Az FC BATE Borisov labdarúgó stadionjának terve az OFIS irodától

Várhatóan idén fejeződik be Fehéroroszországban a 2011-ben elkezdett FC BATE Borisov labdarúgó stadion építése. A különleges megjelenésű, 13.000 férőhelyes aréna a szlovén OFIS iroda Rok Oman és Špela Videčnik vezette csapatának tervei alapján valósul meg a városhoz közeli erdős területen.

Új stadion épül Fehéroroszországban az 1973-ban alapított BATE Borisov futballklub számára, amely eddig nyolcszor nyerte meg az 1992-ben életre hívott nemzeti bajnokságot és a nemzetközi mezőnyben is többször szerepelt már. A mintegy 150.000 fős lakosságú Borisov (Barysaw) városa melletti erdős területen elhelyezkedő, különleges megjelenésű aréna közel 13.000 férőhellyel fog rendelkezni és négy csillagos lesz az UEFA besorolása szerint.

A tervezők szándéka szerint az ovális alaprajzú, organikusan formált, ívelt felületű, hullámzó sziluettel rendelkező létesítmény olyan hatást fog kelteni, mintha a stadion „csontvázára” (tartószerkezetére) egy vékony, perforált szövetet húztak volna rá. A külső héj és a lelátók közötti területen találhatók a közönségforgalmi és kiszolgáló terek (üzletek, vendéglátóhelyek, mosdók, közlekedők), a galériaszinteken pedig irodák, valamint a VIP-szektor és a sajtó számára fenntartott helyiségek. Az épület vasbeton és acél tartószerkezettel, valamint alumínium homlokzatburkolattal készül, legnagyobb magassága 24 méter.

Belülről az íves felületek jó akusztikát biztosítanak, egy nyitott, mégis védett hely érzését nyújtva a mérkőzések alatt a játékosoknak és a szurkolóknak egyaránt, az edzések idején pedig a külvilág kizárásával elősegítik az összpontosítást. A pálya észak-déli tengelyű, teljes területe 85x105 m, ebből 68x105 m a játéktér. A fennmaradó terület elegendő helyet kínál a hirdetőtáblák, a fotósok és a TV-kamerák számára. A nyugati oldal galériaszintjén találhatók a tudósítók fülkéi, 40 asztal és ülőhely újságírók számára (összesen 100 férőhellyel), közvetlen lépcsős megközelítéssel a sajtószoba irányába. A keleti oldalon sorakoznak a VIP páholyok, összesen 620 ülőhellyel. A saját bárral rendelkező VIP-szektor lifttel közvetlenül elérhető a bejárati térből. A játékosok számára elkülönített bejárat áll rendelkezésre az alsó szinten, a buszparkolók közelében; innen nyílnak a csapatöltözők, fizikoterápiás és doppingvizsgálati szobával.

A látogatók négy külső lépcsőn keresztül az első szintre érkeznek, innen tölthetők fel a lelátók. A foyer fedett, de fűtetlen tér, itt találhatók a közönségforgalmi vizesblokkok, vendéglátóhelyek és elsősegélynyújtó-pontok: ez a félidei szünet eltöltésének helyszíne. Az építmény alsó szintjén - az északi, déli és keleti oldalon -, mintegy 3000 m2-en kiegészítő közösségi funkciók kaptak helyet. A keleti részen található, bowling-pályával rendelkező étterem a VIP-szektort is ellátja a mérkőzések alatt, a VIP lounge és bár területéhez kapcsolódó ételliften keresztül. A déli oldalon közhasználatú fitnesz stúdiót és tornatermet alakítanak ki, a többi területen különböző kereskedelmi funkciók kapnak majd helyet.
Mindegyik földszinti étterem és egyéb kereskedelmi egység a stadion előtti - a jövőben elsősorban találkozóhelyként működő - köztérre nyílik majd, amely kialakításával az építmény ovális formáját követi. A 800 felszíni parkolóhelyet 100-as csoportokra szétosztva, a környező erdő fái közé „rejtve” helyezik el.

A tervezőktől kapott leírás felhasználásával fordította: Garai Péter