építészet : környezet : innováció

Négy díjat is nyert a 13. kerület a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíjon

A Nemzetközi Ingatlanszövetség Magyar Tagozata, a FIABCI Hungary és a Magyar Ingatlanszövetség által megrendezett XIX. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzata négy díjat vehetett át, köztük egyet a Meséskert óvoda bővítéséért. Emellett olyan épületeket díjaztak többek között mint a Hotel Moments, a Nokia Skypark vagy a gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont.  

A FIABCI Magyar Tagozata többek között azzal a céllal indította útjára a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot, hogy elősegítse a magyarországi ingatlanfejlesztők részvételét a FIABCI World Prix d’Excellence nemzetközi ingatlanfejlesztési pályázaton. E célt szem előtt tartva a magyar pályázat zsűrije a nemzetközi pályázat kritériumainak megfelelően vizsgálja a koncepciót, az építészeti és műszaki és kivitelezési színvonalat, a környezettudatosságot, a projekt eredményességét és társadalmi hasznosságát.

A pályázat 19. fordulójára több mint 350 projektet neveztek, amelyek között az elmúlt 25 év minden jelentős fejlesztése megtalálható volt. A pályázatra idén is magas színvonalú fejlesztések jelentkeztek, melyek között több kiemelkedő társadalmi jelentőségű projekt is volt. A zsűri minden tagja támogatta a Budapest XIII. kerületi Önkormányzat beruházásában megvalósított Meséskert óvoda első díjra jelölését. A Nyíregyházi Rotary Club által a Nyíregyháza Város Önkormányzatának támogatásával létrehozott integrált játszótér, amely a fogyatékkal élő és a többi gyermek közös pihenését szolgálja, egyedülálló kezdeményezés Magyarországon és a térség országaiban. A XIII. kerületi közterület felújítási program, a kerület panel lakótelepein az évek során lepusztult belső beépítetlen területeken a lakók pihenését szolgáló zöldterületek kialakításával, a környezet megújításával országos probléma megoldásához nyújt követendő példát.

Ismét több olyan műemlék épület volt a mezőnyben, amelyek felújítva és új funkcióval ellátva gazdagítják a környék turisztikai vonzerejét, vagy irodaházként, szállodaként működnek. Először vett részt a magyar pályázaton olyan projekt - a Bonarka City Center – amelyet magyar fejlesztő külföldön,
Lengyelországban valósított meg. Ismét lehetőség nyílt 6 kategória legjobbját is jutalmazni. Az iroda, a közterület fejlesztés, a közcélú és a speciális
létesítmények, és a mindig jelentős örökségvédelem mellett nagyon fontos, hogy egyre több fejlesztő törekszik környezettudatos épületek megvalósítására.
A szoros versenyben a díjazottak mögött végző létesítmények is figyelemre méltóak. Alkotóik nagyszerű munkát végeztek és hozzájárultak településük megújulásához. 

A díjazottak

I. díj, Városi intézmény kategória első helyezett, Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének különdíja, Legjobb projekt a pályázók szavazata alapján: Meséskert Tagóvoda bővítése, átalakítása passzív üzemeltetésű közösségi épületté

építész vezető tervező: Nagy Csaba, Pólus Károly, Pásztor Ádám, Tőrös Ágnes, Várhidi Bence, Kiss Tamás
díszítőgrafika: Ferth Tímea


Meséskert Tagóvoda - építész: Nagy Csaba, Pólus Károly - fotó: Bujnovszky Tamás


"A szakemberek nagyra értékelték, hogy az egyedi kialakítású tetőterasz az épület ötödik homlokzataként működik a városias beépítésű közegben, ahol védett, árnyékolt környezetben játszhatnak, tornázhatnak, pihenhetnek a gyerekek. Az önkormányzati beruházás a környezettudatosság terén példamutató, és különösen alkalmas arra, hogy a környezettudatos nevelés színtere legyen. A Meséskert passzívház Tagóvoda legfontosabb üzenete a környezettudatos szemléletre való nevelés fontosságának hangsúlyozása, valamint az a tény, hogy a szemléletformálásban maga az épület is részt vesz." - indokolta a FIABCI Hungary elnöke, Gönczi László a zsűri döntését.  

 

II. díj, Örökségvédelmi kategória I. helyezett: Hotel Moments, Budapest

építészet: Nagy Csaba, Pólus Károly, Benedek Botond, Déri Dániel, Batta Miklós, Bóday-Bagó Bernadett, Várhidi Bence (Archi-kon Kft.)
belsőépítészet: Göde András, Kéry Balázs, Gál Béla (Kroki Kft.)


Hotel Moments - építész: Nagy Csaba, Pólus Károly - fotó: Batár Zsolt


"A Budapest első sugárútján lévő, korábban hosszú ideig üresen álló műemlék epület revitalizációja, a meglévő épület műemléki értékeinek védelme mellett annak átpozicionálása palota bérházból reprezentatív szállodává sikeres ingatlanfejlesztéssé vált. A Hotel Moments építészeti koncepciója a volt palotaépület meglévő értékeiből kiindulva, a történeti elemek, a díszítettség megőrzésével, kiegészülve a mai kor eszközeivel, átélhetővé tette az elegancia, a stílus élményét egy magas szintű hotel szolgáltatás megvalósulásával."


III. díj, Iroda kategória I. helyezett: Nokia Skypark irodaház, Budapest

építész vezető tervező: Zoboki Gábor, Borzák Richárd (ZDA-Zoboki Építésziroda)
belsőépítészet: Demeter Nóra (Demeter Design Stúdió Kft.)

Nokia Skypark - építész: ZDA - Zoboki építésziroda - fotó: Bujnovszky Tamás


"A Nokia Skypark irodaház koncepcióját az információtechnika tudománya, az iparág elképesztő technológiai fejlődése, a programozás és a kutatás vívmányai ihlették. Az épülethez kapcsolódó köztér középpontjában a magyar matematikusok által felfedezett Gömböc modellje kerül, ezzel is illusztrálva az irodaházban zajló szellemi kutatómunka jellegét. Az irodaépület látványos épületszobor a Corvin-negyed minőségi anyagokkal és építészeti megoldásokkal létrehozott miliőjében."

 

Közterület megújítás kategória I. helyezett, Lakásvásár Média csoport különdíja: Integrált játszótér, Nyíregyháza

építész vezető tervező: Kovács Rita

"Európai mércével mérve is elsőrangú fejlesztés. Célja az integráció elindítása, egy olyan közösségi tér létrehozása, amely a családokat, fogyatékkal élőket, valamint egészséges gyermekeket közösséggé formálhatja. A társadalmi összefogásnak is remek példája: az Önkormányzat és a többi fő támogató mellett rengeteg kis- és középvállalkozó, valamint magánszemély támogatta a Nyíregyházi Rotary Club által kezdeményezett projektet társadalmi súlya miatt. A megvalósítás korszerű és esztétikus, a gyermekek fejlesztésében fontos szerepet játszanak az itt elhelyezett eszközök."


Budapesti Építész Kamara Különdíja: Almásy-kastély Látogatóközpont, Gyula

építész vezető tervező: Balogh Csaba, Földes László (Földes és Társai Építésziroda)


gyulai Wenckheim-Almásy kastély látogatóközpontja - építész: Földes László, Balogh Csaba - fotó: Gáll András


"A végleges kutatási eredmények alapján jellemzően az Almásyak építkezéseinek korszaka köszön vissza a legmodernebb anyagok és technológia alkalmazásával végrehajtott műszaki helyreállítás után, a 21. századi látogatóközpont funkciót kapó újjá született kastélyban. A kastély közkinccsé vált, parkjával együtt mindenki számára nyitva álló kulturális és közösségi térként szolgálja a város vonzerejének növelését, valamint a vendégek és a helyi polgárok igényeit, nemcsak kenyeret adva az itt élőknek, de egyúttal szebbé, élhetőbbé is téve Gyulát."


irodakereso.info különdíja: A66 Irodaház, Budapest

építész vezető tervező: Szalay Tihamér (MD Stúdió)
belsőépítészet: William Clothier


A66 irodaház - építész: Szalay Tihamér, belsőépítészet: William Clothier - fotó: Zsitva Tibor


"Az irodaház olyan műemléki védettséget élvező, klasszikus stílusú Andrássy úti palotaépület lett, amelynek kreatívan felújított design irodái minimalista kontraszttal hangsúlyozzák az épület történelmi építészeti értékeit. Az irodarész >>ezredfordulós<< vagy >>Y-generációs>> munkakörnyezetként szolgál a használói számára. A végeredmény a történelmi műemlék és a modern indusztriális stílus ötvözete, a kor egyedülálló eklektikus építészeti lenyomata."


Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének különdíja: Hilton Szálloda Budapest belső tereinek megújítása, különös tekintettel a történelmi Buda Vár falába vájt barlangbejáraton keresztül megközelíthető új vendégfogadó tér, a "Hilton Historic Lounge" kialakítására

építész vezető tervező: Pályi Gábor (Közti Zrt.)


Hilton Budapest Hotel, Hilton Historic Lounge -építész: Pályi Gábor - fotó: Pályi Zsófia


"A szálloda mai kornak megfelelő korszerűsítése során a teljes épület összes közösségi területének és szobáinak belsőépítészeti, épületgépészeti felújírása a Hilton standard szerint történt. A Vár terhelésének csökkentése érdekében új bejárati pavilon építésével, a történelmi várfalon keresztül, a Vár belső utcáinak érintése nélkül valósult meg. A szálloda belső tereiben végzett munkák az art nouveau és art deco ihletésű színek és formák alkotta atmoszférából kiemelkednek a nemes anyagoknak, és a kézműves igénnyel készült kiegészítőknek köszönhetően. Az új bálterem szépségét kifinomult anyaghasználat, elegáns megjelenés, a színek és a formák tökéletes harmóniája jellemzi." 


Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége különdíja: Millennium Városközpont, Budapest

beruházó: TriGranit Fejlesztési Kft.
tervező:
Millennium Tower I.: Fazakas Építésziroda Kft.
Millennium Tower II.: Schön Építész Iroda Kft.
Millennium Tower III.: Vadász Építész Stúdió
K&H Székház: Finta és Társai Építész Iroda


Millennium Towers III - építész: Vadász Építész Stúdió - fotó: TriGranit


"A Budapest szívében elterülő Millenium Városközpont Közép-Európa egyik legnagyobb szabású ingatlanfejlesztése, melyet a régió vezető ingatlanfejlesztője, a TriGranit egy különleges hangulatú a budai hegyekre és a Dunára táruló páratlan panorámával rendelkező üzleti és kulturális negyedet hozott létre. Az épületeket körülvevő parkok és gazdag szolgáltatáskínálat teszik egyedülállóvá és kivételesen vonzóvá az új városrészt. A prémium kategóriás, kiemelkedő minőséget képviselő irodaházak és lakóházak mellett itt található Európa egyik legmodernebb kulturális intézménye, a Művészetek Palotája, valamint a Nemzeti Színház."

 

Magyar Ingatlanszövetség különdíja: "Aggteleki világörökségi kapu" kastélyprogram - L'Huilliger-Coburg kastélysziget fejlesztési és rekonstrukciós program, Edelény

építész vezető tervező: Bodonyi Csaba DLA (Bodonyi Építész Kft.) 


Edelényi kastély - építész: Bodonyi Csaba - fotó: Batár Zsolt


"A kastély és parkjának helyreállítása, a ma már hivatalosan is védett történeti kertként nyilvántartott Kastély-sziget körüli Holt-Bódvaág revitalizációja révén az eredetihez hasonló ligeterdei növényzet újból regenerálódik és a nyílt állóvizekre jellemző élővilág visszatelepedése biztosított. A revitalizáció különleges eleme a műemlék, a park és a modern építészeti elemek ötvözéseként megépült, a fogadóépületet a kastélyszigettel összekötő gyalogoshíd."

 

Magyar Urbanisztikai Társaság különdíja: Lakótelepi közterületek komplex megújítása a XIII. kerületben

A projekt amely a lakótelepek megújítási programjának részeként, az AngyalZÖLD+ tervezési stratégia, valamint a közösségi programalkotó rendezvénysorozat (Lakótelepi Napok) keretében öltött testet, öt lakótelep fejlesztését mutatta be. Az Országbíró-, a Kárpát utcai-, a Vizafogó-, a Gidófalvy-, és a Béke utca - Tatai úti lakótelepek megújítása során egyedülálló közparki és közterületi fejlesztésekre került sor, amelyek a közterek humanizálását, a helyi identitás és lokálpatriotizmus kifejezését és megerősítését eredményezték. A különdíj indokolásában a Magyar Urbanisztikai Társaság hangsúlyozta, hogy a XIII. kerületi önkormányzat által megvalósított program a múlt század '70-es éveiben országszerte épült lakótelepek lepusztult zöldterületeinek megújítására nyújt példaértékű megoldást.

 

 

 vélemény írásához jelentkezzen be »