásnak bizonyult. Az építkezés résztvevői folyamatosan konzultáltak és ellenőrizték a folyamatokat a teljes projekt alatt. A szoros határidőt, amely 2006 januárjától márciusáig tartott, csak pontos és kölcsönösen jól megtervezett szállítási ütemezéssel lehetett teljesíteni.

A Ruukki biztosította a projekthez a teljes homlokzatburkolatot, amely mindösszesen 128 000 m2 tetőanyagból és 35 000 m2 külső falburkolatból állt, mindezt különféle színekben.

(X)

 

Képek: Swedbank Arena
Swedbank Stadion, Malmö
Malmö Arena
Mega mall
IKEA Finnország

www.ruukki.com/hu
 

vélemény írásához jelentkezzen be »