Jó öreg

"Kellemes darabbal bővült a belvárosi élőhelyválaszték." (T.T.) Elkészült a park felújítása az Erzsébet téren.

A 24-én, vasárnap átadott Erzsébet tér példája világosan mutatja, hogy a jó városhoz elsősorban nem szemfényvesztő mutatványok szükségesek, hanem az a bizonyos „radikális normalitás” (Sz. S.), ami itt megvalósult.

Úgy tűnik, hogy a Millenáris Park, a Károlyi-kert és a Gödör után egy újabb élhető, teljesen rendben lévő, működőképes közparkot kapott a város (és ez nagy dolog errefelé). A tervezőknek valószínűleg nem kellett álmatlan éjszakákat tölteniük az agyalással, ebben a helyzetben elegendő és tökéletesen helyénvaló volt a jó öreg szökőkút-fa-lámpa-pad-pázsit-sétány összeállítást elővenni, és rendet rakni a téren. A Kempinskivel szemközt elhelyezett kosárlabdapálya, mint a monstrumnak adott fricska, ennél még valamivel többet is tud. Az esténként itt zsákolással hiába próbálkozó kölkek jelenléte egymagában képes semlegesíteni a szálloda nyomasztó tompaságát.
 
Ha ez nem lenne elég, az átadásközeli állapotban lévő Design Terminál épülete is nagyon ígéretesen fest, átmenetileg úgy tűnhet, mintha el lennénk kényeztetve városilag.

Török Tamás