Az élet Coke oldalán – a siófoki COKE CLUB átalakításának koncepcióterve

Sokakban idéz fel kellemes nyári emlékeket a siófoki Coke Club, lánykori nevén Coca-Cola Beach House. A strand átfogó felújítása révén megváltoztak a geometriai viszonyok, a meglévő épület szerkezeti és esztétikai avulással küzd, illetve a funkcionális igények is módosultak időközben – így szükségessé vált az épület jelentős átalakítása. Erre készítettek tervet a ZOA építészei, a munka a 2. Épületszerkezeti Konferenciához kapcsolódó kiállításon is helyet kapott.

A tervezési terület a siófoki nagystrandon található. A korábban Coca-Cola Beach House-nak, majd Coke Clubnak nevezett létesítmény a többi vendéglátóhelytől némiképp különállóan, a Balaton-part közvetlen közelében helyezkedik el. Feladatunk a meglévő épület újrafogalmazása volt, mert a strand – párhuzamosan zajló – átfogó felújítása által létrehozott új geometriai viszonyok, a meglévő épület szerkezeti problémái, az időközben módosult funkcionális igények és a valamelyest elavult esztétikai megjelenés együttesen az épület jelentős átalakítását tették szükségessé.

 

 

 

A kert

A terület gyalogos megközelítése átkerült az északkeleti határvonalra. A gazdasági megközelítés ezzel összehangolva a délnyugati oldalra került át, valamint – elsősorban a móló zajvédelme miatt – a part közelében időszakosan üzemeltetett mobil színpadépítmény helyét is a délnyugati határvonalon, a tervezett főbejárattal szemben jelöltük ki. A színpad mögötti, kerítéssel körülzárt gazdasági udvarba kerülnek a zárt építményt nem igénylő tárolóterületek, az italraktárak, a kerti bútor raktár, a kertészeti tároló, valamint a hang- és színpadtechnika épülete. Ugyanitt kapott helyet a klubterület kiszolgálóblokkja is, amelyben a személyzeti öltöző, -pihenő és a raktár található.

 

 

 

A mobilszínpaddal ellentétes oldalon, a bejárat közelében fedett-nyitott kerti pavilonokat helyezünk el. A bútorszerűen kialakított, 10 m2 bruttó alapterületű, fedett-nyitott kerti építmények változó funkcióval szolgálják a vendégeket. Egyes elemek ülőbútorokkal berendezve pihenőként funkcionálnak, mások igény szerint alkalmi szponzoroknak biztosítanak prezentációs lehetőséget. A főbejárati oldalon a fás-ligetes terület hasznosítására, az érkezők szórakoztatására és egyben a homokos strand határolására, egyfajta térfal képzésére is szolgálnak.

Az épület

Tekintettel a rendelkezésre álló szűk építési határidőre, a főépület átalakításához a tartószerkezet megtartása mellett döntöttünk. A szerkezet egy 5×5 méteres raszterközű, monolit vasbeton pillérváz vízzáró monolit vasbeton lemezalapra állítva és monolit vasbeton födémmel lezárva. A meglévő épület földszintjének bruttó alapterülete 696 m2, felső szintje nyitott teraszként funkcionál egy 167 m2 bruttó alapterületű fedett és egy fedett-nyitott tetőfelépítménnyel kialakítva. Az épületegyüttes korábbi tervezője Nagy Zsolt (vezető tervező) és Nagy-Miticzky Szabolcs (tervező), akik épületük továbbtervezéséhez készséggel járultak hozzá.

Az épület újrafogalmazásakor arra az álláspontra helyezkedtünk, hogy bár a meglévő pillérváz építészeti értéket önmagában nem képvisel, az új funkciókhoz való szerves illesztése aránytalan kompromisszumokkal járna, magassága a funkcióhoz képest feleslegesen nagy, ezért a színvonalas megjelenés érdekében az új funkciókat egy határozott gesztussal a pillérektől elválasztva formáljuk meg. Ennek a hatásnak az eléréséhez a földszinten a lehető legkisebb beépített alapterület befalazására és több fedett-nyitott tér létrehozására törekedtünk, visszahúzott homlokzatokkal elősegítve az épület tömegének optikai csökkentését. A tetőfelépítmény kialakításánál ugyanezt az építészeti elhatárolódást egy szoborszerűen kialakított, szabadon formált tömeg megalkotásával oldottuk meg. A megörökölt szerkezet, a beleépített „dobozok” és a szerkezetről „héjszerűen leváló szobor” hármasa végeredményben egy egységes, barátságos építészeti megjelenést eredményez, amely megfelelően ízesül a strandkörnyezetbe és alkalmas megrendelőnk „imidzsének” közvetítésére.

 

 

 

Bárpultok és éttermi fogyasztótér

A földszinten a közönségforgalmi területek a meglévő épületkontúrhoz képest visszahúzva helyezkednek el, így elegendő fedett területet biztosítanak a kulturált sorbanállásra, közlekedésre egyaránt, akár nagyobb tömeg kiszolgálásakor is. Egy-egy hosszú, 4 kiszolgáló egységből álló, nyitott bárpult helyezkedik el hosszirányban, a Balaton-part illetve a homokos strand felé. Ezek között található az étterem fogyasztótere. Az éttermi részt acél-üveg kivitelű függönyfal határolja, amit kinyitva az étterem tere együttműködik a bárpultok terével, valamint közlekedőtérként is funkcionál az épület első és hátsó traktusa között. Rossz idő esetén az étterem ad helyet kisebb létszámú programok lebonyolításának.

Konyhaüzem és büfé

Az épületnek a főbejárattól legtávolabb eső, hátsó traktusában került kialakításra a konyhaüzemi és szociális blokk, a legkevésbé hangsúlyos helyzetbe hozva így ezek feltárását. A konyha közvetlenül kapcsolódik az éttermi fogyasztótérhez, illetve a medence felé fordítva kialakított büféhez. Az esti üzemvitelhez megfelelő módon a büfé fogyasztótere, a medence, illetve az erre a kertrészre eső nappali bejárat együtt elzárhatóak a közönségforgalomtól. Ez minimalizálja az éjjeli órákban a rongálás, a medence közelében pedig a baleset kockázatát, könnyebbé teszi a felügyeletet.

 

 

 

VIP-terasz

Az épület tetőszintje az átépítés után a megrendelő meghívottai számára kialakított, elzárt területté válik. A tetőszint csak a főbejárat felé eső tágas acéllépcsőn át megközelíthető, így egy ponton ellenőrizhetőek az érkezők. A bejárati oldalon egy szabad formálású tetőfelépítményben kapnak helyet az igazgatási helyiségek, rálátást biztosítva a területre érkezőkre, illetve a parton zajló eseményekre. Egy másik felépítményben kap helyet a VIP-vendégek számára biztosított WC-csoport, ennek első oldalán hosszanti, fedett-nyitott bárpulttal. A tető többi területe üzemszerűen járható, burkolt terasztető, a partra néző részén fogyasztó-, napozóterülettel.

2011. január


A ZOA építészei: Balogh András Miklós, Dubniczki Csilla, Hámori Máté, Kovács Zoltán, Onodi András, Rohonczi Donát, Götz Balázs
tervezés éve: 2011
földszint bruttó szintterülete: 700 m2
telekterület: 1 hektár
generáltervező: ZOA Kft.
tartószerkezetek: Erdélyi Tamás
elektromosság: Nagy Gábor, Kubinyi Márton
épületgépészet: Lucz Attila
konyhatechnológia: Gauland András
épületszerkezetek: Reisch Richárd - FRT Raszter