Market Irodaház

Az épület karakterében teljesen letisztult, képletszerű: öt szint magas puritán, homogén karakterű keretbe foglalt, teljesen transzparens irodai szintek, köztük három szint magas, tetőkertként kialakított átrium, a második emelettől felfelé. Tervező: Schön Építésziroda, vezető tervező Dúzs Sándor.

Beépítés
A tervezési terület a Bojtár utca – Kunigunda út által határolt, az újonnan épülő Magyar Televízió székházának is helyet adó telken fekszik. A telek, ahol az MTV székház is helyet kapott, szabadon álló épületek, irodaház, valamint csarnoképületek sorával részben beépített. A tervezett irodaházat a Kunigunda utca – Bojtár utca sarokra telepítettük, s mivel a szabályozásban szereplő építési helyet az egykori épület, illetve annak bővítése határozta meg, az új irodaházat a meglévő környezethez, beépítési vonalakhoz igazítottuk. A telepítés alapelve volt, hogy amellett, hogy zöld sávot biztosítunk a két úttest és az épület között, a telek sarkát is határozott építészeti elemmel fogjuk meg.

 

 

 

Forgalmi kapcsolatok
Az épület a Szentendrei úttól mintegy 750 m-re, a Bécsi úttól 500 m-re fekszik. Tömegközlekedése jónak mondható, busz-, valamint HÉV-kapcsolat biztosított. A tervezési terület mellett, a Bojtár u. és a Kunigunda út kereszteződésében hamarosan körforgalom létesül. A területre a behajtás mindkét út felől biztosított.

 

 

 

Tömegalakítás, funkcionális elrendezés
Az épület egy pinceszint, földszint, 4 emelet kialakítású, kb. 20 * 30 m alaprajzi méretű, 16 m magas hasáb. A szintek egy függőleges közlekedő magra lettek felfűzve. Az épület kelet – nyugati hossztengelyű, az utcákkal párhuzamos elrendezésű. Az épület karakterében teljesen letisztult, képletszerű: öt szint magas puritán, homogén karakterű keretbe foglalt, teljesen transzparens irodai szintek, köztük három szint magas, tetőkertként kialakított átrium, a második emelettől felfelé. Az átrium a zárófödémen kör alakú megnyitással áttört, ez alatt az áttörés alatt egy lombhullató fa kerül telepítésre, befüggesztve, kúposan kialakított üveg kaspóban.

Az irodaház pinceszintjén gépészeti terek, irattár, raktárak, valamint rekreációs terek kapnak helyet. A földszinten található a lobbytér mellett a kávézó, kantin, illetve a nyugati szárnyban iroda. A földszintre helyeztük a mozgásukban korlátozottak számára is alkalmas mosdót, melyet a többi szintről akadálymentes panoráma liftekkel lehet megközelíteni. A felmenő szintek irodai funkciót látnak el, összesen 1300 m2 alapterülettel.

 


 

Az alapkoncepció szerint a két tömör végfal menti sávokat használjuk a természetes megvilágítást nem igénylő funkciók elhelyezésére, ide soroltuk az összes szociális helyiséget, raktárakat, teakonyhákat. Az épület egyébként teljesen transzparens, a fekete szőnyegpadlóval borított álpadlótól a látszóbeton födémekig keret nélküli üveg válaszfalak futnak, melyek jórészt tolóajtókkal biztosítják az egyes terek közötti átnyithatóságot.

A földszinti lobby tér internet csatlakozási lehetőséggel rendelkező várakozófotelekkel bútorozott, míg a kávézóban két internetes állomás is található. Az első emeleten az irodaterek mellett egy oktatóterem, valamint mobil falakkal összenyitható tárgyalók  biztosítják a személyes kommunikációs lehetőségeket.

Az épületben hasznosítjuk a lapostetőn összegyűlő szürkevizet, illetve a tetőn elhelyezett napkollektorok segítenek a használati melegvíz ellátásban, a napcellás panelek pedig elektromos áramot termelnek.

 

 

 

Külső nyílászárók
A homlokzati üvegfalak 50 mm széles WICONA lizénákból építkeznek, ezek karakterében függőleges tagolású, szabálytalan osztásközű függönyfalak. A vízszintes bordák az álpadló felső síkjában, alig láthatóan, süllyesztett takaróval jelennek meg, a fix üvegfalelemek a födémszél előtt 15 cm-re elfutnak, így az üvegfalon keresztül látni engedik a látszóbeton minőségű födémszéleket. A lég- és hangzárást a vízszintes bordák biztosítják, a megfelelő gyári alkatrészekkel. A függőleges lizénák szabálytalan osztásai között visszatérő állandó osztásköz 550mm, ezekben a függőleges sávokban kapnak helyet a buktatható szárnyak, melyek fa külső megjelenésűek, természetes fa tokborítással.

fotók: Dúzs Sándor, Kerényi Zoltán 


Tervezői stáblista
Schön Építésziroda Kft.

Felelős építész tervező: Dúzs Sándor    
Építésziroda vezető: Schön József
Építész munkatársak: Balics József, Bodó Luca, Havasi Tamás, Tatár Eszter, Kerényi Zoltán
Statikus tervező: Kovács és Kovács Stúdió Szerkezettervező Kft.
Gépész tervező: Körös Consult Kft    
Villamos tervező: KELEVILL-FZ Kft.
Kertészet: Garten Stúdió Kft.