Justitia szentélye – a Fonyódi Városi Bíróság új épülete

Szigorú funkcionális program, szabályozási kötöttségek adták a kiindulópontot a Fonyódi Városi Bíróság tervezéséhez. Az igazságszolgáltatás fellegvárát Németh Tamás a környék jellegzetes anyagainak alkalmazásával mégis emberközelivé tudta varázsolni.

Előzmény:
A Horber Kft. a nyertes meghívásos tervpályázatot (2005) követően megbízást kapott a Fonyódi Városi Bíróság új épülete építési engedélyezési és kiviteli tervének elkészítésére. A tervek még 2005-ben elkészültek.

Helyszín:
A Fonyódi Városi Bíróság új épületéhez a Bíróság – ingatlancserével – a Hunyadi János utca 12-16. szám alatti ingatlant (Hrsz: 8179/4) jelölte ki építési területként. A terület Fonyódon áthaladó 7. sz. főúttal (Ady E. u) párhuzamos utcájában található, jellemezően családi és társas házakkal beépített, a városközpont csendesebb részén.

 

 

 

Városrendezési elvek és építészeti koncepció:
A tervezési feladat során különös hangsúlyt fektettünk arra, hogy a tervezett épületegyüttes tömegével, anyaghasználatával igazodjon a tervezési helyszínhez, ugyanakkor méltó módon reprezentálja a XXI. század számára a mai középületet és építészeti törekvéseket. A területre vonatkozó városrendezési előírások kötötten behatárolják az építési kontúrokat, a beépítési százalékot és az épületmagasságokat. Az épület tervezése során a megadott városrendezési műszaki paramétereket betartottuk. A tervezett épületegyüttes oldalt, elől és hátul az engedélyezett oldaltávolságokkal marad el a szomszédos épületektől. Az így kialakuló maximális beépíthető területet – a megfelelő funkcionális elrendezés érdekében – igyekeztünk teljesen beépíteni.

 

 

 

Az épület kialakításánál az alapvetően kétszintes épülettömeget úgy tagoltuk, hogy a funkcionálisan elkülönülő épületrészek tömegükben és külső burkolatukban is elváljanak egymástól. A funkcionális tagolás által így meghatározott függőlegesen és a homlokzatra merőlegesen lépcsőző épület jobban illeszkedik a szomszédos családi házas beépítéshez is. Így a kétoldali egy-, ill. kétszintes zártabb, téglával burkolt tömegek fogják közre a bejárati vakolt felületű épületrészt, melyhez terméskővel burkolt oszlopokra támaszkodó előtető-erkély kapcsolódik. Az épülettömegek találkozásánál a homlokzati síkból visszahúzott faszerkezetű, külső falamellákkal árnyékolt üvegfalak biztosítják a közlekedők-várók megfelelő megvilágításán kívül az épülettömegek kapcsolatát. Az üvegfalak síkjába körben visszahúzott részek vízszintes vörösfenyő faburkolatot kaptak. A kiugró tetők és az előtetők fedésére enyhe lejtésű (10%), korcolt titáncink lemezburkolatot terveztünk. Az épület anyaghasználatával (tégla, terméskő, faburkolat) a Balaton környék hagyományos vidéki építészetét igyekszik feleleveníteni, ugyanakkor tömegformálásában, részletképzésében a klasszikus modern építészet elveit követi.

 

 

 

Funkcionális és építészeti elrendezés:
A Bíróság optimális működése és a tervezési program igényei meghatározzák a földszinti rész kialakítását: az oszlopokra támaszkodó bejárati épülettömegben helyeztük el kétoldalt a szükséges kiszolgáló- és ellenőrző-funkciókat. A két funkcionális egységet széles (2,40 m) folyosó köti össze, mely mindkét oldalt visszahúzott homlokzati üvegfallal határolt teresedésbe torkollik, mely a kétoldali tömegeket is elválasztja/összeköti.

A hátsó parkolóra néző, lépcső melletti – emeleten visszahúzott – épületrészben a kért gazdasági-, bv. ill. vendégszoba-bejáratokat a hátsó dolgozói parkolók felől biztosítottuk úgy, hogy a hátsó gazdasági porta mindegyik bejáratot ellenőrizni tudja. Az őrizetes-váró és a védett tanúszoba büntető (közepes) tárgyalóhoz történő alternatív megközelítését a hátsó folyosó biztosítja.

 

 

 

Az emeleti részen helyeztük el az összes többi irodát: a földszinti funkcionális egységek felett szintén összetartozó blokkok találhatóak: a tárgyaló-váró blokk felett az elnökség helyiségcsoportját, a bejárati épületrész felett a bírók hármas egységeit, az ügyiratkezelői blokk felett pedig a többi irodahelyiséget. A földszinti üvegfalak síkjába visszahúzott elnöki irodához járható tetőterasz és kétoldalt extenzív zöldtető kapcsolódik. Az emeleti résznél a középfolyosó szintén jól megvilágított teresedésekbe/pihenőkbe torkollik.

A második emeleten már csak a lépcsőházból önállóan megközelíthető vendégszoba-blokk (és a kazánhelyiség) található, melyhez keletről nagyméretű zöldtetős terasz kapcsolódik. A nyugati oldalon lapostetős rész kapcsolódik a gépészeti helyiséghez, mely alkalmas a klímagépek kültéri egységeinek utcaszint felől megfelelően takart telepítésére is. Az épület a parkolók felszíni elhelyezése révén csak részben alápincézett: a szükséges raktárakat és személyzeti öltözőket, valamint gépészeti helyiségeket helyeztünk el a központi közlekedő körüli blokkban.

 

 

 

Az épület a nagyrészt sík terepből – az esetenként magas talajvízszint miatt – 100-150 cm-re van kiemelve, az utcaszinti akadálymentes kapcsolatot baloldalt rámpa biztosítja, hátul pedig fedett rakodórámpás gazdasági bejárat alakítható ki. Az épületet körben épített kerítés határolja, az utcai kerítésszakasz az épület oldalaihoz kapcsolódik, a bejárati előkert így közterület jellegűen funkcionál. A jobb oldali kerítésszakaszba épült be a fedett-nyitott szeméttároló. Az épület – az ország egyetlen bíróságaként – teljes körű digitális hang és képrögzítéssel van felszerelve.


Fonyódi Városi Bíróság új épülete

vezető tervező: Németh Tamás (1965)
építész munkatársak: Takács Andrea, Orbán Imre, Pap Judit, Nagy Dávid, Horváth Sára
szakági tervezők:
belsőépítészet: Németh Tamás, Kamarás Borbála
statika: Makkos Gábor 
épületgépészet: Uzoni Károly
elektromos: Nagy Gábor
épületszerkezetek: Béles Gábor

generáltervező: HORBER Kft.
tervezés éve: 2005
kivitelezés éve: 2007-2008
bruttó szintterület: 1500 m2
beruházási költség: 390 MFt
építtető: Somogy Megyei Bíróság
generálkivitelező: ZÁÉV Zrt.