"Haza a magasban!" - Viszlai József terve a Citadellára

Viszlai József terve a Gellérthegy tervpályázatára egy valódi politikai programadás, amely egyaránt szakítani kíván a Habsburg és a Szovjet örökséggel, megteremtve a Gellérthegyen a magyar múlt emlékezetének új központját.

"Felség! Régi szokás a magyaroknak, hogy felnéznek nagyjaikra és büszkék a múltjukra. Vedd el e nép múltját és azt teszel velük, amit akarsz!"
Francois Talleyrand tanácsa Napóleonnak


Eleink az elmúlt 1100 év során sohasem használták a Gellért-hegyet hadászati célokra, inkább az égieket, az eget, és a csillagokat figyelték innen. 1541 után a megszálló hatalmak, a törökök, a Habsburgok, a szovjetek viszont igen. Ennek egyszerű oka, hogy innen tudták „sakkban tartani” a budai Királyi Várat és Pest városát. A reformkorban (amikor még nem állt a citadella) Széchenyi István a "legnagyobb magyar" Üdvleldét javasolt felépíteni a hegyoromra, (európai francia és német példák nyomán), mely sohasem épült meg. "Hadd legyen nemzetünk jobb része jutalma, ha diadalilag menekedünk, vagy vérünk romja végvigasztalásul, ha bukunk, egyesítve ott."
A Milleniumi ünnepségek előtt az osztrák csapatok kivonultak az erődből, és jelképesen a kapu fölött megbontották a falakat. A fővárosnak ezt a szimbolikus jelzést kellett volna folytatnia, de nem tette meg!

1956-ban a forradalomban még ledöntötték a vörös katona szobrát, majd műemlékké nyilvánították a megszálló erődöt és a városképi szimbólummá vált a szobor.

Államalapító királyaink csontjai fa – majd fém ládákban, "tömegsírban" nyugszanak.

Igaza volt Talleyrandnak amikor tanácsot adott Napóleonnak?
Ha egy virágnak, egy fának beteg a gyökérzete, előbb - utóbb maga a virág vagy fa is elpusztul ha hagyjuk, és jó kertész módjára nem orvosoljuk a bajt! Mi pedig óvjuk, védjük és dicsérjük ország világnak a főváros egyik "legfontosabb" nevezetességeként! Idegenforgalmi, turisztikai attrakcióként, szállodát, kaszinót, szórakozóhelyet álmodunk a "börtönfalak" közé? Több, mint 100 éve le kellett volna bontanunk, és felépítenünk Medgyaszay álmát!

Igaza volt Makovecz Imrének!

Viszlai József