Kövek között

Egyedülálló szépségű természeti környezetben áll a valenciai Fran Silvestre Arquitectos új épülete, amelynek egyszerű geometriai formái evidensen alkalmazkodnak a terepviszonyokhoz, minimalista, mégis nagyvonalú megnyitásai, precíz szerkesztése és steril belső kialakítása mégis igen feltűnővé teszik.

A tervezők feltett szándéka volt, hogy a házat integrálják a környezetébe, tiszteletben tartva markáns sziklafalat és az alatta elterülő települést, ne utánozzon ugyanakkor műr korábban ismert, esetleg a hely karakteréből fakadó elemeket, amelyek félrevezető historizmushoz vezetnének E házat önálló entitásként fogták fel, amely csatlakozik ugyan a sziklákhoz, de nem uralja azokat.

 

 

 

 

 

 



 

 

A beltérben mérhetetlen rend uralkodik. A belső tisztaság szoros együttműködésben áll a homlokzatokkal, az épület „kommunikációs stratégiájának” hű vetülete. A földszinten a garázs és a pince, az emeleteken pedig hol Ayora völgyére, hol a hegyre nyíló szobákat találunk, amelyek közül az egyik – tovább erősítve a ház költőiségét – dupla belmagasságával az épületen kívüli, nyílt terekre is reflektál.