Emelem kalapom

A Zoom Design merész előtetővel rejtené el a gyárra épített új szinteket, felülről keretezve a harmincas éveket. Bérirodaház tervei a Váci útra.

Az 1931-ben épült, Szőke Imre által tervezett épület a Váci út új ipari létesítményei között cigarettapapír gyárnak épült a Váci úti és a beforduló sarkokon. Az 1930-as és 40-es években történt bővítések, melyek már nem az eredeti tervező nevéhez kötődnek, nem olyan igényesek, mint a középszárny, de az építészeti motívumokat átörökítették az oldalszárnyakon. Az 1970-es években a Medicor, majd az 1990-es a Postabank székháza lett. 2002-ben az Erste Bank vásárolta meg új székháznak. A közelmúltban az Erste Bank székháza átköltözött az Árpád híd északi oldalán épült irodaházba, így a felszabadult épületben bérirodaházat kívánnak kialakítani.

 

 

Építészet, utcakép
Az övezet építménymagasság növekedésével, a 25 m-es építménymagasságú tömbök között a Váci úti, jelenlegi 14,7 m-es építménymagasság visszamaradt zárvány érzetét keltheti. Ez a felismerés vezetett oda, hogy a védett megmaradó és a ráépítendő szinteket markáns sík és vonal, egy erőteljes előtető választja el egymástól, láttatni engedve az alsó szintek értékeit, arányait és jótékony árnyékkal elfedve a hátrahúzott 3. és 4. emeletet és teljesen láthatatlanná téve alulnézetben a legfelső 5. emelet tömegét. A könnyed de határozott előtető éle kijelöli a telek és a tömb határait, ezzel kiigazítva a ráépítések hátrahúzott formáit, melyet nem kívántunk előtérbe állítani.

A meglévő épület
Szerkezetileg a ház három, egymástól független részből áll, melyek építése időben is elkülönül egymástól. Az Ipoly utcai szárny földszint + 3 emelet, míg a Váci utcai és a Röntgen utcai földszint + 2 emelet magas. Az épület földszintje a váci utcai járdához képest kb. 2 méterrel magasabban van, ezért az alagsor egyes részein jelenleg irodák találhatóak. Az alagsor illetve a pince többi részén irattár illetve gépészeti helyiségek vannak. Az épület tartószerkezete vasbeton pillérvázas, monolit vasbeton födémekkel, tégla vázkitöltő falakkal, az alapozás sávalap. A Röntgen utcai szárny zárófödémét nagy fesztávolságú változó magasságú gerendás födémszerkezet képezi.

 

 

Az átalakítás
Az átalakítás, bővítés célja hogy a már meglévő épület egy, a mai igényszintnek megfelelő, gazdaságosan működtethető és vonzó, de az épület eredeti karakterét megtartó irodaházat alakítsunk ki. A tervezett épületet földszint + 5 emelet magas, kiegészítve az eddigi változó magasságú épületet. Építészetileg a tervezett ráépítés az előtető megjelenésével élesen elválik a jelenlegi épület rendjétől, megtartva az épület jellemző, védendő építészeti elemeit, úgy mint a bejárat kialakítását, a sarkokon lévő kiemelkedő bástyarészeket, valamint a nyílászárók alkotta rendet, és a köztük lévő síkok és anyagok változatosságát. A Váci úti utcaképbe illeszkedve, az épület magassága átmenetet képez a szomszédos irodaház és a szomszédos lakóépület között.

A földszinten a lépcső mögött egy szétosztó-közlekedő található recepcióval. Innen indulnak az épületet kiszolgáló liftek, illetve innen közelíthető meg a két, meglévő lépcsőház is. Szintén ide kapcsolódik a büfé, amely a liftek mögött az udvar középtengelyében kapott helyet. Az épület harmadik lépcsőháza a többi résztől függetlenül, az Ipoly utca felől közelíthető meg. Az emeleti szinteken maximálisan 5 különböző méretű irodaegység alakítható ki, de több egységet egybenyitva is működőképes irodaterek hozhatók létre. Az egyes egységek belső kialakítása lehet egyterű, illetve középfolyosós, cellás kialakítású. Mindegyik egység a közös területeken keresztül kapcsolódik a liftekhez, és a menekülőlépcsőkhöz, illetve szintén a közös részekből nyílnak a kétnemű vizesblokkok. Az alagsorban és a pinceszinten gépkocsitárolót alakítottunk ki, amelyek közül a –2-es szint a Röntgen utca felől kialakított rámpán keresztül, a –1-es szint pedig az Ipoly utca felől közelíthető meg. Az udvar alatti födém síkja lejjebb helyezkedik el, mint a földszint többi részén, így lehetőség nyílik zöldtető kialakítására. Az udvar további részén kertet alakítunk ki.

Az irodaház homlokzatképzése a Váci úti homlokzat reprezentatív jellegét hangsúlyozza. A sarkokra és lábazati részekre világos, tört mogyoró színű vakolat kerül. A meglévő épület nyílászárói jelenleg is alumínium hőhídmentes thermoplan üvegezésű ablakok, ennek megfelelően a ráépített szinten is fémtokos hőszigetelő üvegezésű nyílászárókat alkalmaznánk, a közökben pedig a jelenleg is meglévő sávos formákat megtartjuk.

Szegner László


V48 irodaház terve
Budapest XIII., Váci út 48.

építtető: CODIC Hungary Kft.

generáltervező: Zoom Design Kft.

vezető tervező: Szegner László
építész munkatársak: Borók Tamás, Léhner Tamás
szakági tervezők
tartószerkezetek: Szántó László
épületgépészet: Parsch László
épületvillamosság: Csányi István
forgalomtechnika: Nagy Katalin
környezetvédelem: Szabó István
kertészet: Nemes Zoltán, Mailingerné Gyurkovics Katalin