építészet : környezet : innováció

Negyela László Márk [2]

Negyela László Márk (Szabadka, 1984-) teológus, kulturális örökségvédelmi szakember. Tanult a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán, majd az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen szerzett diplomát. Kutatási területe a szakrális épületek újrahasznosítása, örökségvédelme, megváltozott tevékenységű egyházi örökségek. Publikációk: A zsidó Szabadka (2012, Szabadka); szerk.: Klein Rudolf: A szabadkai zsinagóga (2012 és 2015; Szabadka); szerk: Halbrohr József: Élettörténetem (2015, Szabadka), Újratervezés (2012, Szabadka).  

A megújult Óbudai Zsinagóga

Nem jellemző, hogy elárvult zsinagógák több évtized után visszakapják eredeti funkciójukat, Óbudán azonban tavasszal adták át a Szécsi Zsolt tervei alapján felújított Óbudai Zsinagóga belső terét. Negyela László Márk Köves Slomó rabbival a felújítási munkálatokról,...

A szabadkai zsinagógáról egy monográfia ürügyén

Nemrég jelent meg Klein Rudolf "A szabadkai zsinagóga. A zsidó közösség, az építés a város és kulturtörténeti jelentőség" című könyve. A kiadvány kapcsán, a zsinagóga és a Klein család történetét bemutatva Negyela László Márk írt recenziót.