Az elvadult természet romantikája a gyógyszergyári központ parkjában

Søren Kierkegaard és Friedrich Nietzsche filozófiai elképzeléseit vette alapul az SLA Architects dán multidiszciplinális tervező iroda, amikor megalkotta a Novo Nordisk gyógyszergyár új központját körül vevő parkot. 

A Koppenhágától északra fekvő Bagsværd városában megépült új központ a cég felső vezetésének és az 1100 fős adminisztratív részlegnek ad otthont, körülötte pedig egy olyan közpark létesült, amely egyrészt az épületegyüttes zöldítését szolgálja, másrészt pedig inspiratív környezetet kíván biztosítani a benne sétálók számára.

A burjánzó növényzet között kanyargó ösvények a tervezők elképzelése szerint a természeti adottságán túl – illetve éppen azt is felhasználva – remek lehetőséget biztosíthatnak az emberi találkozásoknak, az inspiráló eszmecseréknek, dinamizmusnak. Ahogy többek között az említett két filozófus is vallotta: a legjobb ötletek a szabad ég alatt, a friss levegőn, nyugodtabb, informális környezetben való sétálás közben születnek meg. Az SLA tervezőcsapata kölcsönvéve ezt a gondolatmenetet, a gyógyszergyár döntéshozóit, vezetőit, kreatív és bármely munkatárását a parkba kívánja csábítani azzal, hogy ott eredményesebben születhetnek ötletek, döntések, mint az épület falai között.

A kreativitásra inspiráló park az adott területen a lehető legnagyobb biodiverzitásra törekszik, számos fajt felvonult fel. A parkot átszelő útvonalak úgy kerültek megrajzolásra, hogy ne a két adott pont közötti legkézenfekvőbb irányba vigyen, hanem kalandozásra, nyugodtabb, adott esetben intimebb sétára invitálnak, a kényelmes, kanyargós, változatos fás, bokros világgal szegélyezett ösvényeken lehetőség adódik beszélgetésre, kötetlenebb eszmecserére. A helyenként az elvadult természetet imitáló park az SLA reményei szerint a cég mindennapi működésének részévé válik.

A parkba telepített, idővel kisebb erdővé fejlődő több mint 1000 fa mellé élettelen, kidöntött fatörzseket is telepítettek, amelyek a vizuális élmény mellett fontos elemét képzik a természetes ökoszisztémának, lakhelyül szolgálhatnak bogaraknak, hernyóknak, de illatuk is az erdőkre emlékeztet. A Novo Nordisk Nature Park egyben az első skandináv park, ahol 100%-ban képesek egyensúlyban tartani a vízellátást. A parkba és az épületre eső összes esővizet összegyűjtik és az öntözésnél hasznosítják, így a területről nem kerül víz a csatornahálózatba. A világítástervezésnél is a természetességre törekedtek, a fákat, a színeket egyedileg kiemelő spot szerű fehér fényeket úgy helyezték el, hogy minél kisebb legyen a fényszennyezés és az esti sétálók gyönyörködhessenek a holdfényben.

Bán Dávid