Mindenki hozzátette a magáét

Szervezésen alapuló módon létesült hiánypótló művészeti, építészeti és kreatív központ Egerben. Az Arkt Csoport által létrehozott, számos önkéntes szereplőt és támogatót bevonó projekt példaértékű. Az idei Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonjának kiállításán az Arkt ezt a folyamatot fogja bemutatni. Bán Dávid írása.

Egerben hiányzott egy hely. Egy olyasfajta művészeti, kreatív, építészeti műhely, ahol a különböző területek képviselői közösen gondolkozhatnak, tervezhetnek, kiállíthatnak, ahol szabadon kipróbálhatják ötleteiket. A Vármúzeum leginkább a városba érkező turizmusra épít, a pár éve megnyílt Kepes Központ pedig nagyobb szabású kiállítások befogadására hivatott – nyitvatartása pedig igencsak rugalmatlan. Éppen ezért merült fel Fábián Gábor, Fajcsák Dénes és Simon Orsolya fejében az ötlet, hogy létrehozzák az Arkt Művészeti Ellátót, egy nyitott, közösségi, kreatív teret.



A 2013-ban megfogalmazott terv mellé kezdőtőke nem nagyon párosult, így az ötletgazdák a széleskörű összefogásban reménykedtek. Az elképzelést meglepően jól fogadta a városvezetés, így megindulhatott a kihasználatlan városi ingatlanok felkutatása, a támogatók keresése. Több helyszín és elképzelés után a Vár mögötti Gárdonyi-kertben évek óta üresen álló volt GAMESZ-épületre esett a választás, így az Arkt alkotói itt kezdték meg a központ kialakítását.



A felújítás során kiemelt szempont volt, hogy a meglévő alapanyagokból, meghagyott bútorokból, berendezési tárgyakból – akár teljesen átértelmezve – minél többet megtartsanak, illetve amennyire lehet, az anyagi és természetbeni támogatásokra alapozzák az építkezést. A részben kényszer szülte hozzáállás az épület és a helyteremtés folyamatának teljesen új perspektívát adott. Ezt kiegészítettek még a később felbukkanó támogatók főleg építőanyagokra vonatkozó felajánlásai, amelyek olykor spontán módon terelték a tervezés és a megvalósítás folyamatát. A tervezés iránya megfordult: az adott anyagok felhasználásához kerestek használható építészeti megoldásokat.



A 2014 folyamán, hét hónap alatt megvalósult felújítás során – amelyhez a csoport jelentős mértékű élőmunkát és hozzájárulást kapott – a földszinten hat teremből álló kiállítótér jött létre, a tetőtérbe pedig beköltözhetett az Arkt irodája, amely egyben nyitott közösségi alkotóhelyként is üzemel, majd 2015-ban, a Múzeumok Éjszakáján nyílt meg a kávézó is. A felújításban részt vettek a helyi Bornemissza Gergely Szakközép-, Szakiskola és Kollégium szakipari tanulói, akik számára szokatlan, a látásmódjukat tágító gyakorlat volt az itt végzett munka. Rajtuk kívül sokat segített a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet néhány fogvatartottja is, akiknek társadalmi elfogadottságuk és önértékelésük erősítésére, későbbi rehabilitációjára nyújtott jó lehetőséget a közösségben való építkezés.



Az épületben a szocializmus időszakából megmaradt, sokak által jól ismert berendezési elemek keltek új, nem egy esetben szokatlan életre. Így lett a karnisokból képakasztó rendszer, a fénycső armatúrákból „műalkotásként értelmezett optikai álmennyezet”, oldallapjukból támogatói plakett; a megszűnő beltéri ajtókból asztal munkafelületek, az ablakkeretekből asztal lábkeretek, az irodabútorokból bárpult, az üvegezett szekrényajtókból asztalok készültek a kávézóba. Az épületet kívülről, homlokzatképzési kísérletként hatalmas, tatarozásokról megmaradt, hirdetések számára megnyomott – itt befelé fordított – molinók burkolják, ezzel kellő árnyékolást és egyfajta védettséget nyújtanak a háznak. A belső térben több helyen bukkannak fel a vakolatlan és kezelt téglafelületek, amelyek csak a kávézóban kaptak fehér színt. A három helyiség összenyitásával létrejött kávézó azonban nyíltan mutatja nyersen hagyott beton gerendázatát.

A kert felé, a parapetfalak lebontásával hatalmas üvegfelületek nyílnak, a berendezés pedig részben újrafelhasznált tárgyakból, részben az Arkt tervezte egyedi bútorokból áll. A kiállítótér – amelynek installációs elemeit szintén az épületben fellelt tárgyakból kreálták – legfőbb élvezői az egri Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Tanszékének hallgatói, akik számára az Ellátó egy jól megközelíthető és jó adottságú megjelenési lehetőséget biztosít. A már működő épülethez a jövőben a jelenleginél is szorosabban fog csatlakozni a kert, ahová szabadtéri installációk kerülnek, a gyermekek számára pedig kreatív játszótér létesül.

 



Az Arkt csoport most lehetőséget kapott, hogy az idei Velencei Építészeti Biennálén bemutassa azt a folyamatot, hogy egy hazai vidéki városban felmerült építészeti, művészeti, kulturális problémára miként sikerült közösségi és – remélhetőleg hosszú távra – fenntartható megoldást találni. A Fábián Gáborral és Fajcsák Dénessel készült interjúnkat hamarosan ugyanitt olvashatják.

Bán Dávid