Kivételes lehetőségben részesülhet öt kiválasztott az ABB női mentorprogramjában

Az ABB kiválasztotta azt az öt hallgatót, akik azon a 2018 januárjától induló öt hónapos mentorprogramon vehetnek részt, melyet a műszaki területeken tanuló női egyetemi és főiskolai hallgatók számára hoztak létre. A vállalat egyúttal elindította az "ABB Motion - Mozdulj velünk a digitális jövő felé!" nevű gyakornoki projektjét is.

Az immár egymást követő harmadik évben kiírt női mentorprogram célja, hogy erősítse a nők részvételét és növelje a munkavállalási kedvüket műszaki területen, illetve lehetőséget adjon, hogy a női hallgatók már tanulmányaik során megismerkedhessenek egy nemzetközi cég termékeivel, szolgáltatásaival, működésével.

A mentorprogramra kiírt pályázat győztesei közül Tőzsér Eszter és Fábrik Bettina a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Gépészmérnöki Karának mester szakos hallgatói. Szintén a BME mester szakos hallgatója Ladányi-Pára Katalin, Gyógyszervegyészmérnöki Karon. Tasnády Zsuzsa a Széchenyi István Egyetem Villamosmérnöki BSc Automatizálási szakirányát végzi, Gyurkó Csilla pedig a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának MSc hallgatója.

Az ABB szakemberei a beadott pályázatok értékelésénél figyelembe vették a jelentkezők motiváltságát, szakmai rátermettségét, valamint angol nyelvtudását. A pályázat elbírálásánál előnyt jelentett a korábbi tanulmányi versenyeken elért eredmény és a felsőoktatási szakmai tevékenységben való részvétel.

A mentorprogram-pályázat nyertesei dedikált mentorokat kapnak a cég vezetői és szakemberei személyében, akikkel rendszeres konzultáción vesznek részt havi egy alkalommal. A nyertesek betekintést nyerhetnek a cég mindennapjaiba, gyárlátogatáson vehetnek részt, találkozhatnak az ABB női vezetőivel, a HR szakemberektől személyes konzultáció keretében tanácsot kaphatnak a későbbi elhelyezkedéshez, vagy akár gyakornokként aktívan részt vehetnek a munkában. Emellett megismerhetik, hogy milyen különböző életpályamodellek léteznek a műszaki területen.

"Női mentori programunkkal azt szeretnénk elősegíteni, hogy a műszaki pálya iránt érdeklődő nők bízzanak magukban, és maradjanak a választott mérnöki pályán: vállalatunknál ehhez konkrét lehetőségeket és életpályamodelleket kínálunk." – mondta Taira-Julia Lammi, az ABB ügyvezetője.

Az ABB a mentorprogram mellett gyakornoki programot is indít "ABB Motion – Mozdulj velünk a digitális jövő felé!" néven. A programra elsősorban nappali tagozatos műszaki tanulmányokat folytató diákok jelentkezését várja, akik rész-vagy teljes munkaidős gyakornokként a Motorok és Hajtások, valamint Villamosenergia-rendszerek területén dolgozó mérnök kollégák munkáját támogatják (adminisztráció, tervezési feladatok, projekt megvalósítás). A mérnök gyakornokok fizetést kapnak, és rugalmas munkaidő-beosztással dolgozhatnak.

Az 1-3 évig tartó program célja, hogy a diákok gyakorlatot szerezzenek rotációban az adott szakterület minden egységénél, és ezen keresztül megismerjék egy multinacionális nagyvállalat működését, ahol szakmailag fejlődni tudnak. Az első, alapozó évben egymás után több részterületen tevékenykednek, a második évben az általuk preferált területen dolgozhatnak már emelt fizetésért, és lehetőséget kapnak valós projektben való részvételre, valamint akár hazai vagy külföldi rendezvényeken vagy továbbképzéseken való részvételre.

Taira-Julia Lammi, az ABB ügyvezetője elmondta: "Gyakornoki és mentorprogramunk célja a jövő mérnökeinek megismertetése innovatív, korszerű technológiákkal, és a karrierlehetőségek bemutatása számukra. Szeretnénk tovább erősíteni az ABB együttműködését a hazai műszaki felsőoktatási intézményekkel, és hozzájárulni a műszaki végzettségű szakemberek magas szintű gyakorlati képzéshez."

forrás: sajtóközlemény