casa cv - törtfehér terasz Alsóörsön

Bernd Steinhuber - fiatal osztrák építész által tervezett villa a Balaton partján. Szöveg és kép: Bernd Steinhuber

Egy hegy Alsóörsön
Egy elnyújtott fehér szerkezet.
Sarkítás.

A környezet egyneműségének megszakítása. Az ember erős kölcsönhatást érez az ismerős tömeg és az egyedi, ismeretlen között: valószínűleg, az ember érzi forma és környezet erős kötését. A ház mögött a hegy vízszintes gerince, az erdővel borított hegyoldal. Az épület. Azonos arányok. Árnyalva.

Az épület egyesül a „hatalmassal”. Érthetővé teszi mindazt, ami mindig is itt volt. Véletlenül, a formát a tradíció inspirálta, a Pannon tér építészete elnyújtva, tolmácsolva idő, tér és a használó igényeit.

Nincs belső és nincs külső, csak EGYETLEN mozgó és élő terasz, fedélzet. Az ember benne él a tájban. Összekötve a tóval, a virágzó fákkal, a szőlővel és az éjszaka csillogó fényeivel. Látni ezt bármikor, akadálytalanul, de megőrizve a fákat, a teraszt a meglévő terep szintje fölé kell tenni. Ahogy a tető és a terasz kiemelkedik, úgy tárul fel a környező tér. A területek egymáshoz illeszkedésének határán a szerkezet élesen belevág a földbe.

 

 

 

A Casa CV egy mesterséges gát, amelynek tetején egy lakófedélzet kapott helyet, funkcionális részletekkel kiegészítve: egy szerviz zónával, amely gerincként húzódik végig az épület teljes hosszában - védőfalként az észak felőli utca irányából -, egy átlátszó fürdővel, egy multifunkcionális, elkülönített térrel a látogatóknak, s a főzéshez szükséges dobozokkal. Kívül asztal az első kávéhoz egy ködös reggelen, napágy, külső téri nappali, legalább nyolc embernek hely, falépcső és híd, összekötve a házat a premisszákkal és - tételesen - a tóval. Egy külső zuhanyzó, közvetlenül a fürdőszoba előtt.

Végy egy zuhanyt meztelenül a szőlőskertben.

 

 

 

Minden törtfehérbe mártott. A fehér felerősíti a tó, az ég és a természet folytonosan változó színeit. Háromdimenziós paszpartu. Az egyneműség kifinomult, a külsőt magyar ruhák hímzései által inspirált grafikus minta borítja. Minden logikus. Könnyű. Összekapcsolt.


Projekt adatok:
tervezés ideje: 2007 március – szeptember
kivitelezés vége: 2008 szeptember
terület: 94,0 m2
terasz: 96 m2

építészet:
atelier bernd steinhuber
architektur / interieur / design
8020 Graz / Georgigasse 46 - Ausztria
1070 Wien / Wimbergergasse 14-16. Ausztria
bs[kukac]berndsteinhuber.com

fotók: Bernd Steinhuber

partner a kivitelezésben:
Miltényi Miklós
www.mmmuvek.hu

bútor: www.viteo.com