Kamaraerdei úti Idősek Otthona

Kiemelt megvételben részesült pályamű
szerző: Tanos & Vonnák Architect Studio
építész tervezők: V. Tanos Márta, Vonnák Kata

Kiemelt megvételben részesült pályamű
szerző: Tanos & Vonnák Architect Studio
építész tervezők: V. Tanos Márta, Vonnák Kata
építész munkatársak: Kovács Anikó, Éhart Zsuzsa, Kiss Szabolcs
Kert: Szakács Barnabás
Szakági tervezők: Kővári Henrik, Bécser Pál, Tóth László

 

 

Részletes bírálat:
 
A pályamű az épület fő tömegét pontosan É-D-i tengellyel javasolja a telek középső részére helyezni úgy, hogy a főépülethez kelet felé még egy, kissé elfordított tömeg kapcsolódik. A főbejárat a nagyobb épületrész harmadolópontjába kerül, a hotel- és a kiszolgáló rész találkozásához. A gazdasági bejáratot a parkolón keresztül lehet megközelíteni. Nem szerencsés, hogy a szintkülönbség miatt a konyhához  külön lift kell.

A kertbe játszóteret sétautakat tervez, de gondol a kiskertek elhelyezésére is.
A meglévő intézménnyel való kapcsolatot szellemesen oldja meg.  

A szobákat három párhuzamos, É-D-i tengelyű tömbbe helyezi, a két középsőt egy széthúzott kettős folyosóra, a harmadikat egy nyaktaggal összekapcsolt egyoldalas folyosóra szervezi. Sajnos emiatt a szobák kb. egyharmada a másik épületrész hátfalára néz, és ezt a kiszélesedő udvar látványa sem tudja feledtetni. A fő épületrész üvegfedésű kettős folyosója látványos, bár kétségtelenül költséges eleme a tervnek. A nyári időszakban biztosan szükséges a nap elleni fokozott védelem, télen a lehűlés és párásodás jelenthet gondot.

A szobák beosztása jó, méretük megfelelő. Minden szobához kapcsolódik terasz vagy loggia. A kiszolgáló részek az építészetileg is más megjelenésű fejrészbe kerültek. A folyosókat nagy teraszok zárják le, illetve nyitják meg a kert felé.
A liftek és lépcsőházak takarékosan vannak elhelyezve, a menekülés mégis biztonságos.

A ház karakterét az élénk, vöröses, terrakotta színű kerámialappal burkolt homlokzatok adják, amit világosszürke felületekkel strukturál. A tömegvázlatokon a világosszürke felületek a lapostetőre is felkúsznak, pedig itt a valóságban valószínűleg más anyagok jelennének meg.

A teraszok pergolái érdekes fényhatásokat eredményeznek. A hosszú szobasorokat nem mindenhol sikerült barátságossá tenni.

A pályamű maradéktalanul megfelel a szakmai programban megfogalmazott követelményeknek az egyes helyiségek tekintetében. A helyiség méretek megválasztása megfelel a költségtakarékossági szempontoknak.

Érdekessége a tervnek a természetben rendelkezésre álló megújuló energiák (nap, föld, levegő) hasznosítása a hagyományos gázüzemű technológia mellett. Ezáltal a hosszú távú üzemeltetés költségei alacsonyabb költségszinten maradnak, viszont az egyszeri beruházási költség jelentősnek tekinthető.

A terv gyengeáramú rendszerek tekintetében több, a szociális ágazatban jelenleg még luxusnak számító elemet is tartalmaz, amelyek a megépítés, illetve az üzemeltetés költségeit is megnövelik.


Összefoglalás
A terv részletesen kidolgozott, igényes munka, amely megfelel a szakmai programban megfogalmazott követelményeknek. A helyiségméretek megválasztása megfelel a költségtakarékossági szempontoknak. Bár a tervlapokon méretek nem jelennek meg, és az alapterületi kimutatás is hiányos, (valószínűleg az üvegfedésű udvart a számításból kihagyta), de a tervezett megoldás számtalan jó javaslatot tartalmaz és üzemeltetési szempontból is megfelelő.

Az épület hangulatos eleme az élénk, de nem harsány színekkel, és természetes anyaghasználattal megfogalmazott, belső kertekkel tagolt kiszélesített közlekedőrendszer, valamint a kert felé megnyíló nagy teraszok.

A tervet az építészeti megformálás színvonala miatt a Bíráló Bizottság kiemelt megvételben részesítette.