A téglaburkolat romantikája - a Prolan irodája

Raktárak, kisebb üzemek között "bújik meg" a Prolan új irodája, mely a LAB5 architects koncepciója alapján nyerte el energetikailag korszerűsített, bővített formáját. A téglaburkolat és a magastető a helyi karakter felerősítésével, korszerű részletekkel éleszti újjá a Budakalász központjába zárványként ékelődő egykori ipari terület irodaépületét.

Budakalász egy hangulatos, apró város Budapest határában, a hegyek lábánál, a Duna közelségében. Lenfonógyárának köszönheti hazánk többek között a mára legendává érett Trapper farmert is. Mára az ipari terület funkciója eltűnőben, klasszikus rozsdaövezetté alakult, raktárak, kisebb üzemek találhatóak erre.

Ide helyezte székhelyét a K+F szektorban tevékenykedő Prolan Irányítástechnika, egyrészt a főváros közelsége miatt, másrészt hogy megfelelő tartalék területek álljanak rendelkezésre a folyamatos bővüléshez. Az egykori Lenfonó igazgatói épülete és légópincéje lett a Prolan „C jelű” épülete, korszerűtlen és kissé lehangoló állapotban. Azért, hogy illeszkedjen a településképbe, segítse a vállalat megjelenését, és mind a terület színvonalához, mind régi-új esztétikai arculatához jobban igazodjon, a vállalat ennek felújítását és bővítését tűzte ki célul.




A tervezés során két vezérelvet követtünk: mivel a Prolan nagy gondot fordít a munkatársak munkakörnyezetére, munkájuk és személyük megbecsülésére, fontos volt, hogy a felújítás után a ház barátságosan fogadja őket és a látogatókat. A nagyvonalú és technicista megoldások mellett a felületek harmonikusak, a gesztusok nyitottak. Ez nem mellékesen - tágabb léptéken értelmezve -, Budakalász meglévő karakteréhez is jobban idomul. Másrészt a meglévő szikár tömeget ahhoz illő folytatással és minimalista részletképzéssel láttuk el, mely a cég tevékenységi körét és arculatát is tükrözi, valamint igazodik az indusztriális környezethez.

A magasföldszinten található bejárat fölé hangsúlyos, nagyméretű üveg előtetőt helyeztünk, a teraszra zöldet telepítettünk. A lapostetőt középső alátámasztás és kötőgerendák nélküli acél szerkezetű magastetővel láttuk el, a belső térben a teljes belmagasságot a helyiségekhez kapcsoltuk.




Az épület T alaprajza miatt kialakuló zugokat, slicceket és kis felületeket a gépészet elrejtésére, és további ablakfelületek kialakításához használtuk fel. Az oromfalakat hatalmas panoráma ablakokkal nyitottuk meg, ahonnan kényelmesen ellátni a hegyekig. A belsőépítészetet a cég házon belül tervezte, megtartva a nagy nyílások és belmagasság előnyeit, lazán elrendezett bútorozással.

A hőszigetelésen túl is környezettudatosan jártunk el, a hűtést árnyékolókkal segítjük, a klimatizáláshoz levegő-hőszivattyús rendszert építettünk. A tetőtérbe mennyezet hűtés-fűtés került. A többlet elektromos igényt a Prolan az újonnan telepített napelemekkel elégíti ki.

LAB5 architects