Libeskind tervezte a Rheinzink új fogadóépületét

Szeptemberben nyitják meg a Rheinzink új fogadóépületét németországi székhelyén, az észak-rajna-vesztfáliai Dattelnben: az ún. Libeskind-Villa egy későbbi ökologikus típusház-sorozat mintaépülete.

Az innovatív és „dizájnos” megjelenésű RHEINZINK-standon nagy érdeklődést keltett az új Libeskind-Villa terve az idei müncheni BAU építőipari vásáron. Elsősorban az építészek, de a nagy létszámú látogatók közül sokan mások is felfigyeltek rá, hogy a cég a világhírű sztárépítész, Daniel Libeskind tervezésében új fogadóépületet épít németországi székhelyén, az észak-rajna-vesztfáliai Dattelnben.

 

 

A projekt egy későbbi ökologikus típusház-sorozat mintaépülete. A Rheinzink „Folge der Idee” mottóval új honlapot is indított, amely alkotási ötleteket kíván nyújtani a természetes, bevonat nélküli – éppen ezért nemesen elegáns megjelenésű – RHEINZINK® fémlemezek építészeti alkalmazásához. A weboldal súlypontjában leginkább a Libeskind-Villa áll. A webes fotógalériából nyomon követhető az épület fejlődése, az extravagáns építészeti ötlet megvalósulását szolgáló szerkezeti megoldásoktól egészen a május 13-i bokréta-ünnepség videó-felvételéig. Mindezeken túl a honlap lehetőséget kínál az új épület megvitatására és véleménycserére az építészet aktuális kérdéseiről egy építész-levelezőfórum segítségével. A weboldal folyamatosan bővül az aktuális hírekkel.

A Libeskind-Villa tartószerkezete a Németországban már évszázadok óta bevált favázas építési móddal épült. A tartószerkezetben alkalmazott tömör fa mellett az épületben a többi területen is kizárólag környezetbarát építőanyagokat használnak. A kékesszürke RHEINZINK®-lemezből készült tető- és homlokzatburkolatok a fedésbe integrált, kívülről láthatatlan, Solar Thermie energiahasznosító rendszerrel készültek, amely – egy talajszondákkal működő hőszivattyúval együtt – építészeti szempontból is előre mutató megjelenésű, egyben tartós fűtési rendszert hoz létre. A rejtett napkollektoros fémlemez fedés a Rheinzink cég által kifejlesztett fedési megoldás, amely nemcsak az időjárási hatások ellen véd, hanem hasznosítja a nap energiáját is. A tetőn nem jelenik meg semmilyen abból kiugró – az összképet rontó – szoláris felépítmény. Ezt a multifunkciós épületburkolatot nevezi a Rheinzink második generációs szoláris rendszernek. A lemez titáncink alapanyaga környezetbarát módon gyártható és újrahasznosítható, mivel nemes anyagán semmilyen mesterséges bevonat nem szükséges az időjárás elleni további védelemként.

 

 

Az új fogadóépület belsejében is olyan anyagokat alkalmaznak, amelyek környezetvédelmi innovációs kitüntetést kaptak, vagy legalábbis az Építészeti és Környezeti Intézet (Institut für Umwelt und Bau) ECO-termékengedélyével rendelkeznek (az ISO 14025 szabvány 3. része szerinti minősítés alapján). A hőszigetelést új fejlesztésű ásványgyapot szigetelőanyag biztosítja, amelynek hővezetési tényezője mindössze 0,032 W/mK. A fűtés és a hűtés egy intelligens padlószerkezeten keresztül történik, amely lehetővé teszi az áramló levegőből a hővisszanyerést is. Mindezekkel az épület fűtési energiaszükséglete jelentősen lecsökken. A koncepció része a más jellegű környezeti erőforrások tudatos felhasználása is: így a környezettudatos csapadékvíz-hasznosítás. A műszaki kialakítás olyan, hogy a Rheinzink-tetőről lefolyó esővizet összegyűjti, és a vécék öblítésére használja. Ezzel a megoldással évente 28000 liter ivóvíz megtakarítása válik lehetővé. Az energiatakarékossági rendelet legújabb előírásainak való megfelelés és a légtömörség vizsgálatát az Észak-Rajna-Vesztfáliai Ökoközponttal együttműködésben végezték.

A következő hetekben az épület külső részein már csak a bádogos munkákat, valamint a környezetrendezést kell elvégezni. Belül viszont még jelentős feladatok várnak kivitelezésre: szeptember végéig be kell fejezni az épület gépészeti rendszereinek, belső berendezéseinek és burkolatainak szerelését: a padló-, és falburkolatokon túl egészen a konferencia-technikáig.

forrás: Rheinzink