Keretet adni változó igényeknek

Semleges és minőségi keretet adni a csillogó díszletekhez, az esküvőnként változó egyedi pompához, mindezt egy különös történettel bíró helyszínen. Ezt a feladatot oldotta meg a Geppetto Belsőépítész Iroda a Gyermekvasút végállomása melletti korábbi étterem és söröző most elkészült felújításával. Ebből született meg a Normafa Rendezvényház. Bán Dávid írása.

Minden háznak története van, de léteznek olyanok, amelyek története sokrétű. Az átalakuló épület fejlődéstörténete általában érdekes folyamatot rajzol ki, ha pedig erre történelmi és személyes réteg is rakódik, az külön színezetet ad mindennek. A Széchenyi-hegyi Gyermekvasút állomásához kapcsolódó étteremépület története igen változatos, számos átalakulást ért meg, mire elnyerte mai, várhatóan jó pár évre meghatározó formáját, funkcióját.

 

 

1948. július utolsó napján, egy szimbolikus avatási ünnepségre került sor a budai hegyekben. A világháború pusztítása után nem sokkal született a gondolat, hogy a gyermekek számára egy vasutat és egy saját „köztársaságot” hozzanak létre, minderre pedig, több alternatíva után a Széchenyi-hegy bizonyult legalkalmasabbnak. A rohamtempóban megépülő vasút mellé a Magyar Államvasutak építészei, Fodor E. Jenő és Zahradniczky István tervezték a jellegzetes állomásépületeket. Az alpesi jelleget finoman kölcsönző, a tájba jól simuló, terméskő burkolatú, egyszerű vonalú, arányos épületek talán egyedüli nagyvonalúbb darabja épp a Széchenyi-hegyi felvételi épület lett, ami mellé két évtizeddel később egy stílusában jól illeszkedő étterem és presszó is épült. Míg ez előbbi, funkcióját megtartva lényegében különösebb változtatások nélkül élte meg az elmúlt 60 évet, párja az elmúlt évtizedekben már többször cserélt gazdát és rendeltetést.

 

 

A rendszerváltás után a számtalan épülettel megesett hullámhegyeket és –völgyeket élte meg a korábbi presszó és étterem is. Üzemelt benne vendéglátóhely, volt, amikor üresen állt, utolsó ismert funkciójában pedig Bibliaházként, egyfajta közösségi térként működött. Az alapítvány az épületet végül eladta, s az azt megvásároló jogász-mérnök házaspár új fejezetet nyitott nemcsak a ház, hanem a saját életében is. Mindketten felhagytak korábbi pályájukkal, hogy számukra egy alapvetően új területen fogjanak vállalkozásba és nyissanak a Széchenyi-hegyen, leginkább esküvők és céges rendezvények befogadására alkalmas, multifunkcionális rendezvényházat.

 

 

Az épület kialakításába és az üzleti koncepció megalkotásába már a folyamat elején bevonták a Geppetto Belsőépítész Irodát, s közösen próbálták megfogalmazni, milyen üzenettel álljon elő a megújult épület. Hiszen az elmúlt évtizedek alkalmi belső felújításai és némi külső fazonírozás után most jött el a lehetőség egy átfogó, teljes körű újraértelmezésre, a terek funkcionális átszervezésére, az épület megfrissülésére.

 

 

A tulajdonos házaspár „új köntöst” szeretett volna adni az épületnek, de Károlyi Szilvi (a Geppetto belsőépítész tervezője) és kollégái összetettebb brand-építést javasoltak. Az elképzelés hamar tisztázódott: leginkább fiatal párok esküvői színhelyéül szolgáló, nívós rendezvényközpont jöjjön létre a korábbi étterem és söröző falai között. A tulajdonos pár számára nagyon mély kötődés alakult ki az épülettel, ezért a létrejövő központ számukra nem is igazán vállalkozás, hanem egy személyes, minden részletében az ő világukat, elképzelésüket is jól képviselő hely. A kialakítás munkafolyamatában is aktívan – adott esetben a szó szoros értelmében – saját kezűleg vettek részt, hogy az eredményt maximálisan magukénak érezhessék.

 

 

A ház belső terének átalakításában a helyiségek lehető legnagyobb mértékű kitágítása kapta a főszerepet. A korábbi, részben túlzottan feldarabolt térrendszert úgy kellett átalakítani, hogy az egy rugalmas keretrendszert adjon a különböző elképzelésű rendezvényekhez. A ház legfőbb profilja az esküvők befogadása lesz, amelyeknek az alaphangulatát mindig a házasulandók elképzelése szerinti dekoráció adja meg, ezért a belső tér célja, hogy minél flexibilisebben berendezhető legyen.

 

 

A nagyterem keretét a két oldalt végigfutó hatalmas üvegfelületek adják, ahonnan gyönyörű kilátás tárulkozik fel a szemlélő előtt. A visszafogott falfelületek sokféle dekorációhoz adnak lehetőséget, melyeteket a bárpult és a kortárs bioethanol kandalló egészíti ki.

 

 

Mivel a tér eseménytől függően más és más lesz, így a világítás nagy hangsúlyt kapott. Nem is a fényt kellett megtervezni, inkább a tér árnyékait, hogy azok változatos hangulatokat keltsenek, így szolgálják a különböző funkciókat” – emelte ki a kifinomult világítástervezés fontosságát Károlyi Szilvi. Ezért a mennyezetre a környezetébe illeszkedő, homogén, a térbe kisebb kubusok formájában befüggesztett, nagy odafigyeléssel megtervezett rendszer került. Számítógépes vezérléssel az adott belső díszítéshez, hangulathoz igazítható a megvilágítás színét, érzetét.

A nagytermet egy kisebb menyasszonyi öltözőszoba, beépített gardróbos ruhatár, vizesblokk, valamint a catering számára megfelelő konyha egészíti ki. A bejárati folyosóról lépcsősor vezet a Hegyhát utca felé néző alsó szintre, amelynek különterme közvetlen kapcsolatba lép az utca felől lépcsőzetesen kiképzett előkerttel. A belső innen kap benapozást, valamint ide léphetnek ki levegőzni a vendégek.

 

 

A ház küllemében is a belsővel harmonizáló, azonos hangulatot tükröző, a régi megoldásokat továbbgondoló módon újult meg. A Gyermekvasút szomszédos állomásépületére, a fás, erdei környezetre, valamint az eredeti állapotra rímelve a homlokzat sötétebb tónusú, természetes hatású rusztikus téglaburkolatot kapott, a bejáratot pedig a corten acél keretezés dobja fel. A rendezvényközpont szerves részét képezi a kert, amit a Gyermekvasút kihúzó vágánya melletti, hátsó teraszról egy széles lépcsővel lehet elérni. A különböző sétautakkal finoman behálózott kertet a kültéri fogadásokra alakították ki, a szükséges részeken elhelyezett térbeli elválasztóknak pedig az épülethez jól illő téglafalakat választottak. A nemrég szintén megújult Széchenyi-hegyi adótorony közelében meghúzódó rendezvényközpont minden részletében kidolgozott, kellemes kis világ, amely rejtőzködve bújik meg eredeti közegében, tiszteletben tartva az Úttörővasút és a Hegyvidék történetét – így veszi kezdetét a ház életének új fejezete.

Bán Dávid