JÖVŐ OTTHONAI építészeti ötletpályázat

A Style&Home Kft. által életre hívott OTTHONNEKED összefogás idén már harmadik alkalommal nyílt titkos ötletpályázatot hirdet építészek, valamint építészhallgatók számára. Az általános tematika mellett jelen kiírás az előző pályázatok teoretikus témaválasztása után egy konkrét helyszínre épülő lakóház ötletpályázati terveinek elkészítéséről szól. Leadási határidő: 2019. május 6. 

III. JÖVŐ OTTHONAI építészeti ötletpályázat

Vidéki ház Kisszékelyben

 

...itt az erdőn túl nem olyan messze van egy kis falu, Kisszékelynek hívják, és ott nekünk van egy kis házunk, és oda el lehet néha bújni. Olyan, mintha egy fatörzsbe bújna az ember.”

Lázár Ervin

 A pályázat célja 

A pályázat Kiírója és Támogatói számára a korszerű és hosszútávon fenntartható, otthonos házak és lakások építése elsődleges fontossággal bír. Az ehhez szükséges szakembergárda, köztük kiemelten az építészek szakmai támogatása nélkülözhetetlen feladat. Ezért a pályázatsorozat általános célja továbbra is az, hogy az építészek és az építőipar szorosabb együttműködését elősegítse.

A motivált, kreatív alkotók legszélesebb körének megszólítása érdekében a pályázaton való részvételre a Kiírók ezúttal is egyaránt várják a szakmai pályafutásuk elején járó építészhallgatókat és a praktizáló építészeket, külön-külön kategóriában.


A fenti általános célon túl az idei pályázat az előzőektől eltérően konkrét helyszínre és konkrét megrendelő számára szeretne a beérkező pályamunkákkal egy későbbi beruházáshoz segítséget nyújtani. Az ötletpályázaton nyertes vagy díjazott minden pályamű szerzője lehetőséget kaphat arra, hogy a leendő megrendelővel a továbbtervezésről, majd pedig az engedélyezési és kiviteli terveinek elkészítéséről tárgyaljon.
Nem utolsósorban pedig a pályázatnak az is a kifejezett célja, hogy a kis Tolna megyei falura, Kisszékelyre, ráirányítsa az építészeti örökségre és a természeti értékekre érzékeny alkotók figyelmét.


 

A pályázat tárgya


A Jövő Otthonai ötletpályázat idei kiírásának tárgya Kisszékely település belterületén, egy eddig beépítetlen, korábban művelés alatt álló telken négyfős család számára vidéki lakóház, nyaraló tervezése.


A Kiíró a pályázatsorozat szellemiségének megfelelően olyan terveket vár, amelyek a fenntarthatóság, energiatudatosság, helyénvalóság fogalmához az építészet felől közelítenek, integrálva a tér- és formaalkotásba a Kiíró által biztosított építőipari innovációkat is.


Emellett fontos koncepcionális elvárás, hogy a család személyes igényeinek kielégítésén túl a pályamunkák reflektáljanak a kisszékelyi, illetve általánosabban, a mai magyarországi vidéki létformák jelentette társadalmi és építészeti kihívásokra is.

 

A kiírással kapcsolatos határidők:

Helyszínbejárás: 2019. március 2. 10.00 h, előzetes jelentkezés az info@otthonneked.hu e-mail címen szükséges

Kérdések határideje: 2019. március 29.

Kérdésekre adott válaszok határideje: 2019. április 3.

Pályaművek beérkezésének határideje: 2019. május 6.

Pályázat eredményének kihirdetése és a díjak átadása: 2019. május vége, későbbi pontosítással.

 

A pályázatot támogató cégek: 
Barabás Téglakő Kft., Budatech Kft, Eglo Lux Kft., Elko Ep, Forest Hungary, Hörmann Hungária Kft., IBD Magyarország, Internorm, Kaercher Hungaria, Kávé és Hűtő Profit Kft., Kludi Szerelvények Kft., Mapei Kft., Nordinova Energy Kft., Rigips Divízió - Saint-Gobain Construction Hungary Kft., SpaTrend, PPG Trilak Kft., VS Fürdőszoba, Zehnder.

 

Pályázati dokumentáció elérése
https://otthonneked.hu/palyazatok/
www.mek.hu (Magyar Építész Kamara)

A pályázaton való részvétel regisztrációhoz kötött.

A pályaművek benyújtása
A pályaművek benyújtása digitálisan történik, a pályázat honlapján megadott helyen. Egy regisztrált pályázó csak egy pályaművet adhat be.

A bíráló bizottság összetétele

Czigány Tamás DLA Ybl-díjas építész, győri Széchenyi István Egyetem, Épülettervezési Tanszék, tanszékvezető egyetemi docens

Marián Balázs DLA építész, a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója

Szabó Levente DLA, Ybl-díjas építész építész, Budapesti Műszaki Egyetem
Építészmérnöki Kar Középülettervezési Tanszék, habil. Egyetemi docens

Szentirmai Tamás DLA építész, Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építészmérnöki Tanszék, tanszékvezető egyetemi docens

U. Nagy Gábor Ybl-díjas építész, a Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar Alkalmazott Művészeti Intézet vezetője, egyetemi docens

A pályaművek díjazása
Kategóriánként az első három helyezett pénzdíjazásban részesül. Ezen felül a Kiíró és támogató cégek különdíjakat is kiosztanak az általuk kiemelkedőnek ítélt pályamunkák szerzőinek. A pályázat összdíjazása: nettó 1.900.000. Ft.

I. Kategória
1. díj: 250.000 Ft 2. díj: 150.000 Ft 3. díj: 100.000 Ft

II. Kategória
1. díj: 800.000 Ft 2. díj: 400.000 Ft 3. díj: 200.000 Ft


A pályaművek és a pályázati eredmények felhasználása
Kiírók a nyertes vagy díjazott pályázókat meghívhatják ajánlattételre a továbbtervezésre vonatkozólag. A tervezési díj megállapításakor a Magyar Építész Kamara ajánlása a mértékadó.


A Kiírók kérik a jelen pályázaton induló építészeket és építészhallgatókat, hogy a pályamunkájuk beadásakor nyilatkozzanak arról, hogy hozzájárulnak-e a későbbiekben kiírásra kerülő enteriőr pályázaton művük felhasználásához.

A teljes pályázati anyag az OTTHONNEKED weboldalán található.

 

A 2018. Jövő Otthonai pályázat nyerteseivel készült interjú itt megtekinthető.