Hatcsoportos óvoda Törökbálinton - a tervpályázat eredménye

600.000 Ft díjazásban részesült a III. helyezett.
Budapesti Építőművészeti Műhely Kft.

23. sz. pályamű szerzői: Budapesti Építőművészeti Műhely Kft.
Dévényi Tamás, Horváth Zoltán Vilmos, Takács Orsolya

 

 

Műszaki leírás
-részlet-

Telepítés

A terület elhelyezkedése igen izgalmas helyzetet teremt, az utca felől egy széles árok a másik oldalról egy patak határolja a területet.
A beépítési vizsgálat szerint az Árpád utca túloldalán szabadon álló családi házak helyezkednek el. A patak túloldalán sorházas beépítési struktúra a jellemző. Önkormányzati szándék szerint a patak Árpád utca menti partján sportlétesítmények kerülnek kialakításra. Ebbe a laza beépítési struktúrába olyan épületet helyeztünk el amely a környezetébe belesimul, sőt szerves részévé válik annak.

Tér és funkcióegyeztetés

Az épület főbejárata az Árpád utcáról egy gyalogos hídon át közelíthető meg. Az óvodás gyerekeknek már megérkezéskor élményt jelenthet a fák között húzódó hídon belépni az óvodába.

A tervezési program gondosan lefedi az épület térrendszerét.

A szélfogón keresztül az aulába érkezünk meg. Az aula faburkolatú terasszal kapcsolódik a hátsó kerthez, amely lehetőséget ad arra, hogy jó időben a külső térben tarthassanak ünnepségeket vagy más rendezvényeket.
A szülői fogadó-tárgyalót, az orvosi szobát és az elkülönítőt igyekeztünk a bejárathoz közel elhelyezni.
A közlekedőtereket úgy alakítottuk ki, hogy minimalizáljuk a zárt falakkal határolt részeket, amelyek hol az udvarok felé, hol pedig a csendes, árnyas pációk felé nyílnak meg.
Két-két csoportszoba előtt a folyosó kiszélesedik, itt gyülekezhetnek a gyerekek induláskor. Innen egy árnyas belső pációra látunk ki. Ezzel vizuálisan megnyílik a gyermekek számára a közlekedő tér.
Az öltözők már különválnak, szerves részét képezik a csoportszoba-egységnek. A csoportszobákban lévő alacsony mobil falak lehetővé teszik, hogy igénytől függően különböző játékkuckókat alakítsanak ki, illetve a fal mentén körbefutó beépített szekrények, biztosítják a tárolási lehetőséget, a bejárati fal menti beépített szekrény mélyebb kialakítású, melyben az alvás céljára szolgáló kiságyakat tárolják.
A csoportszobához kapcsolódó teraszt a szomszédos csoporttal összevonva is használhatják de lehetőség van elválasztásukra is, hiszen, ha foglalkozásokat tartanak kint jó időben, akkor így nem zavarják egymást.
A csoportszoba és gyermekmosdó közötti fal 1,5 m felett üvegezett, átlátást biztosítva így az óvónő számára, de az átlátás meg is szűntethető a korosztályi igényektől függően, hiszen a nagycsoportos gyerekeket ez már zavarhatja. Minden csoporthoz tartozik egy speciális foglalkoztató, mely összekapcsolható a csoportszobával, közvetlenül kapcsolódik a teraszhoz és nagy üvegfelületein keresztül kilátással rendelkezik a játszóudvarra.

Az egyéni foglalkoztató, rendelkezik saját fedett terasszal, ahol lehetőség nyílik arra hogy esős időben is a foglalkozásokat kinn a szabadban tarthassák.

A terep szintkülönbségét az épületben rámpák hidalják át, melyek egyben az alaprajzi struktúrát három egységre tagolják, ezzel is izgalmasabbá téve a közlekedőt.

A gazdasági, kiszolgáló funkciókat gondosan elkülönítettük a gyerekek napi közlekedési útvonalától. A gazdasági bejáratot a telek északi végén helyeztük el, innen kívülről megközelíthető a melegítőkonyha, karbantartóműhely, mosoda.

A dohányzó helyiség elhelyezésénél fő szempontként a gyerekektől való maximális izoláltságot tűztük ki célul, hogy ezzel is a rossz magatartási mintáktól óvjuk a gyerekeket.