Az egri vár új felvonója

Október 4-én kihirdették az Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata által kiírt  „Az egri vár új, attraktív emelőberendezéssel történő megközelítéséről” szóló építészeti pályázat eredményeit. A bizottság döntése alapján Tarnóczky Tamás Attila terve részesült I. díjban.

 

A Bírálóbizottság a helyszín megtekintése, valamint a pályázatok átnézése után arra a megállapításra jutott, hogy az igazi attrakció jelen szituációban a várba való feljutás élménye az unikális pince/kazamata rendszerek világán keresztül. A panoráma liftek esetében elhanyagolható 20-24 méteres szintkülönbség (amelynek nagy részét a meglévő házak ráadásul ki is takarják), nem biztosít akkora élményt, hogy a vár jelenlegi sziluettje egy új elemmel megváltoztatható legyen.


 

A Minaret pár utcával odébb, ezt az élményt egyébként biztosítja. Éppen ezért a zsűri a rejtett megoldások irányába fordult, és azok között kereste leginkább a megvalósításra alkalmas gondolatokat. A pályázó a Dobó utca 30. számú épület kapubejáratát főbejáratként használja.

A pincejáratokban tematikus kiállítótereket fogalmaz meg, a fejépületben helyezi el a kiszolgáló funkciókat, ill. vendégszoba kialakításra tesz javaslatot. A feljutási függőleges tengely meghatározása összetett feladat, mert a pincejáratokban lévő ideális helyen felül, a várudvarban történő megérkezés tekintetében is figyelembe kell venni a több évszázados adottságokat. A terv erre nagyon jó választ adott, mert a várudvarban kedvező felérkezést mutat, valamint a pályázó több feltárási lehetőséget is javasolt, ami szintén nagy erénye a pályaműnek. Azon tervek, amelyek a pincék felhasználásával oldották meg a függőleges feljutás lehetőségét, a nyugati várfaltól, az ispotály pince túlsó oldaláig, azaz egész mélyen a várudvarba való felérkezést is adtak.


 

Mindegyik megoldásnak volt előnye és hátránya, de úgy tűnt a
zsűri számára, hogy jelen terv adta azt a pozíciót, ami a leglogikusabb. A kilépési lehetőségként  megmaradt a Kovácsok-tornya irányába az egész városra nyíló panoráma közelsége, az ágyúdomb, tehát a várudvar felé történő kilépés, valamint egy lépcsővel az ispotály pince feletti zöld, magaslati terület megközelítése. A dupla spirál lépcső szép építészeti megoldás, ami le- és felközlekedést szépen választja ketté (ezzel könnyítve akár az üzemeltetést, akár a karbantartást is).

A kiíró számára a meglévő épület pincerendszerének legkedvesőbb hasznosítása, a megérkezés helyzetének kialakítása, az építészeti minőség magas színvonala jelen tervben volt fellelhető. A pályamunka kiemelkedő minőségben mutatta be az építészeti gondolatokat, igényes, szép munka.

 

Részlet
"Az egri vár új, attraktív emelő-berendezéssel történő megközelítése" című országos nyílt, titkos építészeti tervpályázat zárójelentéséből.